Чи можна викупити землю?

У містечку стоїть стара хата і 0,15 та землі біля неї. У цій хаті ніхто не живе й ніхто в ній не прописаний з 1980 р. Старі господарі повмирали, а їхні діти невідомо де проживають. Сама хата вже наполовину завалилася. Земля біля неї заростає бур’яном.
Отже, чи має право молода сім ‘я з чотирьох осіб викупити цю землю в селищній Раді під забудову нової оселі?

А. Безпалько, 32500, Хмельницька обл., м.. Віньківці

Землі селища міського типу перебувають у віданні селищної Ради. Землі селищ міського типу використовуються відповідно до проектів планування та забудови селища і планів земельно-господарського устрою території (ст. 64 Земельного кодексу України).

У галузі регулювання земельних відносин селищна Рада передає земельні ділянки у власність, надає їх у користування, у тому числі й на умовах оренди; здійснює державний контроль за використанням та охороною земель, за додержанням земельного законодавства; припиняє право власності або користування земельною ділянкою чи її частиною за порушення земельного законодавства землекористувачами; погоджує будівництво житлових та інших будівель і споруд на земельних ділянках, що перебувають у власності або користуванні; залагоджує земельні спори та інші питання у галузі земельних відносин у межах своєї компетенції (ст. 9 Земельного кодексу України).

Отже, селищна Рада наділена широкими правами в галузі використання земель у межах населеного пункту, на неї покладаються також великі обов’язки щодо раціонального й ефективного використання земель землекористувачами. Селищна Рада зацікавлена, щоб на її території не було запущених земельних ділянок, залишених без догляду будинків. Вона надає земельні ділянки у власність на-підставі заяви зацікавленої особи. У заяві повинні бути зазначені розмір та місце розташування ділянки, мета її використання та склад сім’ї. Селищна Рада розглядає подану заяву у місячний термін і приймає відповідну ухвалу.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply