Якщо ви придбали орхідею

Ваша рослина стоїть на столі. Що робити далі? Ви ніколи не вирощували ці дивовижні рослини, хоч бачили яскраві кольорові фото їхніх квіток на листках календарів, титульних сторінках журналів та коробках з-під цукерок. Ви навіть забули спитати у продавця назву вашої покупки. Ось з цього і потрібно починати. Коли орхідея придбана в ботанічному саду або в людини, з якою ви можете зв’язатися, проблему вважайте вирішеною. Якщо ні, то ми радимо звернутися до бібліотеки. Знати достовірну назву орхідеї вам потрібно для того, щоб надалі чітко визначитися з концепцією догляду. А поки ви будете гортати сторінки журналів та книжок у пошуках потрібної інформації, радимо зробити таке не поливаючи, легенько збризніть рослину охолодженою кип’яченою водою і поставте її під будь-який скляний ковпак чи накритий склом акваріум. Якщо ж не знайшлося ні того ні іншого, то, як виняток, на невеликий проміжок часу рослину можна накрити целофановим пакетом. Поливати одразу не радимо, бо якщо рослина під час транспортування зазнала пошкодження, навіть незначного, вода, потрапивши у ранку, може спричинити загнивання, а то й загибель. А взагалі запам’ятайте щоб ваші рослини почувалися добре треба дотримуватись наведених нижче правил.

Вологість повітря

Треба забезпечити навколо рослин високу вологість повітря. Зазначимо одразу — просто обприскуванням (навіть частим) тут не обійтися. Не врятує ситуацію і ємкість з водою, яка буде стояти біля горщика і випаровувати вологу. І взагалі, якщо ви вирощуватимете орхідею просто на підвіконні, зіткнетеся з комплексом дуже складних проблем, які під силу розв’язати тільки досвідченому спеціалісту. Тому щиро радимо, якщо ви вирішили присвятити частку свого вільного часу цим «дочкам» повітря, обладнайте кімнатну тепличку. За наявності невеличкого акваріума зробити це дуже легко. Його треба поставити на підвіконня (бажано на пінопласт) і зверху герметично накрити склом На дню наливати воду шаром 1—1.5 см. Але горщики з рослинами ставити у воду в жодному разі не можна. їх треба помістити на якесь підвищення (пластикові коробочки тощо), а ще краще вирізати за розмірами дна пластикову решітку, яка б ізолювала дно горщиків від води.

Освітлення орхідеї

Зверніть увагу, на який бік виходять вікна вашої оселі. Якщо на південь або південний схід, то це дуже добре. Але не хвилюйтеся, коли вони виходять навіть на північ, орхідеї все одно ростимуть, бо у природі «мешкають» вони переважно на стовбурах дерев у багатоярусних тропічних лісах, де навіть і вдень панує постійний морок. Хоча зазначимо, що переважна більшість орхідей полюбляє яскраве, але розсіяне сонячне світло. А це означає, що доведеться захищати своїх зелених друзів від прямих сонячних променів за допомогою марлевого екрану. Вони не шкідливі тільки до 10—11-ої години ранку та після 18.30. Необхідно ретельно стежити, аби температура у тепличці не перевищувала 32°С влітку і 25°С взимку. Вночі вона має бути на 3—4°С нижча, ніж упродовж дня. Всі ці рекомендації загальні. Конкретно для кожного виду орхідей оптимальну температуру можна підібрати за допомогою літератури.

Полив орхідей

Орхідеї — не малі діти, тож їх не потрібно годувати. Тобто поливати чітко за графіком. Це роблять у міру підсихання субстрату (враховуючи періоди вегетації та спокою). Взагалі, полив орхідей — мистецтво, якому вчаться роками. Необхідно відчувати, коли рослину не треба поливати, а коли вона «просить» у вас пити. Це приходить з часом. Треба лише уважно пильнувати за станом орхідеї. Звичайно, влітку рослини просихають швидше, ніж взимку, тому і поливати їх слід частіше, бажано робити це вранці. Температура води повинна бути на 2—З°С вища за кімнатну. Увечері поливати небажано (особливо взимку) — крапельки води, що випадково опинилися в пазусі листка можуть спричиниш загнивання рослини. Орхідеї дуже чутливі до таких явищ У літературі наводять навіть такі випадки кілька холодних крапель конденсату, що потрапили увечері в точку росту, буквально на очах, за два дні повністю знищували здорові рослини. Особливо це небезпечно взимку. Поливати бажано м’якою водою.

Більшість орхідей — епіфіти, тобто рослини, які мешкають на стовбурах дерев. Там вони чіпляються коренями за кору і таким чином закріплюються. Вологу беруть з повітря завдяки специфічній будові коренів та з дощами. Поживні речовини вони також отримують з дощовою водою. Зрозуміло, що концентрація поживних речовин у них набагато менша, ніж у ґрунтовому розчині. Тому орхідеї дуже хворобливо переносять передозування добрив. Підживлювати їх необхідно тільки під час інтенсивного росту, концентраціями у 5—6 разів нижчими, ніж звичайні.

Повітря

Особливо наголошуємо — орхідеї не витримують спертого вологого повітря. І тут постає дилема: як одночасно зберегти вологість і не допустити псування повітря? Це доволі тонка межа і постійно треба на ній балансувати. Провітрювати радимо зранку. Відкривайте тепличку на 20—30 хвилин. Цього в холодну пору року цілком достатньо. Влітку треба провітрювати частіше, але пильнуйте, щоб сухе повітря від батарей центрального опалення не зашкодило рослині. Орхідеї дуже добре почувають себе у компанії з різними видами папоротей. Якщо папороть невеличкого розміру, вона може рости разом з орхідеєю. Крім того, що спільне проживання корисне для орхідей (вони краще себе почувають, швидше ростуть), є ще один позитивний момент горщики з такими композиціями мають набагато естетичніший вигляд.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply