Крапельне зрошення – перспективи впровадження

Що потрібно для того, щоб ділянка вашої землі надійно і стабільно віддячувала високим урожаєм? Даремно з відповіддю на це питання вриватися у відкриті двері. Відповідь загалом давно всім відома і водночас — завжди віддалена, бо включає багато складових, які не завжди повною мірою може забезпечити землероб.

Та, мабуть, усі погодяться з тим, що для більшості регіонів України визначальним фактором забезпечення високої врожайності основних сільськогосподарських культур є наявність у ґрунті достатньої кількості вологи. А її, насправді, дуже часто не вистачає. Посушливе минуле літо, що залишило нам сумний спогад про вигорілі на півдні країни масиви пшениці, про пригнічені посіви ячменю без колосків до такого стану, що й на сіно їх косити було неможливо, багато інших прикладів неврожайного 2015 року засвідчують, що саме вода, волога, опади — головний наш поводир на сільськогосподарській ниві.

Та чи правомірно розмову на цю тему обмежувати лише несприятливим минулим роком? Звичайно ж ні, бо посухи до нас навідуються не один раз на півстоліття (тоді б дійсно можна було вести мову про стихію), а регулярно, у південному регіоні та Лісостепу один рік із трьох буває на опади явно недостатнім.

Ось дані Уманської регіональної метеостанції (це центральна Україна). Сума активних температур цього регіону за останні 100 років становила у середньому 2630 °С, а за останні 20 — 2820 °С. У той же час середньорічна кількість опадів зменшилася з 630 до 540 мм. Спостерігається явне потепління і аридизація клімату. Небезпідставно спеціалісти попереджують, що через 20 років у центрі України можна чекати клімату широти Одеси середини минулого віку. А Крим, взагалі, за кліматом може наблизитися до того, який панує на Близькому Сході.
Клімат стає все жаркішим і сухішим, а прісної води, на жаль, дедалі менше і менше. А потреби у сільгосппродукції зростають і за кількісними, і за якісними параметрами, і за асортиментом. Вихід єдиний — використання нових прогресивних видів зрошення, перехід на сучасні технології землеробства.

Одним із головних елементів таких ефективних технологій у сільському господарстві є використання досконалих систем крапельного зрошення.

— У той час, коли хімізація аграрного виробництва відкрила шлях до «зеленої революції» у ряді країн, дала змогу серйозно підвищити врожай, одночасно, збільшуючи техногенне навантаження на середовище, застосування крапельного зрошення, подвоюючи врожайність, розв’язує ряд екологічних проблем вже створених людиною, не допускаючи виникнення нових, — говорить Віталій Васильович Реп’яшник, головний агроном підрозділу «Системи крапельного зрошення, проектування і агросуп-ровід» відомої в усьому світі фірми А.І.К., що одинадцятий рік успішно працює в Україні.

Нам випало ближче познайомитися з діяльністю цієї компанії, зокрема в Криму.

Поза всякими сумнівами, маємо справу із багатообіцяючою і перспективною справою, що знайде, повинна знайти належне використання і на великих зрошувальних товарних масивах, і на присадибному городі на 20-50 сотках, І на дачній ділянці, де обробляється практично кілька соток землі.
Крапельне зрошення сьогодні займає багато тисяч гектарів в Ізраїлі, Аргентині та Китаї, в США та Іспанії, інших країнах світу, де вже зуміли оцінити його переваги і отримують урожаї овочевих культур і фруктів на рівні 70-80 тонн з гектара.

Фірма А.І.К. міцно вкорінюється і на українській землі. За останні 10 років проекти А.І.К. у відкритому ґрунті успішно працюють у Київській, Одеській, Харківській, Херсонській, Донецькій, Кіровоградській областях, АР Крим, забезпечуючи крапельним поливом на 210 гектарів теплиць, 620 гектарів овочів у відкритому ґрунті, 560 гектарів садів, 2300 гектарів виноградників.

Спеціалісти фірми висловлюють такі міркування: «Ми своїм замовникам пропонуємо не тільки гарантоване підвищення врожайності, а й можливість скористатися ефективним способом обминути прямі збитки, викликані посухою. Часто наш замовник, розмірковуючи над вартістю систем крапельного зрошення і можливим прибутком від його використання, випускає з поля зору збитки від незастосування крапельного зрошення». Ось тому приклад. Статистикою зафіксовано, що приживлюваність саджанців винограду після садіння на ділянках з крапельним зрошенням більша щонайменше на 35-40 відсотків, тобто, не користуючись крапельним поливом, не «саджаючи під краплю», ви ризикуєте втратити на одному гектарі 1000 штук саджанців.

Очевидно настав час покінчити, як вважають спеціалісти А.І.К., ще з одним самообманом, зрозумівши, що інтенсивного саду без системи крапельного зрошення не буває навіть при голландському чи польському кліматі. А що вже говорити про регіони із недостатньою зволоженістю? Висадивши сад і не давши йому води і добрив, ми даремно будемо чекати від нього належної віддачі. Звичайно, поливаючи дерево з бочки, можна добитися, що дерево житиме, не засохне. Але навряд чи таке життя буде нормальним для плодоношення саду.

Стосовно плодорозсадників агрономічна служба А.І.К. ще категоричніша. Плодорозсадник без зрошення — що весілля без нареченої. Крапельне зрошення, запропоноване фірмою, забезпечує одночасно і надходження мінерального живлення до саджанців, а відтак, дає можливість отримання садивного матеріалу на рівні кращих міжнародних стандартів.

Звичайно, новинка, про яку ведемо мову, за великим рахунком тільки на початку свого обов’язкового наступного завоювання ринку овочівництва відкритого ґрунту. Але наступ цей набирає розмаху. Тільки протягом одного року в Україні комплексне крапельне зрошення було змонтовано на 877 гектарах виноградників. 74 гектарах садів, 46,3 гектара плодорозсадників, 42,7 гектара овочів відкритого і 38 гектарах закритого ґрунту, 25 гектарах польових культур.

Вагомо про себе говорять результати господарств. які взяли нову технологію на озброєння кілька років тому. У відкритому акціонерному товаристві «Коктебель» середня врожайність винограду насаджень 1998 року за традиційної системи зрошення становить 37.3 ц га, а на ділянках з використанням крапельного зрошення — 52,4 ц/га. Приживлюваність молодих насаджень досягла 85 %. А ран ще вона ніколи не перевищувала 50 %. Довжина приросту у молодих виноградних рослин на ділянках із крапельним зрошенням 75-90 см проти 20-40 см на контролі, а на плодоносних виноградниках відповідно 160-260 і 100-160 см.

У відомому господарстві відкритому акціонерному товаристві «Сонячна Долина» використання системи крапельного зрошення забезпечило приживлюваність молодих насаджень на рівні 93 %, сприяло підвищенню врожайності винограду на 32 %.

У радгоспі «Шустов» Одеського коньячного заводу у насадженнях 1998 р. зібрали винограду сорту Каберне по 121.3 ц/га, а на площах, висаджених на рік пізніше, — по 82,9 ц/га.

Є чим похвалитися й агрофірмі «Таврія», порівнюючи результати вирощування винограду сорту Ркацителі за традиційної системи зрошення і за крапельного зрошення -відповідно 34,1 ц/га і 78,7 ц/га.

Своїм клієнтам фірма А.І.К. пропонує великий набір послуг. Користуючись нагодою, назвемо окремі комплектуючі проектів. Це більше 50 різновидностей крапельниць і спринклерів для зрошення овочів відкритого і закритого ґрунту, садів, ягідників. їх використання дає змогу в 3-4 рази збільшити врожайність, а також у 2-3 рази знизити потребу у воді і добривах. При закладанні нових садів згадані крапельниці і спринклери дають можливість отримувати перший урожай на рік раніше звичних строків.

Фірма налагодила заводське виготовлення систем фільтрації: дискових, сітчастих, гравійно-піщаних — від автоматичних до найпростіших, що в підсумку гарантує експлуатацію крапельних ліній протягом 6-12 років.

Пропонуються крани і клапани з ручним, гідравлічним або електричним управлінням, поліхлорвінілові і поліетиленові труби діаметром від 50 до 220 мм, клейові або швидкороздільні з’єднувачі, що пришвидшують монтаж устаткування, гарантують його якість і довговічність.

Комп’ютерна програма поливу дозволяє одній людині керувати процесом іригації і фертигації. Вузли фертигації забезпечують донесення до кожної рослини елементів живлення в потрібній кількості. Фірма має весь комплекс високорозчинних макро- і мікродобрив для систем крапельного зрошення. Постачання добрив здійснюється одночасно з розрахунком їх потреби за фазами росту рослин, після проведення певного агрохімічного аналізу ґрунту і води.
Спеціалісти А.І.К. запевняють, що пропоновані ними системи крапельного зрошення у відкритому ґрунті за якістю і ціною є добрим інструментом отримання стійких прибутків і скуповуються в овочівництві і на ягідниках за рік-півтора, а на виноградниках і в садівництві — за 2-4 роки.

Звичайно, одна справа попередні економічні розрахунки, й інша річ — практичне втілення проекту, та ще в такій загалом ризикованій галузі, яким є сільське господарство. Та саме великий потенціал спеціалістів фірми, гарантований високий рівень агрономічного та інженерного супроводу є доброю передумовою мінімалізації згаданих ризиків.

Ми побували на заводі «Аквавіта», перша черга якого ^біля Апушти пущена в експлуатацію у квітні минулого року. Ще недавно на цьому місці був пустир, а нині — функціонує єдине у Східній Європі підприємство, де за останнім словом техніки налагоджено високоякісне виготовлення устаткування для крапельного зрошення. Завод — дітище і важлива складова частини фірми.

— Наші спеціалісти на досконалій імпортній техніці освоїли виготовлення комплексу устаткування для чотирьох рівнів модельних проектів крапельного зрошення, — розповідає директор заводу Микола Петрович Карасьов. -Для дачних ділянок площею 3-10 соток, для присадибних ділянок від 20 соток до одного гектара, фермерський проект площею 7-10 гектарів і промислові технології площею від 10-20 гектарів і більше.

«Аквавіта» — за всіма параметрами — зразок найсучаснішого підприємства. Повна автоматизація всього виробництва, виняткові вимоги до якості готової продукції.

— У недалекій перспективі стане до ладу друга черга. Виростуть сучасні складські приміщення, — ділиться директор планами на майбутнє. І одночасно чесно визнає, що лінія по виготовленню труб, тобто серцевини зрошувального процесу, поки що завантажена не більше, як на 30% потужності через відсутність належної кількості замовлень.

У силу різних причин нова прогресивна технологія часом із значним запізненням приходить до виробника сільськогосподарської продукції. Часто ці причини фінансові. Не в кожного знайдеться гривня, щоб вкласти її у новинку, яка завтра повернеться кількома гривнями. Та є причини й іншого змісту. Це і брак належної інформації, і певна людська інертність, звичка працювати дідівськими прийомами, поливати город з відра.

Нещодавно по українському радіо прозвучала інформація про досягнення однієї з агрофірм Херсонської області, де в минулому році зуміли зібрати по 100 центнерів помідорів і 250 центнерів капусти з одного гектара. А між іншим такі показники — то рівень вчорашнього дня. Овочі особливо відгукуються на комплекс технологічних прийомів. Потенційні можливості овочевих культур нині використовуються лише на 7-10 %.

Так вважає Юрій Омелянович Селюх — людина, добре знана в Криму, адже він був міністром сільського господарства Автономної республіки Крим. Тепер — менеджер-консультант представництва А.І.К. у Сімферополі.

Не 80-100 центнерів овочів з гектара, що ми сьогодні маємо в Україні, а 800-1200 центнерів. За умов реалізації цих можливостей ніяка інша галузь сільського господарства не може конкурувати з овочами. І що це так, Юрій Омелянович нам зримо продемонстрував на своєму власному городі із 20 соток у селі поблизу Сімферополя.

На подвір’ї, поруч із чепурним будиночком, змонтовано агрегат для крапельного зрошення грядок. Насос з допомогою електромотора качає воду із криниці. Манометр показує тиск у системі. Регулятор тиску. Контрольний фільтр. Ємність — дозатор з маркою А.І.К. Кран внесення добрив. Гідрометр. Гравійний фільтр. Далі — спеціальні контролери і через автоматичні крани, через крапельні лінії «Гідролайт» і «Аква» живильна волога надходить до грядок моркви, капусти, помідорів, хрону, столових буряків та інших овочевих культур. Крапля за краплею, не більше і не менше як потрібно для оптимального розвитку рослини, надходять волога і добрива у кожен рядок. Наче зелена стіна — рядки моркви. А під зеленим вбранням соковиті ваговиті коренеплоди. Кожна капустина -ну, чесне слово — кілограмів 6-8, не менше. Подібне можна було сказати і про інші культури. І ще одне — оці 20 соток різко контрастували із сусідніми городами, на яких на місці зібраного врожаю сиротливо засихали пожнивні рештки.

— У нас, як бачите, все зеленіє і росте, — це пристає до розмови господиня городу Ніна Трохимівна Селюх. — Мабуть, ви зрозуміли, чому ми досі продовжуємо поливати. Ще у нас буде другий цьогорічний урожай. Маємо із 20 соток «ртільки овочів широкого асортименту, що не тільки забезпечуємо всю родину, а є що й продавати. І можете зрозуміти, до всього іншого, на скільки тепер легше поратися на городі, коли не носишся з відрами води, коли за тебе це робить техніка.

80-90% усіх овочів в Україні вирощується у приватному секторі і фермерських господарствах. Коли сюди прийдуть сучасні технології крапельного зрошення, — буде задіяний резерв великого якісного змісту. Втім, поки що переваги нової технології найбільше відчули великі господарства.

В одному з них — радгоспі-заводі «Алушта», який є сусідом заводу «Аквавіта», 15-гектарний масив винограднику, що зрошується крапельно, нам показав інженер-гідротехнік цього господарства В’ячеслав Михайлович Костильов. Досконале устаткування подає із відкритого водоймища вологу до кожного кущика.

— За такої технології витрати води зменшуються щонайменше втричі, — вважає досвідчений гідротехнік. — Економія людської праці, матеріальних ресурсів — безперечна. І якість винограду стала кращою. З цієї ділянки виноград атестують вищим сортом, ним славиться наш радгосп-завод «Алушта».

Звичайно, було б неправомірним вважати крапельне зрошення панацеєю від усіх бід у аграрному виробництві південного регіону країни. І не тільки південного. У компанії А.І.К., взявши на озброєння передовий зарубіжний досвід, агрономічні та інженерні служби прагнуть до комплексного підходу в реалізації своїх проектів. Так, сьогодні стан зрошення є головним лімітуючим фактором врожайності. Та в підсумку — високих показників можна досягти, тільки реалізувавши у повному обсязі всі елементи технології. Обробіток ґрунту, удобрення, захист рослин, добір сортів, використання стимуляторів росту та інші складові сучасної науки і великого вміння, що коротко зветься інтенсивним господарюванням.

Переконані: за крапельним зрошенням садів, виноградників, овочевих і технічних культур, паркових зон, дачних і присадибних ділянок — обнадійливі перспективи.

Микола Халимоненко, Леонід Остроушко

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply