Перше підживлення овочевих культур: коли, чим і навіщо

Давайте спочатку згадаємо, навіщо потрібне підживлення, адже ґрунт перед посівом заправлений необхідними добривами. Це так, для деяких культур з коротким періодом вегетації, за умови правильно заправленого ґрунту перед посівом, можна обійтися без підживлення.
Рослинам постійно потрібні всі необхідні елементи живлення, але вимоги до співвідношення цих елементів змінюються протягом усього періоду вегетації. Саме підживлення дозволяють у потрібний момент дати рослині необхідні елементи і в потрібних пропорціях.
Крім того, багато культур негативно реагують на підвищену концентрацію ґрунтового розчину, тобто — на внесення відразу великих доз добрив. Тому в основну заправку перед посівом вносять частину всієї норми добрив, необхідних рослинам на весь період вегетації, а частину добрив, що залишилася, дають у вигляді підживлення. Норми підживлювальних добрив, звичайно, залежать від кількості внесених добрив в основну та передпосівну заправки, від родючості ґрунту та інших умов. Наведені нижче норми добрив для підживлення усереднені і можуть коригуватися залежно від наведених вище факторів. Поверхневе внесення особливо фосфорних та калійних добрив позитивного результату не дає, оскільки ці елементи малорухливі у ґрунті. Добрива обов’язково закладають розпушуванням у коренепоживний шар або проводять рідкі підживлення цими добривами.

Часник

Навесні, як тільки сходить сніг, на грядці вже видно зелене листя озимого часнику. Восени під посадки ми вносили органічні, фосфорні та калійні добрива.
Навесні спостерігається активне зростання листя. Цей період дуже важливий часнику. Необхідно наростити міцне здорове листя, а в другій половині вегетації відбувається відтік живлення з листя в цибулини. Без міцної надземної частини часнику хорошого врожаю не бачити. Для наростання зеленої маси переважно знадобиться азот. Перше підживлення роблять ранньою весною: 8-10 г карбаміду на 1 м кв. вносять у ґрунт і закладають розпушуванням.

Морква

Перше підживлення моркви проводять у фазі 3-4 листя. За нестачі азоту йде слабке наростання надземної вегетативної маси. Листя жовтіє і швидко відмирає. на 1 м кв. витрачають азотних (карбамід) 3-6 г, фосфорних (суперфосфат) 2-5 г, калійних (сульфат калію) 2-4 г.

Буряк

Буряк підгодовують після другого проріджування приблизно через місяць після сходів. Підживлення виробляють азотними, фосфорними та калійними добривами по 8-10 г на кв. м. Для буряків найкращим калійним добривом є хлористий калій. Буряк легко переносить підвищену концентрацію ґрунтового розчину. Тому в основну заправку можна вносити повні норми фосфорних і калійних добрив. У цьому випадку перше підживлення проводять тільки азотними добривами з розрахунку 8-10 м на кв.

Салат

Салат скоростигла, інтенсивна культура, з коротким періодом вегетації. За цей період споживає велику кількість поживних речовин. Фосфорні та калійні добрива можна заправити в основне заправлення повну норму, і частина азотних на весь період вегетації, в першу підгодівлю, тижнів через 2 після появи сходів зробити азотними добривами з розрахунку 8 м на кв. наприклад, карбамідом.

Огірок

Огірок не виносить підвищеної концентрації ґрунтового розчину, добре відгукується на органіку.
Тому в основне заправлення вносять частину добрив.
При нестачі азоту в початковий період листя утворюється дрібне і в основному направлене вгору, а також утворюється багато чоловічих квіток. Перше підживлення огірка проводять з появою першого справжнього листа. Огірок добре відгукується на підживлення органічними добривами: наприклад, коров’яком, розведеним 1:10 або пташиним послідом, розведеним 1:20. З мінеральних добрив можна застосувати нітрофоску 10-15 г кв.

Кабачки та патисони

Кабачки та патисони за своїми вимогами до підживлення близькі до огірка. Вони чудово відгукуються на органічні та мінеральні добрива, а також використовують поживні речовини із важкорозчинних сполук грунту. Кабачки та патисони добре реагують на підживлення органічними добривами: коров’яком, розведеним 1:10 або пташиним послідом, розведеним 1:20. З мінеральних добрив можна застосувати нітрофоску 10-12 г кв. Часто ці культури, також гарбуз вирощують прямо на компостних купах. У цьому випадку додаткового підживлення не потрібно.
Гарбуз відрізняється високими темпами зростання маси, тому у неї підвищена потреба в елементах живлення. Добре переносить підвищену концентрацію ґрунтового розчину. Тому в основну заправку можна внести повну норму фосфорного удобрення 15-20 г на м кв. А азотні та калійні – частина в основну заправку та частина у підживлення. У цьому випадку перше підживлення проводять у фазі 3-5 справжнього листя. У підживлювальний розчин на 10 л вносять від 4 до 7 г аміачної селітри, від 3 до 5 г сульфату калію. У перше підживлення добре внести і магнієве добрива сульфат магнію 2-4 г.

Бабушкин сад has written 1695 articles