Сім секретів хорошого врожаю суниці


Ми вже детально розповідали про те, як правильно садити суницю, які схеми посадки використовують справжні цінителі цієї ягоди, як обробляти полуничні грядки навесні і восени і навіть як виростити розсаду суниці з насіння. Але залишилося нез’ясованим одне питання: як домогтися гарного врожаю суниці?

Досвідчені садівники знають, як збирати по відерцю ягоди щодня протягом всього літа. Спробуємо розкрити всі секрети великого врожаю суниці по можливості без застосування мінеральних добрив і пестицидів.

Секрет 1: Різноманітність сортів суниці

Якщо ви після довгих пошуків і експериментів знайшли потрібний для вашої землі, смачний, ароматний, шикарний сорт суниці… продовжуйте пошуки далі! Бо для того, щоб суниця радувала вас протягом усього сезону, рекомендується мати в городі як мінімум чотири різних сорти цієї ягоди. А ще краще — шість. Один або два сорти повинні бути ранньостиглими і віддавати врожай на початку липня. Два або три сорти — середніми, тобто плодоносити в липні і серпні. Ну і ще один сорт — пізнім, щоб їсти свіжу суницю до початку вересня. Бажано для кожного сорту суниці зробити окрему грядку, причому так, щоб всі грядки виявилися не поруч, а були розкидані по ділянці. В цьому випадку ви зможете в повній мірі оцінити достоїнства кожного сорту. Звичайно, є ще ремонтантна суниця, яка при належному догляді здатна видавати одну хвилю врожаю за одною, але у неї свої правила і особлива агротехніка. Про неї у нас обов’язково буде окрема розмова.

Секрет 2: Мульчування суниці

Взагалі, мульчувати потрібно всі посадки, але суниці мульча необхідна як повітря. Ідеальний матеріал для мульчі — хвоя. Вона вологу зберігає, від шкідників і хвороб захищає, з часом перегниває і підживлює грядку. Немає хвої — не страшно. Для мульчування суниці годиться і солома, і скошена трава, і бур’яни. Восени після збору врожаю, обрізки і обробки полуничних кущів не завадить замульчувати грядки товстим шаром опалого листя. Така мульча і від морозів допоможе ягоду вберегти.


Секрет 3: Видалення бутонів у молодої суниці

У гонитві за великим урожаєм ми з благоговінням ставимося до кожного квіточки на кожному кущі суниці. Однак такий підхід абсолютно неприйнятний для молодих кущиків першого року життя. Завдання молодої рослини — вкоренитися, розвинути кореневу систему і підготуватися до майбутньої зими. Якщо вона витратить сили на плодоношення, то ймовірність вимерзнути збільшиться в рази. Тому будемо нещадні — всі квіти на молодих рослинах видаляємо без роздумів. Так, в цьому році ми не дорахуємося десятка ягід, зате через рік добре розвинені, потужні кущі віддячать нас рясним врожаєм.

Секрет 4: Своєчасний полив суниці

Мульча істотно зменшує випаровування вологи з ґрунту і тим самим зменшує потребу в поливах. Але поливати суничні грядки все ж доведеться: ягідка воду любить. Рекомендується добре поливати суницю навесні, коли наростають листя, під час цвітіння, в період дозрівання ягід, після кожного збору ягід і після осінньої обробки, якщо видалася посушлива осінь. Висновок? Якщо дощі не постараються за нас, поливати доведеться весь час. У весняний і осінній час суницю рекомендують поливати один раз в тиждень. Влітку грядки з ягодою поливають раз в три дні, а якщо стоїть посушлива погода, то кожен день. Деякі поливи, природно, необхідно поєднувати з підживленням.

Секрет 5: Підживлення суниці

Куди ж без підгодівлі нашому брату? Нікуди! Підгодовувати звичайну суницю бажано три-чотири рази на сезон: навесні, перед цвітінням, під час плодоношення і восени. З ремонтантною суницею справи йдуть по-іншому: підгодівлі раз в тиждень потрібні обов’язково, інакше немає сенсу з нею зв’язуватися. Чим підгодовувати? Якщо ви проти мінеральних добрив, підгодовуйте грядки настоєм трави, біогумусу і золою. Настій біогумусу роблять так: 1 склянку біогумусу на 10 літрів води настоюють 24 години, потім розводять водою 50:50. Рецепт трав’яного настою такий: відро, заповнене травою, заливають теплою водою і настоюють 3-4 дні. Золу сиплять під корінь після кожного збору врожаю, а так само при осінній обробці.

Секрет 6: Видалення вусів у суниці що плодоносить

У кущів, з яких ви хочете збирати ягоди, всі вуса підлягають видалення. Компромісу в цьому питанні немає. Кожен вус відтягує на себе величезну кількість поживних речовин, тому коли про вуса забувають, ягоди стають дрібнішими, втрачають солодкість, стають водянистими і погано зберігаються. Тому в період цвітіння, коли вуса починають рости не по днях, а по годинах, озброюємось ножицями і на грядки.

Секрет 7: Захист суниці від шкідників

Останній, але не менш важливий пунктик: захист від шкідників. Дуже вже не хочеться застосовувати хімічні пестициди на своїх улюблених грядках, тому ми намагаємося дотримуватися правила: краще шкідника не підпускати, ніж потім з ним боротися. Які існують заходи профілактики? По-перше, навесні, коли мине загроза заморозків, можна обробити кущі будь-яким біостимулятором, а через 14 днів — біо-препаратом «Дачник» від самого злісного полуничного ворога — довгоносика. По-друге, до цвітіння грядки можна накрити повітро- і влагопроникним матеріалом — так шкідників доступ до кущів буде закритий. По-третє, не забуваємо про фітонцидні рослини, запах яких може відлякати шкідників. Підсаджуємо на грядку з суницею цибулю, часник, календулу, чорнобривці. Такі змішані грядки всі бридкі комахи облітають стороною.

Тепер нам відомі всі секрети хорошого врожаю суниці. Вони прості і не вимагають від садівника надприродних зусиль. Сподіваємося, що в цьому дачному сезоні ваша суниця поб’є всі рекорди врожайності. Бажаємо вам успіхів і високих урожаїв!




Поділитись своєю думкою