Що почитати і як вибрати книгу до душі?


Всім знайома ситуація: хочеться щось почитати, а в книжковому магазині очі розбігаються від вибору. Що почитати і як вибрати книгу до душі? Як не попастися на вудку реклами, а взяти дійсно гідний твір? Вас чекають перевірені поради де і яку саме замовити книгу.

Нобелівські лауреати

Звичайно, багато хто не без підстав говорять, що політика і данина інтересам суспільства відіграють свою роль у виборі кандидатів. Так, наприклад, в XXI все частіше Нобелівську премію присуджують жінкам і представникам неєвропеоїдної раси, в той час як в минулі десятиліття слава діставалася зазвичай білим чоловікам. Проте, Нобелівську премію без причин не дають. Просто вибір кандидатів став ширше і різноманітніше. Тому, якщо автор — лауреат Нобелівської премії з літератури, то сміливо беріть книгу. Вас зачарує різноманітність тем і жанрів творів, написаних лауреатами. Особливо цікавими є титуловані письменники останніх років — їх книги актуальні і сучасні. Читаючи лауреатів різних років, ви почнете помічати, як розвивається література. Наприклад, в кінці XX століття цінувалися книги, написані про іншу, можливу реальність, такі як «Сліпота» португальця Жозе Сарамаго (нобелівський лауреат 1998 року). А в XXI столітті лауреатами стають автори, які пишуть книги на основі реальних подій, як Світлана Алексієвич з документальною прозою — «Чорнобильська молитва» або «У війни не жіноче обличчя» (Світлана — лауреат 2015 року). Ще карта: якщо ви цікавитеся культурою якої-небудь країни — пошукайте, чи є в її літературі письменники, які отримали премію. Якщо так, то їх книги — знахідка, адже ви побачите всю панораму життя країни.

Екранізації книг

Книгу, яку ви думаєте почитати, екранізували? Це прекрасний знак. Адже творці фільму вирішили, що саме цей сюжет припаде до смаку глядачеві. Фільми знімають тільки по цікавим книгам — історіям з яскравими персонажами і гідними ідеями. Особливо уважно стежити за екранізаціями варто людям, які люблять побільше дій і поменше роздумів в книзі. Фільм тримається на пригодах, постійному русі. Тому книгу, в якій персонажі тільки сидять і філософствують, не екранізувати ніяк, якою би захоплюючою книга не була. Якщо вам важливий динамічний сюжет, то пошукайте книги, за мотивами яких зняли фільми.

Експерименти з жанрами

Ви цінитель детективів? Тоді спробуйте почитати поезію. Чи навпаки. Ставте самі сміливі експерименти, вибирайте жанри, протилежні вашим смакам. Беріть те, що ніколи не збиралися читати. Якщо з перших сторінок книга «не йде» — не поспішайте її відкладати. Це сила звички. Прочитайте хоча б третину — і ви звикнете до книги, оцініть новизну і відкриєте багато нового. Можливо, саме цей жанр надовго стане улюбленим. Але все ж, раджу знайомитися з різними жанрами, читаючи електронні книги. Тоді якщо нове не сподобається — вдома не збиратимуть пил непотрібні томи макулатури.


Тематика

Тема — головне при виборі книги. Тут важливо не попастися на вудку реклами. Про кожну книгу в анотації пишуть так, як ніби вона найцікавіша з усіх існуючих книг. Але якщо тема твору вам нецікава — не варто купувати навіть дуже «хвалену» книгу. На обкладинці може бути написано щось на кшталт «Найбільша книга всіх часів і народів за версією журналу Times». Може, так воно і є, але на вас така реклама впливати не повинна. Завжди тримайте в умі — якщо ви не цікавитеся, припустимо, історією, то книга «Падіння Римської імперії» — не для вас. Завжди звертайте увагу на антології і збірники. Простий приклад: «Антологія поезії срібного століття». Таких зборів авторів дуже багато. Їх збирають за різними критеріями: жанр, епоха, країна, тема… Антології хороші тим, що, незважаючи на що-небудь загальне, кожен письменник — індивідуальний. Всі тексти різні. А значить, в збірнику знайдуться твори на будь-який смак і вразять самого вимогливого читача.

Класика

Письменник вважається класиком, але вам не подобаються його книги? Не поспішайте «ставити хрест» на ньому. Можливо, автор писав в інших жанрах? Спробуйте почитати інші його твори. Наприклад, я знаю дівчину, якій не подобався жодна розповідь Кафки, але всі його романи вона прочитала з великим задоволенням і кардинально змінила думку про автора. Але якщо і інший жанр не зацікавив — сміливо відкладайте книгу. Це просто «не ваш» письменник.

Літературна мода

Чи варто купувати книгу, про яку, здається, говорить весь світ? Найчастіше мода — не показник. За розкручуванням книги можуть стояти хороші піар-менеджери, але ніяк не якість написаного. Зазвичай термін «слави» новинки — всього два тижні. Через два тижні, якщо книга звичайна — про неї всі забувають і більше не згадують. Але бувають винятки. Хороший твір люди не втомлюються обговорювати. Тому, якщо книга стала модною, то найкраща порада — почекати. Час підкаже, варто її читати чи ні. У зв’язку з модою у багатьох читачів виникає комплекс: «Всі захоплюються книгою, а мені вона не подобається. Напевно, зі мною щось не так … » Не піддавайтеся комплексу! З вами все нормально. По-перше, половина цих «усіх» захоплюються за компанію, а ще частина «цінителів» навіть не читали книгу. По-друге, ситуація говорить про одне: ви — індивідуальність і маєте власні літературні смаки. І таких багато: є люди, які не цікавляться «Гаррі Поттером» або «Володарем кілець», є читачі, які зовсім не сприймають Пушкіна або Лермонтова.




Поділитись своєю думкою