Чи можна готувати компости в ямах?

Ями риють зазвичай розміром 1,2×1,2 м і глибиною 0,5 м. Стінки ями обкладають шифером, на дно насипають шар торфу товщиною 10-15 см. Яму заповнюють рослинними залишками з невеликою кількістю городньої землі або торфу.

Навесні в ямі збираються дощові черв’яки. Туди ж можна додати і тих, яких ви збираєте при перекопуванні ділянки.

Для поліпшення умов аерації при укладанні сировини в яму на рівних відстанях треба вставити три дерев’яні кола діаметром 10 см. Як тільки рослинні залишки ущільняться, кілки треба вийняти. Через отвори, що утворилися в товщу компосту буде проникати повітря. Якщо треба поповнити яму, кілки вставляють в отвори, а потім знову виймають.

У такій ямі компост добре дозріває і нічим не відрізняється від приготованого в купі, але вдається уникнути важкої роботи по перелопачуванні, яке не кожному під силу.

Для стимулювання процесу гниття масу в компостній ямі бажано два-три рази полити перебродившим настоєм зеленої трави. Вміст бактерій в компості після таких поливів різко зростає, збільшується також кількість дощових черв’яків.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply