Як облаштувати своє обійстя, щоб не заважати сусідові

Чи передбачено земельним законодавством, на якій відстані від сусідської межі можна висаджувати плодові дерева та кущі без згоди сусіда?
О.Чодолума, Чернівецька обл.

Сусідка посадила під самісіньку нашу хату дерево, крона закриває покрівлю і вікна, а зараз під вікнами поставила шифер висотою 1,7 м, зробила водопровідну колонку на відстані одного метра від рогу нашої хати.
Будь ласка, напишіть, чи має право таке робити наша сусідка?

Т.Макаренко, Запорізька обл.

На якій відстані потрібно ставити житлові будинки та інші господарські споруди, висаджувати дерева та кущі?
В.Руденко, Київська обл.

Ефективне і раціональне використання земельних ділянок у населених пунктах значною мірою залежить від належного планування та забудови цих ділянок. Споруджувати житлові будинки і господарські споруди потрібно відповідно до вимог державних будівельних норм та протипожежних і санітарних правил, які затверджуються державними органами архітектури та будівництва (Державний комітет будівництва і архітектури та житлової політики України) і охорони здоров’я (Міністерство охорони здоров’я України).

Державні будівельні норми України, затверджені Мінбудархітектури України 5 січня 1994 р., вимагають під час розміщення на земельних ділянках будинків та інших споруд додержуватись санітарних і протипожежних вимог.

Житлові будинки слід розміщувати з відступом від червоної лінії (межа земельної ділянки від вулиці) головних вулиць не менше 6 метрів, від житлових вулиць та проїздів — не менше 3 метрів.
Відстань від стін індивідуального будинку з вікнами житлових кімнат і кухонь, веранд, а також від головних входів до будинку (квартири) до інших житлових будинків (у т.ч. і сусідів) та господарських будівель має бути не менше 6 метрів. Щоб створити умови для догляду за будівлями, проведення їхнього ремонту, відстань між стіною житлового будинку чи господарської споруди і боковою межею земельної ділянки має бути не менше 1 метра.

Будівництво здійснюється за типовими зональними або індивідуальними проектами. Індивідуальні проекти житлових будинків погоджуються з головним архітектором міста (району).
Гаражі для власних автомобілів дозволяється споруджувати в селищах і селах на межі земельної ділянки. При цьому відчинені двері гаража не повинні заважати вільному рухові пішоходів і транспорту.

Огорожа присадибної ділянки не повинна виступати за червону лінію вулиці.

Господарські будівлі та споруди зводять на господарському майданчику в глибині садиби. При цьому сараї для худоби, кролів, нутрій, птиці слід розміщувати від житлових будинків (згідно із санітарними і протипожежними нормами) на відстані не менше 15 метрів.

Відповідно до санітарних вимог місця для компосту, дворові туалети і очисні споруди каналізації повинні розміщуватись не ближче 15 метрів від вікон житлових будинків, у т.ч. і сусідніх садиб.
Відстань від сараю до джерела питної води повинна бути не менше 20 метрів. Дворовий колодязь для питної води розміщується на незабрудненій підвищеній ділянці, що не затоплюється паводковими водами, на відстані від убиралень, вигрібних ям, тваринницьких приміщень не менше 50 метрів.

Розміщення зелених насаджень на присадибних земельних ділянках також нормативно регулюється з метою створення умов для нормального розвитку дерев та кущів, належного функціонування будівель та уникнення можливих суперечок між сусідами.

Дерева і кущі висаджуються на певній відстані від будівель і споруд. Відстань від зовнішніх стін будівель повинна бути: для дерев — не менше 5 метрів, для кущів —1,5 метра, від межі сусідньої земельної ділянки для дерев — не менше 3 метрів, кущів — 1 метра; якщо діаметр крони дерева більше 5 метрів, відстань від межі збільшується. Гілки дерев і кущів не повинні перетинати межі сусідньої земельної ділянки. Відстань від дерев до бровки земляного полотна дороги — не менше 5 метрів, кущів — 4 метрів.

З метою охорони підземних комунікацій дерева і кущі висаджують також на певній відстані від них. Від підземної мережі газопроводу, каналізації, водопроводу дерева і кущі слід висаджувати за 1,5—2 метри, від силових кабелів та кабелів зв’язку дерева — 2,1 метра і кущі — 0,7 метра.

Зазначені нормативи обов’язкові для всіх власників будівель і земельних ділянок та землекористувачів. Контроль за дотриманням цих нормативів здійснюють місцеві Ради та головний архітектор міста (району).

І.Миронець, кандидат юридичних наук

Бабушкин сад has written 1695 articles

19 thoughts on “Як облаштувати своє обійстя, щоб не заважати сусідові

  1. Степан says:

    Доброго дня п. І.Миронець,

    Чи могли б Ви прокоментувати на які нормативні акти, закони, норми, тощо
    ви зсилаєтесь стосовно розміщення зелених насаджень на присадибних земельних ділянках?

    Наведені вами відступи регламентувались ДБН 79-92. Житлові будинки для індивідуальних забудовників України,
    які втратили чинність з введенням в дію ДБН В.2.2-15-2005 Будинки і споруди. Житлові будинки. Основні положення.
    (Житлові будинки.Основні положення На заміну СНиП 2.08.01-89 ДБН 79-92)

    Підкажіть де знайти актуальну інформацію стосовно цього питання.

    Дякую за відповідь!

  2. Юра says:

    В мене така проблема, сусіди тримають свиней приблизно 60шт, в себе в дворі але під моїми вікнами будинку, куди мені потрібно звернутись щоб вплинути на сусіда?

  3. Бабушкин сад says:

    Шановний Юра, законодавство не вказує на можливість, або заборону утримання свійських тварин під вікнами сусідів, регулюється законом хіба шо відстань від споруд (туалет, сарай) до будинку. Тому варто поговорити з сусідами, можливо, з представниками СЕС та головою сільради.

  4. Олена says:

    Відстані між будинками, розміщеними на сусідніх ділянках або відстані в межах ділянки між будинком і сараями, мережами і т.і. наведені у ДБН 360-92** «Плагнування і забудова міських та сільских поселень».

  5. Олег. Маріуполь says:

    Здравствуйте. В 2007 году, я к своему дому, на приватизированной земле, добавил пристройку ( самострой), 2.5 метра от красной линии (у меня переулок). Это на 0.5 метра меньше, чем положено законом. Подскажите, возможно ли узаконить мою пристройку с таким нарушением. Спасибо.

  6. Анатолій says:

    Доброї Вам пори дня! Будь-ласка, підскажіть на якій відстані від межі сусіда (в полі, земельна частка, пай) садити яблуневий сад? Сусід нормальної мови не розуміє. Так, щоб все за законом. Будь-ласка підскажіть!!!!!!!!!!!

  7. Штефко Василина says:

    Скажіть будь ласка, а як може бути колодяз на 20 метрів від відгрибної ями, від туалету, якщо двір всього лиш 15 метрів??? Сусіди лише на 8 метрів!
    Як можно такий закон видати????
    Багато таких участків!

  8. Бабушкин сад says:

    Штефко Василина, гадаю, що приймаючи закон стосовно відстані від колодязя до ями, керувались не розміром вашої ділянки, а рекомендаціями СЕС та інших подібних служб. Я гадаю вас не покарає закон, якщо ви викопаєте криницю у свому дворі прямісінько біля ями вигрібної, але чи варто?

  9. Штефко Василина says:

    Криниця сусіда знаходиться на менше чим 20 метрів, яки дани по закону. Наша ділянка 8 метрів, криниця сусіда знаходиться на майже 5 метрів від нашої ділянки. Це означає, що законні 20 метрів неможливі і суд карає нас по закону, незалежно від дійсної сітуації.
    Ми получили дозвіл у 2005 році, закон про 20 метрів відстані з 2012 року.
    Як рішити цю ситуацію, якщо суд наш дозвіл та розмір нашої ділянки ігнорує та приймає рішення по новому закону?

  10. Аноним says:

    Добрый. Подскажите пожалуйста: Какое должно быть расстояние между искусственным озером и жилым домом?

  11. Олена says:

    Добрий день!Підскажіть будь-ласка,скільки метрів від забора сусіда потрібно відступити,щоб побудувати сарай для худоби?

  12. Тетяна says:

    Сусідські дерева, посаджені майже на межі, повністю закривають від сонця мою земельну ділянку. Мирним шляхом вирішити проблему неможливо. Зверталася з скаргою до мера міста. Другий місяць немає відповіді. Підкажіть, будь ласка, що робити. Дякую за відповідь.

  13. 0982481518 says:

    Добрий день. Скажьть будьласка дерева сусіда погилені на мій двір і падає листя чимаю я право скаргу і куда…

  14. Світлана says:

    Доброго вечора! Допоможіть будь ласка, на відстані 10 метрів біля дитячого садка розташований курятник, де люди тримають кур. Щодня вони їх зранку випускають, кури ходять по подвір’ю дитячого садка. На зауваження сусіди не реагують.

  15. Марійка says:

    Точно така сама ситуація у нас – живемо біля дитячого садочка і всі сусіди випускають курей, але лише ввечері після того як діточок позабирали і на вихідні і всіх це влаштовує – так домовились з завідуючою садочка.

  16. Галина says:

    В мене така проблема, що сусіди випустили ринву на дорогу. В нас будинок нижче від їхнього, тому кожного разу після дощу затоплюють, вся вода таче під фондамент. Порадьте що можна зробити. І чи мають право випускати на дорогу. А також викачують каналізацію неможливо відкрити вікна.

  17. Татьяна says:

    Прошу пояснити які максимальні розміри будинку та сараю можна спланувати для забудови в сільській місцевості на ділянці 0.25 га.Дякую

  18. Nataliya Hunko says:

    Доброго дня!

    Підкажіть, будь ласка, на які відстані від паркану або межі ділянки можна облаштовувати дитячий майданчик?

  19. Грабар says:

    Сусіди прокладають водопровід рівчаком, який є межею між нашими будинками. Вони мають право на це? Погрожують,що звернуться до землевпорядника.

Leave a Reply