Поради ветлікаря щодо виявлення охоти в корів і телиць


Хочу поділитися досвідом виявлення охоти в корів і телиць, а також порадити, коли їх потрібно осіменяти. До цієї розмови мене спонукали нарікання багатьох господарів на те, що доводиться водити своїх корів до пункту штучного осіменіння і нерідко марно.

Клінічно здорову корову протягом ЗО днів після отелення потрібно осіменити — штучно чи плідником (парувати з плідником, не перевіреним на захворювання, категорично забороняється), а до 90 днів вона обов’язково повинна бути тільною, інакше завдаватиме лише збитків.

Деякі господарі свідомо пропускають дві-три охоти у корови з тим, щоб вона отелилася тоді, коли це їм вигідно. Однак такий метод шкідливий для тварин, оскільки призводить до захворювання яєчників.

Коли осіменяти телиць? Дозрівають вони у 8—10 місяців, але осіменяти їх потрібно не раніше 15—18 місяців. Дехто поспішає це робити й тим самим завдає шкоди тварині, бо значна частина енергії, яка мала йти на розвиток власного організму, витрачається на вирощування плоду. Відтак потерпає і корова, і теля. Бувають тварини з тихою охотою, які в цей час поводять себе досить спокійно — не кидаються на інших, не ревуть, не бігають у стаді, тож за ними потрібно уважно стежити. Охота у корів поділяється на тічку, загальне збудження, статеву охоту й овуляцію. Тічка триває від 2 до 6 днів. Спочатку слиз світлий-бактерицидний. Сама охота триває від 8 до 18 годин, щоправда й у різних тварин по-різному.


Отже, коли після отелення підходить час охоти господареві потрібно бути уважним. Корова найчастіше (75 %) приходять в охоту вночі, а вранці можна помітити зміни в її поведінці й стані; вульва червона, набрякла, виділяється білий, світлий слиз, зменшується кількість молока, бо ясла повні — вона нічого не їла. Зрозуміло, корова в охоті.

А якщо часом тварина прийшла в охоту на пасовищі, вона починає ревти, йдучи з випасу, може минути свій двір. Але в цей час осіменяти її не рекомендується — ще рано.

Далі настає справжня охота, яка триває від 7 до 24, а в середньому до 18 годин. У корови виділяється в’язкий слиз, вона надмірно хвилюється, часто реве, дозволяє іншим тваринам стрибати на себе, а сама стоїть, мов укопана, здебільшого зменшується молоковіддача. Оце і є справжня охота.

Осіменяти тварину потрібно наприкінці справжньої охоти: приблизно через 10—14 годин після того, як господар зауважив, що його корова стоїть нерухомо під чужими тваринами — у цей час у неї сперма життєздатна у статевих органах до 24 годин. Як тільки охота закінчилася, виділення слизу припиняється. Відтак, за осіменіння у другій половині справжньої охоти маємо живу сперму в статевих органах корови або телиці під час овуляції, що дає змогу уникнути повторного осіменіння.

Якщо наступного дня у корови із статевих органів виділяється кров, вона тільна (у більшості випадків), а коли це сталося на третій день, то, як свідчить практика, не тільна — її осіменили рано.

Бувають випадки, коли клінічно здорові корови, які дають багато молока і за всіма ознаками повинні бути тільними, адже їх обстежували спеціалісти, давали вітаміни, різні медикаменти, а вони не запліднюються. Парували з плідником, штучно осіменяли 8—9 разів, але марно. Тож раджу — не мучте тварину, нехай вона відпочине рік, молоко буде давати, щоправда, менше. Але після такого відпочинку, як свідчить практика, корови часто запліднюються.

Перед осіменінням і після нього корову не можна доїти 2 години. На випас не виганяти добу.

Часто господарі осіменяють у той день, коли помітили, що тварина в охоті (вона несправжня). Звичайно це не дає потрібного результату і після такого «парування» осіменяють чи корову, чи телицю по 5—8 разів, а пуття з того ніякого. Бо поспішили. Раджу: якщо корова перегуляла 18—21 день і знову прийшла в охоту, осіменяйте її наступного дня, знову перегуляла — запліднюйте на третій день, так робіть, доки не буде тільна.

Щоправда, бувають корови, яких потрібно осіменяти у перший день, а деяких аж на 7-й, але таких мало, це просто винятки. В основному потрібно осіменяти корів і телиць на другий чи третій день, коли в них виділяється густий слиз і вони стоять нерухомо, коли на них стрибають інші тварини.

Через 2—3 місяці після осіменіння для певності потрібно перевірити корову на тільність. Адже трапляються випадки, коли корови приходять в охоту через 5—6—7 або й 9 місяців.

І про яловість. Буває, що тварину осіменили за всіма правилами, а вона і в охоту не приходить, і не тільна. А сталося це тому, що запліднення відбулося, яйцеклітина запліднилася і жовте тіло виділилося. Але разом із спермою потрапили мікроорганізми та бактерії, які, розвиваючись, знищили зародок. Гормональний фон вагітної, якщо немає зародка, створює умови, за яких охота не настає.

Друга причина — це кісти. Вони утворюються тоді, коли дозріла яйцеклітина не виходить з фолікула (він не лопається); так повторюється декілька циклів, і яєчник вкривається пухирцями (фолікулами), наповненими рідиною. Ці фолікули виділяють гормон фолікулін, який призводить до постійного стану охоти, але запліднення не відбувається, бо не виходить яйцеклітина.

Отже, і в першому, і в другому випадках необхідне лікування. Без нього повноцінної корови господар мати не буде. Якщо і після лікування наслідки невтішні, а тварина продуктивна і втрачати її не хочеться, можна підсадити ембріон від іншої корови.

Ще причини яловості — прихований ендометрит, атонія матки після попередніх пологів або мастит. Молочна залоза тісно пов’язана із статевими органами, тож коли в корови мастит, запліднення може й не відбутися.

Отже, якщо господар хоче мати з телиці гарну корову, необхідно спочатку перевірити її у ветлікаря, а вже потім осіменяти, щоб марно не витрачати часу, зусиль та грошей.

Буду радий, якщо мої поради стануть у пригоді господарям, особливо молодим, і з задоволенням відповім на запитання, якщо вони надійдуть від читачів до редакції видання Бабусин сад.




Коментарі до статті: “Поради ветлікаря щодо виявлення охоти в корів і телиць

  1. Ярослав висловив (-ла) думку:

    Місяць тому після уколу естрофану на 3 день осіменили штучно.Чи можна визначити чи вона тільна?Дякую

  2. Sem висловив (-ла) думку:

    Що коли після запліднення у корови є гнійні виділення, чи може вона залишитися тільною ????????

  3. Вера висловив (-ла) думку:

    Якщо спаровували корову з лейкозним биком(незнавши про це).Здали кров корови , прийшли результати, все добре, не виявлено. А в травні будуть брати кров у загальному стаді, чи можна вже не здавати?

  4. Женя висловив (-ла) думку:

    Місячний термін тільності можна визначити за допомогою УЗД. Якщо ж його немає — то потрібно чекати 2,5-3 місяці…Тоді ветлікар ректально на ощуп може підтвердити чи спростувати тільність. Таку ж перевірку потрібно виконати перед запуском.

  5. Женя висловив (-ла) думку:

    Може, якщо ті виділення — наслідок вагініту (вчасно вилікуваний може зберегти тільність), Якщо ж то ендометрит (хвороба матки), то ні про яку тільність мови вести не доводиться.Чекайте 18 -23 дні, якщо прийде в охоту пропускайте осіменіння, робіть санацію матки.

  6. Люда висловив (-ла) думку:

    Чому телиці 1,2міс,а вона не зривається за бугаями!?

  7. таня висловив (-ла) думку:

    ніяк неможу визначити охоту корови 25вересня покровила відняли 3 дні була в охоті 22 вересня +21 день 14 жовтня погнали до бика 17 жовтня був прозорий слюз а 20 покровила незнаю відгуляла і коли знову буде в охоті дуже спокійна корова .будьласка дайте пораду і як визначити охоту

  8. Аноним висловив (-ла) думку:

    Повела корову до бичка а в неі уже 6 день щось тиче якась слизь як кисле молоко що робити?

  9. тамара висловив (-ла) думку:

    Теличкі 13 місяців другий раз кинулась до бика ми її штучно запліднили а вона не заспокоїлась і на друге утро була в охоті це свідчить про те що вона не відгулялася

  10. Ірина висловив (-ла) думку:

    вже минув рік після першого отьолу а корова навходить в охоту

  11. Людмила висловив (-ла) думку:

    Корова вже четвертий раз не вiдбiгуэ.Але остальний раз ми повели до бика 31серпня,а 2 вересня вона закровила.Ми незнаэм чи вiдбiгала вона?

  12. Света Максимова висловив (-ла) думку:

    Доброго дня корова розтилилася 28 січня а зараз 22 травня і корова ще не зривалася. Що це може бути

Поділитись своєю думкою