Як вибрати генератор для дому

Навіть короткочасні перебої електропостачання здатні доставити серйозні незручності. Якщо ж ваш будинок обладнаний сучасним котлом з електронною системою управління, а справа відбувається взимку — можливі неприємні наслідки аж до утворення льоду в батареях і трубах.
Щоб цього не сталося, необхідно купити генератор, який буде надійним резервним джерелом струму і забезпечить електроживлення дачі або туристичного табору, розташованих далеко від ЛЕП. Давайте розглянемо основні характеристики, на які варто звернути увагу перед тим як купити електрогенератор.

ТИП ДВИГУНА

За типом споживаного палива розрізняють:
Бензинові. Кращі електрогенератори для резервного живлення будинку або дачі. Завдяки компактним розмірам, зниженого рівня шуму і доступною ціною вони популярні серед власників приватних домоволодінь, дач, невеликих фірм і магазинів. При необхідності можна знайти бензинові агрегати потужністю до 10 кВт, які можуть покрити потреби будь-якої побутової техніки.
Електрогенератори з чотиритактним двигуном — кращий вибір для побутового застосування. Їх переваги: знижене споживання палива, великий моторесурс, тривалий термін служби і відмінна вихідна потужність.
Дизельні. Призначені для великих навантажень і постійного використання. Їх моторесурс в 2-3 рази вище, ніж у бензинових, а паливні витрати нижче на 15-30%. Через більш високу ціну їх варто купувати для постійного або тривалого електропостачання будинку.
Газові. Універсальні агрегати, здатні працювати на бензині або природному (балонному) газі. Газ обходиться значно дешевше бензину, однак заправка балонів і зберігання запасів доставляють певні труднощі. Проблему можна вирішити, підключивши пристрій до газової магістралі. Газові генератори переважно використовуються для резервного забезпечення.

ПОТУЖНІСТЬ

Максимальне навантаження, яке можна підключити до генератора, визначається його потужністю. За цим критерієм агрегати діляться на чотири категорії:

  • Низька (до 3 кВт). Стільки потрібно для освітлення, роботи холодильника і водяного насоса. Найдешевший варіант для аварійного електропостачання.
  • Середня (3-5 кВт). Електрики вистачить, щоб додатково включити телевізор, комп’ютер або електроплиту.
  • Висока (5-10 кВт). Цього вистачає для автономного життя в котеджі з електричним бойлером, кондиціонером, електроопаленням та комплектом побутових приладів.
  • Професійні електростанції (понад 10 кВт). Використовуються у великих майстерень, цехах і магазинах. Промисловий або бізнес-варіант, який не має сенсу купувати для побутових потреб.

КІЛЬКІСТЬ ФАЗ

На ринку представлені однофазні, трифазні і універсальні електрогенератори:

  • однофазні забезпечують споживачів, яким потрібна напруга 220 вольт;
  • трифазні видають 380 вольт, необхідне для професійного обладнання;
    універсальні (220/380 вольт) мають два виходи, до яких можна підключати будь-які пристрої.

Для побутового використання підходять моделі на 220 вольт. Виняток становлять випадки, коли до будинку підведена трифазна мережа та встановлено обладнання на 380 вольт. Перед покупкою проконсультуйтеся з менеджером.

Для резервного електроживлення будинку підійде бензиновий генератор 220 вольт з повітряним охолодженням. Мінімальна потужність агрегату повинна покривати потреби освітлення і водяного насоса. Для комфортного проживання варто купити модель, здатну забезпечувати енергією лампи і насос, кондиціонер, електроплиту та комп’ютер. Обсяг паливного бака не має великого значення.
Якщо вам потрібен постійне джерело електроенергії, придивіться до дизельних генераторів з водяним охолодженням. Використовувати газові пристрої є сенс лише при наявності газової магістралі.
Додаткові опції (дисплей, лічильник мотогодин, підігрів двигуна) зручні. Але переплачувати за них варто лише при постійній роботі генератора. Брати дорогу модель з безліччю додаткових функцій для того, щоб запускати її кілька разів за рік безглуздо.

Якщо важко, який генератор вибрати для будинку, відштовхуйтесь від мети придбання: основне або резервне джерело електроенергії, і типу приміщення (постійне проживання або сезонне).

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply