Досвід вирощування полуниці

Вирощування полуниці приносить багатьом початківцям безліч проблем. Вони неодмінно оновлюють посадки десь раз в три роки. У мене ж вона зростає вже вісім років на одній ділянці і відмінно плодоносить. Можливо, справа в тому, що за період її вегетації я проводжу лише два обприскування, але завжди вчасно.

Основним шкідником полуниці вважаю довгоносика. Колись він і мені доставляв багато проблем, позбавляв майже всього врожаю. Помітити його появу можна тільки, коли на рослинах з’являються сухі квіти, які починають потім опадати. А все тому, що личинки цієї комахи з’являються в бутонах набагато раніше початку цвітіння — коли квітконоси розташовані ще зовсім близько від землі і тільки починають з’являтися всередині куща. Саме в цей період необхідно провести обробку. Обприскую посадки я завжди одним і тим же засобом, і він дає відмінний ефект. Беру дві великі жмені соснової хвої, розміщую в відро, заливаю гарячою водою до половини, прикриваю кришкою і залишаю на ніч. Вранці настій проціджую і обробляю ним кущики. В одні роки довгоносика зовсім не помічала, в інші — знаходила поодинокі підсохлі бутони. Їх я зривала і спалювала, щоб не дати жукам поширитися в майбутньому році. До речі, ніколи не саджайте полуницю поруч з малиною, тому що цей шкідник може легко переміщатися з однієї культури на іншу.

Відразу після плодоношення все листя на полуниці зрізаю. Рясно її поливаю, а потім проводжу друге обприскування, але вже від грибкових захворювань. Розводжу в 10 л води пухирець зеленки або йоду (що знайдеться під рукою), обробляю рослини і грунт навколо них.

Все, на цьому мої турботи по догляду за цією ягідною культурою закінчені. Протягом сезону я тільки поливаю її, рихлю і час від часу удобрюю настоєм трав, і то, якщо є його надлишки. До осені виростають потужні здорові кущі, які прекрасно плодоносять на наступний рік.

До речі, які сорти ростуть на моїй дільниці, я не знаю. Десять років тому ми стали обробляти занедбану дачу, на якій виявили абсолютно запущену полуницю. Вона виродилася, була страшенно густа. Ягоди були маленькі, але дуже солодкі. Рука не піднялася видалити з городу таку смакоту. У серпні я приготувала нову грядку і засадила її вусами зі старої ділянки. Стала регулярно поливати і рихлити моїх «вихованців». І що ви думаєте? На наступний рік моя полуничка почала плодоносити великими ягідками, такими ж солодкими і шалено смачними. Але не вся. Десь третина кущів дали такі ж дрібні ягоди, як і на старому місці. Придивившись до них ближче, я побачила, що зростання листя у них йде набагато інтенсивніше, ніж у кущів з великими плодами. Листя у них трохи світліше і більш загострене, кущі дуже густі, вусів за літо вони дають просто величезну кількість, а ягоди все до однієї дрібні і їх мало. Напевно, це були безнадійно втрачені екземпляри. Під час плодоношення я встромила прутики у кожну таку рослину, а пізніше, коли знайшла вільний час, підкопала кожен з них і безжально викинула. Протягом наступного місяця заповнила порожні місця на грядці вусами від великої полуниці. З тих пір моя улюблениця дає мені стабільно хороший урожай, не хворіє і турбот не доставляє майже ніяких.

Ірина Кудріна

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply