Про зимові окроли

Для домашнього господарства кролі вигідні й тим, що можуть розмножуватися в будь-яку пору року, а, значить, свіже, дієтичне м’ясо можна практично мати увесь рік. Але, як свідчить практика, дехто з кролівників відмовляються від окролів у зимовий період тільки тому, що, на їхню думку, малеча може загинути в дні, коли настають великі морози.

Ось уже кілька років вирощую і зберігаю крільчат зимових окролів без будь-яких втрат. Спосіб досить простий — забираю з кліток маточники з приплодом і переношу до теплого приміщення.
Маточники виготовляю із ДВП розміром 40×40 см і висотою 35 см. Каркас роблю з дерев’яних рейок, лаз — овальний, розміром 16—20 см, кришку приладную так, щоб її можна було знімати.
За 4—5 днів до окролу клітку вичищаю, її дно вистелюю дрібним сіном, а дно маточника — шаром м’якого сіна і вставляю його до клітки.

Після зовнішнього ознайомлення з маточником крільчиха входить до нього і починає там наводити «порядок». У цей час я підкладаю до клітки жмуток м’якого сіна. Кролиця, вийшовши із маточника, починає ротом збирати сіно, що лежить на дні клітки, й заносить його до маточника. Якщо самка підбирає все сіно, я продовжую його підкладати доти, поки вона не перестане його збирати.

Отже, гніздо готове й тепер уже господареві потрібно чекати на день окролу. А малята переважно народжуються на тридцятий — тридцять перший чи тридцять другий день після парування самки. І саме в ці дні я особливо уважно стежу за поведінкою кролиці.

У день окролу самка їсть і переважно спокійно лежить у клітці. А перед окролом починає знову заносити сіно до маточника, а потім рве пух і заносить його до маточника.

Тепер можна припинити спостереження приблизно на півгодини і за цей час поставити у невеликій посудині теплу воду, забезпечити годівлю. Після окролу самкам даю зерно або комбікорм, шматочки моркви, буряків або капусти, поживне сіно.

Крільчиха, як вийде із маточника, починає жадібно пити воду і їсти. Така поведінка самки засвідчує те, що окріл закінчився і вона виконала свій перший материнський обов’язок — нагодувала крільчат і накрила їх пухом. У цей час я і забираю маточник із клітки і переношу його до теплого приміщення. Тут і перевіряю малят і стан гнізда, видаляю мертво-народжених (а вони можуть бути в будь-яку пору року), прибираю послід і мокру підстилку.

Затим, помивши руки, перераховую крільчат, видаляю із гнізда все, що там не повинно бути, поправляю підстилку із сіна і пуху і пухом накриваю приплід. Отже, тепер можна поставити маточник до такого місця, де він стоятиме до чергового годування крільчат.

Самка годує приплід раз на добу. Тому через добу після окролу потрібно або знову поставити маточник до клітки, або самку перенести до маточника. Найчастіше, особливо у холодні дні і в перші дні життя крільчат, я переношу самку до маточника.

Коли беру самку перший раз після окролу, аби перенести її до маточника, вона поводиться неспокійно, але потім сидить на руках сумирно. Опустивши її на підлогу біля маточника, спокійно спрямовую до лазу. Коли вона увійшла до маточника, залишаю її хвилин на 5—6 і роблю іншу роботу. Закінчивши годувати малечу, крільчиха виходить із маточника, тоді беру її за загривок, саджаю на руки й відношу до клітки.

А якщо самка ляклива, то під час наближення вона повертається до маточника. У таких випадках доводиться чекати, коли вона знову вийде з нього. І, як тільки вийшла, то я стараюся якомога швидше затулити лаз, а потім забираю її. Щоправда, іноді вона зовсім не виходить і тоді вже доводиться знімати кришку маточника і забирати її силоміць.

Після кожного годування перевіряю стан гнізда у маточнику, збираю до купи малюків, які часом розповзаються у різні боки, накриваю їх пухом.

Коли маточник можна оглядати постійно, тоді легше стежити, як ростуть малюки, а пізніше й підгодовувати. На четвертий день від народження крільчата покриваються коротким пухом, на 10— 12-й — починають уже дивитися, а на 14—16-й — потроху стараються жувати сіно.
З цих днів я і починаю підкладати їм дрібне м’яке сіно, а вже на 18—20-й день до невеликої годівниці підкладаю терту моркву, капусту або буряки, а також ще трішки хлібних крихт.
Апетит і необхідність їсти у цей період у них зростає з кожним днем. Й уже на 25—26-й день до годівниці разом із соковитими кормами підсипаю ячмінну або пшеничну крупи, а згодом додаю і мішанку, варену картоплю з висівками.

У місячному віці починаю давати зерно (ячмінь та пшеницю). І в такому віці їх можна вже переносити до клітки, де живе їхня мати.

А якщо стоять морозні дні, маточник вставляю до клітки. Перед тим міняю підстилку на суху. І забираю маточник із клітки, коли кроленята досягнуть 1,5—2-місячного віку. Самку тримаю в окремій клітці і підсаджую до малюків лише на час годівлі. Коли крільчатам виповнюється півтора місяця, вони покриваються пухом і вовною, добре їдять і п’ють воду. Ось саме з цього часу припиняю підсаджувати до них крільчиху.

М.В.Ходирєв, 93807, Луганська обл., м. Кіровськ, вул. Пархоменка, 24/2

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply