Родючість грунту – головний аргумент гарних врожаїв

Головна турбота садівника — підвищення родючості ґрунту на своїй присадибній ділянці. «Традиційні» методи агротехніки, які передбачають щорічне перекопування грунту (восени і навесні!) гублять родючість, і її доводиться не підвищувати, а відновлювати. Ми закликаємо всіх відмовитися від перекопування і відродити родючість «стомленого» грунту. Як це зробити, читайте у нашій статті.

Способів підвищення родючості ґрунту всього три.

Перший, який дістався нам у спадок від предків, внесення органіки (перегною, компосту, торфу, тирси, хвої і т. д.). Цей метод особливо до душі шанувальникам природного землеробства.

Другий спосіб використання хімічних добрив, асортимент яких зараз вражає уяву.

І третій змішаний. Він цікавий тим, хто має дефіцит в органічних матеріалах.

Підказки від природи

Перегній і компост містять цілком достатню кількість азоту, калію, фосфору і різних мікроелементів для нормального розвитку рослин. Чим це довести?

А ви озирніться навколо. Мільйони років існують ліси і луки, де без нашої участі ростуть дерева, кущі та пишні трави.

Перегній виходить там природним чином від рослинних залишків, які перегнивають за зиму. Тільки його ніхто не складає там в компостні купи. Все рівномірно розподілено по поверхні грунту.

Всі поживні речовини які забираються з грунту і перегною залишаються в рослині, тому при відмирання її в грунт знову потрапляють азот, калій, фосфор і різні мікроелементи. Виходить круговорот.

Саме таким чином природним шляхом розвивається природа, і ніхто «для підвищення родючості» грунт на луках і в лісах не копає! Лише щорічно вона отримує в якості підживлення опале листя, коріння і стебла рослин.

Не порушує структуру!

Крім живлення, перегній (і інша органіка) забезпечує і інший важливий компонент родючості. Він значно покращує структуру ґрунту і дає йому можливість довго залишатися пухким, волого-і повітропроникним.

Залиште без участі свій грунт, перекопаний лопатою, або не розрихліть його після дощу або поливу. Через деякий час ви побачите, що він або спресований, як камінь (на глинистих ділянках), або перетворився в пил на «пісках». Справа в тому, що лопатою ви порушили структуру ґрунту, яку працьовито вибудовували грунтові комахи, дощові черв’яки і мікроорганізми.

Живий грунт

Не варто забувати і про те, що в одному грамі грунту живуть мільйони бактерій, грибів, найпростіших мікроорганізмів, які невтомно працюють над родючістю грунту. Тим же зайняті комахи і дощові черв’яки. Що вони роблять? Вони переробляють органіку в гумус, тобто в кінцевий продукт, доступний для засвоєння рослин. Подумайте самі: коріння не можуть споживати органіку в чистому вигляді (вони ж не їдять гній ложками). Черви і мікроорганізми спочатку пропускають органіку через себе. В результаті і виходить гумус.

Копаючи грунт, ми порушуємо життя всіх цих істот, наших добровільних помічників. Одних просто губимо, інших вганяємо в такий стрес, що вони не можуть нормально працювати.

Тому, перш ніж пройтися по грунту лопатою, подумайте: може, простіше застелити його товстим шаром перегною, тобто нагодувати, а потім висаджувати будь-яку городню культуру і чекати хорошого врожаю?

Скільки треба перегною?

Багатьох лякає перспектива «перелопатити» велику кількість органіки. Але це зовсім не так.

По-перше: забудьте це слово «перелопатити»! Ми нічого не копаємо, вносимо органіку тільки поверхнево. Злегка Зробимо її в грунт плоскорізом і все.

По-друге, застеляти органікою всю площа саду за один раз зовсім необов’язково. Вносьте її місцево на грядки, під кущі, в лунки. Так витрата буде більш економною, а праця не такою обтяжливою.

Звичайно, якщо грунт у вас важкий суглинок, над підвищенням родючості доведеться потрудитися грунтовно і щорічно додавати перегній шаром 4-5 сантиметрів.

Ще складніше якщо грунт піщаний. Це примхливе створіння природи зажадає подвійної норми органіки (не тільки для насичення поживними речовинами, а й для підвищення вологоємності).

Однак цю кількість органіки можна вносити малими дозами поступово додаючи її протягом сезону. Ви здивуєтеся, яким буде ефект! Цей прийом називають мульчування.

Мульчування — просто і ефективно!

Отже, ми підійшли до головного прийому органічного землеробства — мульчування.

Мульчування значно покращує структуру ґрунту, його родючість. Фактично це прикриття ґрунту органічними матеріалами. Це можуть бути перепріли тирса, торішня солома, підсушене сіно або обрізки газонної трави. Можна прикрити грунт і виполотими бур’янами. Навіть невеликий шар дає цілющий ефект.

У розпал літньої спеки підніміть шар мульчі, і ви побачите, що під нею грунт вологий і весь поритий ходами черв’яків. За структурою він нагадує губку. Це найідеальніший спосіб для нормального розвитку овочевих і садових рослин.

Корінню для росту потрібні не тільки волога, а й повітря, а всі ці ходи-отвори якраз і забезпечують хорошу аерацію коренів. У такому грунті коріння не тільки краще працюють, а й менше хворіють!

Грунт, прикритий мульчею, не перегрівається, довше зберігає вологу, не покривається кіркою, на ньому не ростуть бур’яни. Уявіть, скільки праці ви заощадите без поливів, розпушування і прополки! Восени мульча береже коріння від безсніжних морозів. А в кінцевому підсумку мульча розкладається і перетворюється в гумус.

Прискорити процес

Щоб розкладання мульчі проходило швидше, можна рази 3-4 за сезон пролити її трав’яним настоєм з бур’янів (кропиви і кульбаби). Більш просунутий спосіб — використання біологічних ЕМ-препаратів.

Приставка «ЕМ» означає, що в препаратах є «ефективні мікроорганізми». Поступаючи в грунт з розчину, вони значно прискорюють процес перетворення органіки в гумус, тобто в кінцевий продукт, доступний для рослин.

ЕМ-препарати давно є в продажу, просто треба навчитися ними користуватися. Спробуйте хоча б раз і ви зрозумієте, що немає нічого складного!

Не копати, і крапка!

Ми розібрали приклади з глинистим і піщаним ґрунтом. Вони вимагають підвищення родючості.

Якщо ж ваш грунт має глибокий родючий шар, вам і карти в руки, відмінний урожай на землі без перекопування ви можете отримати вже в цьому сезоні. Просто припиніть копати. Перестаньте руйнувати родючість грунту на вашій ділянці.

Для цього вам буде потрібно:

— Плоскоріз Фокіна (їм ми обробляємо грунт на глибину всього 8 см);
— Невелика кількість перегною або компосту для мульчування:
— Зола (вона містить калій і фосфор, які здорово зміцнюють імунітет рослин);
— І гарний настрій.

Піднесений настрій вам забезпечить думка про те, що, обходячись без перекопування (важкого для спини будь-якого садівника), ви отримаєте урожай не менше, ніж у сусідів. Причому екологічно чистий! До того ж, у вас залишиться час на відпочинок, на себе улюблених, на дітей і близьких.

Всі ці прийоми органічного землеробства підказує сама природа, поспостерігайте, і ви все побачите самі!

Тетяна БУЛАНОВА

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply