Як правильно вибирати насіння квітів

Знаючі квітникарі не потребують додаткових порад щодо вибору насіння, але часом навіть ними опановує непереборна сила купувати безліч яскравих пакетиків з насінням квітів. Тільки після покупки приходить усвідомлення того, що десяток пакетиків виявилися зайвою витратою грошей. Тому рекомендується заздалегідь складати список необхідного насіння і з ним вирушати в магазин. Багато хто не звертає уваги на інформацію, зазначену на упаковці, орієнтуючись виключно на назву рослини і його яскраву фотографію. Насіння квітів необхідно купувати в спеціалізованих магазинах ,де ви придбаєте саме те, що намальовано на етикетці, а не кота у мішку.

Критерії вибору насіння квітів

Взявши пакет з насінням в руки, слід оцінити його якість. Звернути увагу на акуратність швів, якість нанесення зображень, тексту, щільність паперу. Серйозні фірми намагаються серйозно підходити до оформлення упаковки. Однак існують і простенькі білі пакети, в які упаковують не менше якісне насіння. Але за рахунок мінімалізму в оформленні упаковки вони коштують дешевше. На таких пакетиках слід оцінювати текстову інформацію. Нечіткість зображення, розпливчастий текст, тонкий папір, нерівні шви, пом’ята упаковка і надриви паперу — ознаки неякісної упаковки.
Обов’язково на упаковці має бути назва квіткової культури, сорту (причому українською і латинською мовами). Якщо рослина є гібридом першого покоління, то має бути присутнім маркування F1.
Посівні якості насіння визначаються ГОСТом, номер якого теж вказується на упаковці. Обов’язкова наявність номера партії. У разі невдалої покупки завжди можна направити виробнику претензію, в якій потрібно буде вказати номер партії. При розірванні пакетика рекомендується зберігати інформацію про номер партії від пошкоджень.
Інформація яка має бути присутньою на пакетику з насінням:

  • Зазвичай на зворотному боці пакетика вказується коротка інформація про сорт і правила агротехніки.
  • Фірма не приховує своєї повної юридичної адреси і контактних даних, що включають адресу електронної пошти, номери телефонів. Якщо вказано тільки назва фірми, то краще звернути увагу на насіння іншого виробника.
  • Важливою є інформація про терміни придатності насіння і їх кількості в упаковці. Кількість вказують поштучно або в грамах. Складно зрозуміти, скільки їх в пакеті, якщо їх маса вказана в грамах. На цей випадок потрібно бути обізнаним про приналежність насіння до конкретної групи по крупності (кількість в 1 грамі).
  • Термін придатності не друкують типографським способом. До речі, перед походом в магазин, не зайвим буде перевірити, яке насіння залишилися з минулого року. Можливо, частина насіння можна і не купувати, якщо їх термін придатності, а точніше їх життєздатність ще не минула, за умови дотримання умов зберігання.

Де купувати насіння квітів

Стихійні ринки, ярмаркові базари, де продають підозрілі сорти звичних рослин краще обходити стороною. Найбільшу довіру викликають спеціалізовані магазини, де реалізують продукцію відомих фірм. Більшість фірм мають у своєму розпорядженні інтернет-магазинами, де представлені великі каталоги рослин і є можливість зробити он-лайн замовлення швидко і без черг. Доставку здійснюють поштою або кур’єром, якщо це можливо. Перед тим як зробити замовлення, рекомендується переглянути відгуки про конкретний інтернет-магазині, якщо це не офіційний сайт виробника. Переконавшись, що магазин чесно виконує доставку замовлень, можна сміливо вибирати вподобані насіння.
Замовлення насіння поштою потрібно здійснювати за кілька тижнів до термінів посадки, адже пакети з насінням поштою йдуть до місця призначення довго — до одного місяця.
Доцільно купувати насіння різних виробників, щоб в майбутньому точно знати, кому віддавати перевагу.

Коли купувати насіння

Купівля насіння може здійснюватися в будь-яку пору року. Хтось запасається насінням з осені, а хтось перед посівом. В основному квітникарі орієнтуються на коливання цін. Ближче до весни ціни підвищуються.
Слід підбирати сорти і гібриди районовані, виведені з урахуванням кліматичних умов в конкретному регіоні. Такі рослини будуть володіти найбільшою стійкістю до несприятливих умов, хвороб і шкідників.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply