Як захистити сад від гризунів

Основної шкоди рослинам в зимовий час наносять різні гризуни: полівки, польові миші, зайці, а також кроти. Заходи боротьби з шкідниками саду різні. Особливе місце займають профілактичні заходи. Щоб запобігти небажаним наслідкам візитів гризунів на вашу ділянку, восени необхідно знищити зарості бур’яну, купи соломи і мотлоху – тобто місця, які можуть служити укриттям для шкідників, як в самому саду, так і на прилеглій території. Стовбури молодих дерев обв’язують ялиновим гіллям або іншим матеріалом — руберойдом, толем, скловолокном.

Рекомендується також білити стовбури розчином, що містить господарське мило і мідний купорос. Для приготування цього розчину 1,5 кг мила і окремо 150 г купоросу розводять в невеликій кількості гарячої води. Потім обидва розчини повільно, при постійному помішуванні, вливають в бочку з 10 л води і додають туди 200 г рослинного масла, 1 кг негашеного вапна і 300 г білої глини або крейди. Готовий розчин повинен бути схожий на рідку сметану; використовувати його потрібно в день приготування. Він захистить дерева не тільки від гризунів, але і від сонячних опіків.

Для відлякування мишоподібних гризунів стовбури дерев пізньої осені обмазують репелентами. Поширеним засобом такого роду є суміш з 1 частини глини, 1 частини коров’ячого гною, 1 частини води і 100 г креоліну. Навколо дерева також можна розсипати нафталін, тирса або торф’яну крихту, просочені 10% -ним розчином креоліну (1 кг на 10 л води).

Хорошим засобом що відлякує шкідників є також каніфольний лак. Для його приготування 0,8 кг подрібненої каніфолі розчиняють в 1 л денатурату.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply