Як виростити овочі без поливу в посушливих регіонах

Кілька років тому наша родина вирішила зайнятися бізнесом — вирощуванням овочів і реалізацією їх на ринку. Проте попитом користуються недорогі, гарні на вигляд овочі. Отож, щоб дешево продавати їх, треба одержувати високі врожаї.

Але ми зіткнулися з серйозною проблемою. У нашій місцевості дуже родючі грунти, а от вода надто мінералізована, солона, після поливання нею земля засолюється й знижуються врожаї. Ми внесли гіпс, перегній і продовжували поливати, сподіваючись, що гіпс свою справу зробить. Та виявилося, що все марно: внесення гіпсу дало короткочасний ефект. Дивлячись на побілілий від поливу город, зрозуміли: так далі не можна. Поливати такою водою не слід, але й бізнес залишати не варто, це доволі відчутний заробіток. Дощової води у нашому басейні не вистачає, а без поливу товарний врожай овочів не виростити.

І тоді ми замислилися: а як же вирощують овочі в інших регіонах, де літо ще спекотніше, а поливної води зовсім немає?

І почали з різних джерел збирати інформацію. Виявилося, що це — не така вже безнадійна справа. Існують науково розроблені методики, агротехнічні заходи, які допомагають отримувати урожай у дуже посушливих умовах. Наприклад, у країнах Середньої Азії без поливу вирощували капусту й помідори.

Ми вирішили зробити експеримент і виростити овочі без поливу. Чітко виконували всі рекомендації авторів методик і заклали з осені експериментальні грядки. Гарний урожай без поливу можливо отримати тільки тоді, коли з осені, в крайньому разі — напровесні обробити землю і зробити грядки згідно з порадами вчених. На городі у нас було декілька грядок для порівняння. Одні з них не поливали зовсім, другі регулярно поливали, а треті були експериментальними. Всіх їх однаково доглядали, підживлювали, обробляли проти хвороб, одночасно засіяли одними й тими ж культурами. Коли зібрали урожай і порівняли, то були приємно вражені. Технологія «Овочі без поливу» спрацювала в наших умовах. Врожайність (кг/м2) наведена в таблиці.

Під час сівби та висаджування розсади користувалися стимуляторами росту. З їхньою допомогою у рослин збільшується коренева система, і вони краще добувають воду з нижніх шарів грунту. Вибираючи сорти, прислухалися до порад і вирощували тільки посухостійкі сорти овочів. Не всі знають, що різні сорти навіть однієї культури мають неоднакову стійкість до посухи. В однакових умовах посухостійкі сорти дадуть врожаї на 10-30% більші. Ось перелік посухостійких сортів основних овочевих культур.

  • Морква — Нантська харківська, Шантене сквирська.
  • Капуста — Можарська, Южанка-31, Брауншвейзька, СБ-ЗБ, Амтрак Бронко.
  • Помідори — Новинка Придністров’я, Мар’юшка.
  • Цибуля — Молдавська, Дайтона Б-,, Копра
  • Редиска — Червона з білим кінчиком (стійка до повітряної посухи).
  • Огірки — Ніжинські, Гладковські.
  • Картопля — Невська, Дезіре.

Квасоля, буряки, кавуни, дині — більшість сортів цих рослин посухостійкі.

Найбільше нам сподобалися новинки селекції: посухостійкі сорти з гарним товарним виглядом продукції, високою врожайністю та стійкістю до хвороб. Мар’юшка — надзвичайно посухостійкий сорт помідорів, витримує повітряну й грунтову посуху. Стійкий до засолювання грунту і хвороб, фітофторою майже не уражується. Красиві, однакового розміру сливки масою 80—90 г ідеальні для заготовок на зиму, маринадів і салатів. Ми порівняли його врожайність з широко відомим голландським сортом Червоний Мисливець. Зовні плоди у них майже однакові, проте врожайність Мар’юшки у 1,5—2 рази вища. Строк достигання — 105—110 днів. Звичайно, є сорти більш скоростиглі: Ляна, Ефемер (90 днів). Та врожайність у них набагато менша і посуху вони не витримують.

Подібний до Мар’юшки і сорт Балада, він також здатний зав’язувати плоди в екстремальних умовах, стійкий до хвороб. Плоди важать 120-160 г, круглі, гарні. На кущі їх по 30-40 шт. Ці сорти дають до 700 кг плодів з сотки без поливу і 1500 кг — при зрошенні.

Южанка, Брауншвейзька, Можарська — пізні сорти капусти, придатні для переробки та зимового зберігання. Головки у них плескаті, зручні для приготування голубців, важать 2—4 кг. Мають генетичну особливість формувати врожай навіть за нестачі вологи в грунті.

Дуже добре себе показала цибуля Дайтона. Це однорічний гібрид, за 4 місяці з чорнушки виростають цибулини масою 100-300 г, вони лежкі. Врожай – 4-5 кг/м2 без поливу, а якщо регулярно поливати, то вдвічі більший.

З-поміж сортів моркви стійкі до посухи вітчизняний — Нантська і Шантене, але товарний вигляд залишає бажати кращого. Голландська Віта Лонга дає дуже гарні лежкі й смачні коренеплоди завдовжки 25—30 см, масою 300 г. Якщо рано посіяти її, то без поливу можна отримати до тонни коренеплодів з сотки.

Майже всі сорти столових буряків мають достатню посухостійкість. Але нам сподобався новий сорт Двонасінна. Коренеплоди у нього темно-червоні, вирівняні за розміром, масою 200-250 г. У них тоненький корінець і невелике бадилля. Врожайність — до 10 кг з квадратного метра площі. Майже такі самі характеристики має сорт Червона Куля.

Вирощуючи ці сорти овочів, ви не залишитеся без улюбленої страви — українського борщу, навіть якщо поливати город нічим.

Шановні городники, якщо у вас виникли якісь проблеми, запитання, то дамо вам пораду. Не сидіть, склавши руки, не ждіть допомоги, а намагайтеся самі вирішити свої проблеми. Ходіть до бібліотеки, консультуйтеся із спеціалістами, читайте періодичні видання ата спеціалізовані сайти з городництва та садівництва. Якщо захочете, знайдете там відповіді на всі запитання. Ми спробували, і це нам допомогло. Надалі плануємо розширити площу городу для вирощування овочів без поливу. Деякі з цих методик можна використати і для вирощування зернових культур, пшениці, соняшника, що забезпечить відчутний приріст урожаю.

М. П. Курінний

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply