Причини, чому на ділянці не ростуть прянощі

Всі прянощі, які ми вирощуємо на ділянках, дуже живучі, і здатні рости на будь-яких грунтах, хоча при несприятливих умовах урожай буде дещо меншим. Тому відмова прянощів рости на ділянці — явище рідкісне. Навіть при посусі урожай ви все одно отримаєте.

Головна помилка в вирощуванні прянощів — посів сухим насінням. Всі прянощі в насінні містять багато ефірних масел, які відштовхують воду і не дають насінню проростати. Тому, посіявши їх сухим насінням, ви можете чекати сходів до пізньої осені, коли під впливом осінніх дощів вони, нарешті, проростуть.

Перед посівом насіння замочують в відстояній воді, щоб вивітрився хлор. Для цього досить протримати воду в широкій ємності три-чотири дні. Воду потрібно часто міняти. Зникнення запаху прянощів — це сигнал до того, що масла з насіння вимиті. Але замочування потрібно продовжувати, поки з насіння не з’являться білі корінці. Тобто до прокльовування насіння.

Ще одна причина невдачі з прянощами — посадка їх на сонячних ділянках. У той час як в тіні вони ростуть краще, дають більш ароматну зелень і смак не такий різкий.

Грядки з прянощами часто вкривають фанеркою, щоб зберегти вологу в ґрунті.

А ось застосовувати плівку не можна. Під нею сильно підвищується температура ґрунту, і навіть при надто гарячому сонці проростки можуть згоріти. Тому найкраще укриття — дерев’яний каркас, обтягнутий лутрасилом або марлею.

Поганий урожай прянощів може пояснюватися тим, що рослини зрізаються під корінь. У той час правильно зрізати — це коли залишаються довгі пеньки з двома-трьома молодими листочками. Тоді рослини швидко відростають і дають ще два-три врожаї. Поліпшується навіть смак зелені — вона стає ніжніше і більш ароматною.

Ідеальні умови для вирощування зелених прянощів в умовах неяскравого сонця і помірно вологого грунту.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply