Що новому господарю потрібно?


Питання ставиться так: «Що потрібно знати?». Безумовно, про те, що має знати молодий господар, котрий тримає живність у власному дворі, в одній статті не розповісти. А про цікаві народні прикмети сказати можна. Наприклад, як перевірити, чи тільна корова, якщо через кілька місяців після парування вона не приходить в охоту?

Для цього треба взяти краплю молока й опустити її до склянки з водою. Якщо крапля, опускаючись до дна, не розпливеться в різні боки, вважається, що корова тільна. Проте слід зауважити, що цей метод не завжди надійний, а тому повністю покладатися на нього не радимо, хоч у багатьох випадках дає правильну відповідь.

Друга прикмета. Стать теляти залежить від того, в який день тижня корову осіменили. Нібито є чоловічі та жіночі дні: понеділок — чоловічий, бо чоловічого роду, середа — жіночий і т.д. Нагадуємо, що ці прикмети народного походження, а тепер кілька наукових фактів.

Молоду сім’ю, котра хоче мати гарну, удійну корову, безумовно, цікавить, як визначити якість майбутнього покоління, тобто від кого більшою мірою залежать спадкові якості потомства: від корови, яка його виношує, чи від плідника?


Раніше вважалося, що продуктивність та інші ознаки потомства залежать від того, від якої матері прийшов на світ плідник. Однак останні дослідження показали, що правильніше оцінювати плідника за якостями не матері, а його дочок від різних корів. Ситуація така, як у тому прислів’ї: «Яке сім’я, таке й поголів’я».

На жаль, здебільшого у нас на це не зважають: спарували корову та й потому. Не всі господарі враховують, що не всякий плідник дасть гарне потомство.

На сторінках нашого видання уже повідомлялося про те, що зараз в Україну з різних країн, скажімо, таких, як Канада, надходить чудовий матеріал для штучного запліднення корів та телиць. Господар може вибрати собі породу й напрямок продуктивності, наприклад молочну, м’ясну чи м’ясо-молочну.
Безрогі телята м’ясного напрямку поволі з’являються у приватних і громадських господарствах. Ця порода швидше від інших набирає масу, витриваліша й міцніша. Тут господарю і радість, і прибуток немалий.

Зараз чимало людей отримали з розформованих колгоспів та радгоспів худобу, і дуже хотілося б, аби сьогоднішні молоді господарі змогли не тільки поповнити свій бюджет, але й нагодувати нас, громадян України, не синтетичним та простроченим імпортним м’ясом, а своїм, високоякісним.
Ще одна порада. Ніколи не потрібно залишати на плем’я теля від первістки. Чому? А тому, що в процесі вагітності організм телиці неначе деформується, вона сама ще не зовсім доросла тварина, і всі необхідні мікро- та макроелементи, що надходять з кормом, розподіляються між материнським організмом та майбутнім телям. Значить, більша ймовірність того, що теля від первістки менш витривале і міцне, ніж молодняк від наступного отелення.

Ідеальним, звичайно, було б запровадження технології, яка вже давно широко використовується на Заході, а саме, коли від однієї корови отримують за рік по 12—13 телят. Як це, спитаєте ви? Кожен 21 день (приблизно такий цикл у корови) корову-рекордсменку осіменяють таким самим високопродуктивним матеріалом, а потім ембріон пересаджують для доношування іншій просто здоровій корові. От і виходить, що за рік народжується 12—13 висококласних телят, У подальшому вони зберігають усі свої якості і можуть широко використовуватись у господарствах для різних потреб. Дуже хочеться, щоб у нас з’явилися також корови, які дають близько 100 літрів молока за день. Звучить, як казка, але вона реальна!

Розмову з Анатолієм Сергійовичем Гашпоренком, ветлікарем Ворзельської дільничної лікарні ветеринарної медицини Києво-Святошинського району Київської області записала О.Немировська




Поділитись своєю думкою