Краще від корови… лише високопродуктивна корова

Утриманння корови потребує немало зусиль і значних витрат, а одержана продукція (молоко, м’ясо) — швидкої реалізації або подальшої переробки. Не кожному по кишені такі витрати. Проте і прибуток від корови можна мати досить значний. Про корову, як джерело добробуту, говорили ще наші предки: «Корова у дворі — достаток на столі». В усі часи корову вважали годувальницею.
Тож, що може бути краще від корови? Лише високопродуктивна корова!

Головні проблеми власників корів — низькі надої, недостатні прирости і хвороби тварин. Певна річ, високу молочну продуктивність і високу жирність молока можна отримати лише від племінних (породистих) тварин. Голштинки ось уже ціле століття утримують у цьому першість, сьогодні вони досить поширені і в Україні. Відомі у нас породи чорно-ряба, червона степова, звичайно, не такі високопродуктивні, але за доброго догляду і повноцінної годівлі можуть дати 4—5 тис. кг молока за рік. Загалом вибір породи сам по собі не гарантує високої продуктивності. Як свідчать зоотехнічні дослідження, молочна продуктивність корови на 80% залежить від годівлі та утримання і лише на 20% — від породних і спадкових особливостей тварини. Саме корми забезпечують тварин поживними речовинами, вітамінами і мінералами, необхідними для нормальної життєдіяльності з урахуванням їхньої продуктивності і віку. Від повноцінної годівлі багато в чому залежать і здоров’я, відтворювальні функції організму.

Корови, як жуйні тварини, добре перетравлюють рослинні корми, переробляючи сіно чи траву на цінні продукти харчування. Гарні лучні пасовища трапляються не часто, а на суходолі за день корова може з’їсти в середньому 35 кг трави. Це дає змогу отримати 6—7 кг молока, не більше.
Добрі корми: буряки, морква, гарбузи, картопля, буряковий жом. Але вони, як і дешеві грубі корми, малопоживні: 10 кг таких кормів за поживністю дорівнюють лише 1—1,5 кг комбікорму. Крім того, у рослинних кормах вітамінів і мінералів недостатньо, а багатьох видів взагалі немає. Тому кормовий раціон обов’язково необхідно збалансовувати за поживними речовинами, вітамінами і мінералами.

Вітаміни груп А, Д, Е не синтезуються в організмі молочних корів, а їх дефіцит порушує обмін речовин, затримує ріст, погіршує травлення тощо.

Мінерали є важливими життєдіяльними елементами, їх відсутність або недостатня кількість можуть призвести до тяжких захворювань або навіть загибелі тварин.

Тому так важливо забезпечувати корів разом з соковитими і грубими кормами повноцінним комбікормом.

Вітчизняна фірма «Гігієна Біо Україна» пропонує рецепт комбікорму з доступних дешевих компонентів, який забезпечить Вашу корову всіма необхідними речовинами. А головне — він настільки простий у приготуванні, що зможете це зробити самі! В основі цього комбікорму — вітамінно-мінеральна добавка «Аматор — корова». Повний вітамінно-мінеральний комплекс, що міститься в «Аматор — корова», не лише збільшить надої, але й підвищить жирність і поживність молока, поліпшить його смакові якості, надійно захистить тварин від авітамінозів та їх важких наслідків, а також забезпечить отримання здорового потомства. «Аматор — корова» продається у розфасовці по 200 г. З цієї кількості можна приготувати 60 кг комбікорму. Рецепт комбікорму та норми його витрачання залежно від віку і продуктивності корів подані на упаковці.

Комбікорм з «Аматор» — це реальна можливість збільшити продуктивність тварин і Ваші прибутки!
Лише підгодівля повноцінним комбікормом може забезпечити високу молочність корів.
Годують корову 3—4 рази на добу, спочатку грубими кормами, а потім соковитими. Вранці і увечері дають комбікорм з «Аматор». У місцях масового збирання і переробки цукрових буряків для годівлі корів широко використовують буряковий жом. Безумовно, це значно зменшує витрати на корми, але не треба забувати, що жом дуже бідний на мінеральні речовини, вітаміни і протеїн. Згодовування бурякового жому у великій кількості призводить до збіднення організму на найважливіші біологічно активні речовини, якими є вітаміни і мінерали, А зрештою це призводить до серйозних порушень здоров’я: у молодняка викривлюються ноги, хребет, на ребрах з’являються потовщення, затримується ріст, порушується травлення. У дорослих корів з’являються ознаки остеомаляції: нестійка хода, провисла спина, розм’якшуються і легко ламаються кістки. Усьому цьому можна і потрібно запобігти, суворо обмежуючи норму жому в раціоні і обов’язково здобрюючи його комбікормом з «Аматор».

У добовому раціоні корів буряковий жом повинен становити не більше 60—65 %, грубі корми — 15—29 %, комбікорм з «Аматор» — 15—20 %.

Довіртесь «Аматор» — і Ви забезпечите не лише відмінну молочну продуктивність корів, але й отримаєте міцних здорових телят. Адже про потомство треба турбуватись ще задовго до його народження, створивши необхідні умови утримання та годівлі корови-матері.

Телята, навіть народжені з хорошою масою, рухливими і бадьорими, потребують бережливого поводження з ними і правильної годівлі, а молодий організм — у великій кількості вітамінів і мінералів. Телята взагалі народжуються з обмеженою кількістю вітамінів в організмі, особливо вітаміну А. Дефіцит його затримує ріст, знижує стійкість проти кишкових і легеневих захворювань. Тому вже на першому місяці життя телятам разом з основним їхнім кормом — молоком матері — треба давати у невеликих кількостях комбікорм з «Аматор — теля». По-перше, це стимулює розвиток шлунка, посилює секрецію травних соків, по-друге, забезпечує організм необхідними вітамінами і мінералами, а це сприяє успішному і правильному розвиткові молодняка, високим приростам. У віці 60 днів бички повинні важити 90 кг, телички — 80 кг, з 2 до 6 місяців нормальні середньодобові прирости мають становити 800—900 г.

Повноцінна годівля молодняка — це не лише здорові й міцні, але і високопродуктивні тварини у майбутньому. Молочні корови використовуються інколи більше 10 років, тому їхній організм повинен бути міцним, розвинутим, здатним витримувати тривалі навантаження.

Правильна повноцінна годівля тварин дасть змогу розкрити їхні реальні можливості.

Запитуйте вітамінно-мінеральні добавки «Аматор — корова» і «Аматор — теля» у ветеринарних аптеках і на ринках.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply