Без цього добрива врожаю вам не бачити

Як багато в даний час у продажу є різних органічних та мінеральних добрив. А на упаковках написи «Підвищує врожай на 90%», або «Краще добриво для …. (Далі пишуть якусь культуру). Ми садівники намагаємося знайти найкраще добриво, яке підвищить якість, і, найголовніше, кількість урожаю.
Пробуємо, вносимо, підгодовуємо, а результат не завжди тішить, а буває і плачевним. Знову ми шукаємо кращого добрива.
То яке добрива найкраще, яке справді підвищить якість та кількість врожаю? Давайте розумітися.
На зростання та розвиток будь-якої рослини та на кінцевий результат – урожай впливають такі фактори: світло, тепло, вологозабезпеченість та харчування, причому живлення всіма необхідними елементами у необхідних пропорціях.
Усі чинники життя рослини діють сукупно. Нестача будь-якого знижує якість життя рослини до рівня недостатнього фактора. Тобто, якщо ми створюємо ідеальні умови, припустимо, нашим огіркам, але в грунті недостатньо якогось елемента живлення, нехай навіть мікроелемента, то хорошого врожаю нам не бачити, а всі наші старання будуть марні.
Саме те добриво, яке містить елемент, якого бракує, на даний момент і буде найкраще і необхідне в даний момент, а без цього добрива врожаю не бачити.
Всі інші добрива на поточний момент можуть завдати лише шкоди рослинам. Звичайно, рослини вибирають із ґрунту елементи живлення вибірково, тобто стільки, скільки їм необхідно, але надлишок якогось елемента може затримувати надходження іншого елемента живлення.
Крім того, підвищена концентрація ґрунтового розчину негативно впливає на рослини. Адже рослини поглинають елементи живлення із ґрунту у вигляді солей, розчинених у воді. Більшість овочевих культур чутливі до високої концентрації солей у воді, що призводить до втрати врожаю, а часом і загибелі рослини. Особливо негативно реагують на підвищену концентрацію солей огірок, цибуля, редис, морква.
Але все-таки не варто доводити рослини до стану, коли нестача будь-якого елемента живлення виявить себе. І не варто бігати магазинами і шукати добрива з мікроелементами.
Якщо щорічно ви вносите в ґрунт органіку (перегній, компост тощо), а також деревну золу, то про наявність у ґрунті мікроелементів можна не турбуватися, їхній винос із ґрунту з урожаєм невеликий. А ось винесення з урожаєм макроелементів: азоту, фосфору, калію, магнію значно більше. Ці добрива вносять щороку в ґрунт в основне підживлення. Купуючи добрива обов’язково, треба дивитися на його склад, а не на скільки відсотків воно підвищить урожай. Не слід купувати добрива, склад яких не вказано на упаковці.
Які добрива використовуєте Ви, пишіть у коментарях. Можливо саме ваші поради допоможуть підвищити врожай нашим читачам.

Бабушкин сад has written 1695 articles