Шпалери для винограду

Коли виноград вступає у фазу плодоношення, він потребує великої кількості сонячного світла і відчуває потребу в постійному провітрюванні. Від дотримання цих умов безпосередньо залежить врожайність та смакові якості виноградних ягід.
Тому, щоб максимально забезпечити комфортні умови для росту та розвитку кущів, садівники застосовують спеціальні шпалери.

Види шпалер
Щоб забезпечити винограду нормальне зростання і хороше плодоношення у кожному винограднику необхідно встановити надійні опори. Ці стовпчики з натягнутим між ними дротом садівники називають шпалерами. Сьогодні проволока для шпалер винограда продається в багатьох магазинах, тому організувати шпалери не складе складнощів.

Вирощування винограду на шпалері надає низку переваг:
Заощаджується площа ділянки за рахунок того, що рослини підв’язуються вертикально догори.
Забезпечується найкраще висвітлення листової маси, прискорюється фотосинтез. Урожай ягід стає набагато вищим. Виноградні кисті встигають краще визріти та отримати більш високі смакові якості.
Забезпечується хороше провітрювання, що знижує захворюваність на виноград і зменшує необхідність в обприскуванні різними хімікатами.
У перші два-три роки функції шпалер з успіхом можуть виконувати довгі кілки з натягнутими між ними мотузками або капроновими шнурами.

За цей час необхідно встигнути встановити постійні опори та натягнути між ними звичайний сталевий дріт або тонкий трос.

Одноплощинна шпалера
Опори для винограду З одноплощинної шпалери зазвичай починають новачки. Зробити її просто, вона дає хороші результати і не потребує значних витрат на придбання матеріалів та на монтаж.

Але в цьому випадку виноградні лози ростуть у дещо стисненому просторі, заважаючи один одному. Сонячне світло потрапляє тільки на зовнішнє листя і процеси фотосинтезу відбуваються не так швидко, як на двоплощинних шпалерах.

Двоплощинна шпалера
Такі шпалери являють собою дві односмугові шпалери, встановлені поруч один з одним і нахилені один від одного на невеликий кут. Якщо подивитися з торця, ми побачимо символ Y.

Відмінність двоплощинної шпалери від одноплощинної добре видно на цій фотографії. Листя винограду не затінюють одне одного. Хороше провітрювання гальмує поширення борошнистої роси та інших захворювань.

При застосуванні двоплощинних шпалер врожайність з 1 кв. метра буде вищим за рахунок збільшення навантаження на кущ винограду. При цьому, якщо таке ж навантаження допустити на одноплощинній шпалері, то ягоди можуть просто не визріти до моменту настання заморозків.

Застосовувані матеріали
Як опори для шпалер можна використовувати як покупні матеріали, так і різні дерев’яні стійки з найближчого лісу.
Наведемо список можливих варіантів:
Труби діаметром від 40 мм до 70 мм.
Квадратні труби. Їхня перевага перед круглими трубами полягає в тому, що кріпити куточки до них набагато простіше. І тут можна обійтися без зварювання. Кріплення проводиться за допомогою шурупів і звичайного дриля.
Куточки. Розмір полиці куточка можна підібрати з діапазону від 40 мм до 70 мм.
Швелери завширшки від 40 мм.
Двотаври. Можна використовувати найменші розміри. Наприклад, балку N10 за ГОСТ 8239-89.
Дерев’яні стійки (брус або заготовлені стовбури молодих дерев діаметром від 60 мм).
Для того, щоб продовжити термін служби дерев’яним стійкам застосовуються два варіанти:

Перед встановленням дерев’яних стійок у ямки їх кінці обробляють відпрацьованим олією, соляркою або смолять.
До кінців дерев’яних стояків прибивають металевий куточок або профіль. Саме металевий профіль і закопуватиметься в землю, а сама дерев’яна стійка буде повністю над поверхнею землі. Розмір металевого профілю повинен бути близько 90 см. З них 60 см буде закопано в ямку. На кінець профілю бажано приварити підп’ятник розміром 10 х 10 см.
Якщо для опор вибираються дерев’яні стійки, краще використовувати тверді породи дерев:

дуб,
акація,
ясен,
каштан

Натяжний матеріал
Для того, щоб виноград підняти якомога вище від землі і дати доступ сонячним променям до всіх листків і грон, необхідно між опорами шпалери натягнути дріт або мотузки.

Для цього можна використовувати такі варіанти:
Сталевий дріт. Діаметр дроту може бути від 2 до 3 мм. Чим тонший дріт, тим дешевшим обійдеться облаштування шпалери. І легшим буде процес натягування її між опорами. Але термін її експлуатації буде трохи нижчим.
Сталевий оцинкований дріт у чорній пластиковій оболонці. Діаметр такого дроту може також змінюватись від 2 до 3 мм. Такий провід прослужить не один десяток років. Товщина ізоляції такого дроту становить 0,8 мм і не дозволяє опадам руйнувати сталеву серцевину.
Нержавіючий зварювальний дріт діаметром від 2 мм. Такий дріт служитиме практично вічно.
Мідний дріт. Перевага цього дроту полягає в тому, що мідь утворює оксиди, які мають згубну дію на таке поширене захворювання листя винограду.

Бабушкин сад has written 1694 articles