Чагарники здоров’я — цілюща смородина

Ніякого спокою від цього коронавірусу! І в групу ризику потрапляє переважна більшість населення. Тому що з хворобами зараз, як раніше у психотерапевтів: здорових немає, є тільки ті, хто погано обстежився. Загнаний імунітет бігає по організму, не знаючи, які атаки відображати в першу чергу, на кшталт — все важливо. Значить, треба імунітету допомогти, не чужий все-таки. Літо — дуже гарний час для цього, і при раціональному його використанні здоров’я можна здорово «підтягнути». При цьому відпочинок в форматі «all inclusive» для українців, скоріше, витрата здоров’я, ніж його накопичення. Мало хто вміє обмежувати себе в надмірності.

Так що всі — на садові ділянки! Там і фізичні навантаження, і повітря свіже, і релакс. А вже корисних для здоров’я продуктів — безліч! Стаття буде про смородину, яка є в більшості садів, і яка реально допоможе не тільки нашому імунітету, але і більшості органів і систем. І про те, як зробити корисне — бажаним.

Безперечний лідер — чорна смородина

Цей чагарник настільки звичний в наших садах, що, здається, що вже в ньому такого особливого? Ну, ягоди високовітамінні, хоча діти їсти їх все одно відмовляються. Ну, в соління-маринади листочки добре додати. Чай з листям або гілочками, знову ж таки, приємний.

Спробуємо подивитися на цей, без перебільшення, «алмаз без огранювання» пильніше і прикинути, як його найкращим чином обробити.

Почати, мабуть, слід з того, що листя чорної смородини по вітамінно-мінеральному складу, а також за кількістю біологічно активних речовин істотно обходять ягоди. Якщо за рівнем вітаміну С в 1,3-2,3 рази, то по биофлавоноїдам вже в 10-27 разів. А листя, на відміну від ягід, доступне весь сезон.

Крім того, що чорна смородина — чудовий імуномодулятор, її листя і плоди (а також гілочки, бруньки і квітки) можна використовувати для лікування багатьох захворювань. Починаючи з серцево-судинних і закінчуючи суглобовими. І рівень цукру в крові вона знижує. Взагалі, напевно, і немає таких захворювань, при яких смородина так чи інакше не допомогла б.

Молоді пагони відростають у смородини все літо. Хоча, за моїми спостереженнями, різні сорти по-різному «щедрі» на молоду поросль. Є постійні «постачальники» молоденьких гілочок, а є такі, у яких і взяти-то майже нічого. В цьому випадку смородини потрібно посадити побільше.

Медовий квас на листках чорної смородини

Зайві пагони все одно потрібно видалити, так краще пустити їх у справу. Ми освоїли приготування медового квасу на листках чорної смородини (коли є ягоди, можна і їх кинути прямо з гілочками). Чудовий напій в спеку виходить. Актуально до нинішнього літа. Рецепт простий: в 3-х літрову банку закинути чотири 10-сантиметрових пагони з листям чорної смородини. І залити це все 2,5 літрами води з розведеними в ній чотирма столовими ложками рідкого меду. Накрити серветкою, закріпити гумкою і виставити на сонечко дня на три.

Мед у нас свій, бджоли вже наносили свіжого, смородини досить, тому банки ставимо регулярно — закінчуються вони швидко. Якщо немає меду, можна і цукор розвести — 100 г на 2,5 літра.

Такий напій, крім того що загальнозміцнюючий ще й судинорозширювальної дії, добре виводить солі — помітне підмога для хворих суглобів і хребта. Як і всі напої, засновані на процесі бродіння, він дуже корисний для мікрофлори кишечника. Та й просто пити приємно. Якщо дати постояти довше, до вибражування цукрів, на ньому можна готувати окрошку — смак виходить приємно-незвичайний.

Квас можна готувати і ягідний: на 2 літри води стакан смородини і стакан цукру. Ягоду пом’яти, все перемішати, закрити серветкою і на сонечко дня на 3. Мити ягоди не треба — на них дикі дріжджі, які і забезпечують бродіння. Мова, зрозуміло, про свою смородину, не оброблену хімічними препаратами.

Ягоди смородини в меду

Дітям сподобалися ягоди смородини в меду. Набиваємо повну баночку ягодами, заливаємо медом і даємо постояти дня три. Ягоди злегка просочуються медом, а сам мед набуває прекрасний смородиновий колір і аромат. Ягідки стають слизько-пружними і при роздавлюванні язиком «вибухають» кислуватим вмістом. Ідуть ягоди смородини в меду на «ура».

До речі, поєднання смородини з медом — смачні ліки від стоматиту, захворювань ясен, застуди, захриплості, шлунково-кишкових захворювань, анемії.

Червона смородина — теж не ликом шита

Червона смородина ні менш звичайна за своїми властивостями, ніж чорна, а в холодних регіонах часом вона і більш поширена. Пам’ятається, я була дуже здивована, виявивши плодоносні кущики червоної смородини біля річки на півночі Якутії, в сотні кілометрів від моря Лаптєвих. Зростає і плодоносить!

Недооцінювати користь червоної смородини не потрібно. Хоча в ній і менше вітаміну С, ніж в чорній, зате більше заліза і істотно більше пектинів, що зв’язують і виводять з організму токсичні і канцерогенні елементи. Саме завдяки пектинам з червоної смородини так добре виходить желе.

Червона смородина добре знімає набряки, дезінфікує і оздоровлює сечостатеву систему, допомагає виведенню надлишку сечової кислоти і жовчі. Високий вміст заліза сприятливо діє на склад крові. Листя у неї, як і у чорної, теж більше насичені корисними елементами, ніж плоди, тільки пектинів там майже немає.

Використання в кулінарії листя і ягід червоної смородини

Ось тільки листя червоної смородини не затребувані в заготовках. А молоді пагони вона відрощує щедро. Тому, залишивши пару-трійку юних пагонів на заміщення, інші варто регулярно вискубувати і пускати в справу. При високій насиченості корисними елементами, аромат листя червоної смородини досить делікатний, що дозволяє легко змішувати їх в напоях з м’ятою, наприклад, або мелісою. У нас добре йде медовий квас на листках червоної смородини з добавкою чебрецю. Настільки ж вдалим виходить додавати сухі смородинові листя до будь-чайної суміші.

Нейтральний смак листя червоної смородини дозволяє додавати їх в суміш зелені для «зеленого сала» — перемеленого шпику з часником, зеленню, перцем. Мало того, що це смачно, так ще й дуже корисно: величезна кількість каротину, яким багата зелень, може засвоїтися тільки в присутності жирів. До речі, тому вживання червоних, жовтих, рудих і зелених овочів без жирів — вітаміни на вітер.

Ягоди ж червоної смородини наша сім’я вважає за краще використовувати для шашликового маринаду. Чорна теж хороша, але вона забарвлює м’ясо в темний, не особливо приємний колір. Тому заготовляємо протертої червоної смородини стільки, щоб її вистачило до наступного сезону.

Червона смородина в меду дуже смачна, але багатьом неприємні великі кісточки. Так що часом доводиться смородину протирати, і вже вийшло пюре змішувати з медом.

Дуже цікавою виходить заготівля плодів або ягід інших видів в желе з червоної смородини. Для цього ягоди червоної смородини залити водою у співвідношенні 2: 1 (2 частини ягід, 1 частина води) і поварити на повільному вогні хвилин 20. Процідити крізь сито і на вийшла рідини варити варення. З абрикосів, наприклад, або суниці.

Чим порадує золотиста смородина?

Золотисту смородину їсти смачно прямо з куща. У ній помітно більше фруктози і менше кислот. Але дрібніші ягоди і коротші кисті. Селекціонери активно працюють в напрямку збільшення розмірів і ягід, і кистей.

Ще золотиста смородина радує великою кількістю каротиноїдів (провітаміну А), які відповідальні у нас за зір, стан шкіри, слизових оболонок. Причому, каротиноїди присутні в плодах будь-якого кольору, в чорних навіть більше, ніж в помаранчевих. В чорних і малинових плодах багато ще і надзвичайно цікавих для кровоносних судин антоціанів, тому жовті відтінки в них не помітні.

На відміну від кілька згущує кров властивостей ягід смородини червоної, плоди золотистої, навпаки, кров злегка розріджують. Для літа і спеки — це важливий момент, тому що за рахунок інтенсивного літнього випаровування рідини з поверхні тіла кров згущається, збільшуючи навантаження на стінки кровоносних судин.

Ягоди цієї смородини корисні діабетикам, вони містять також інсуліноподібний речовини. Пектини в плодах теж є, їх дія аналогічно червоній смородині.

Золотиста смородина ще й чудовий медонос, у нас на ділянці вона росте неподалік від вуликів і навесні кущі не тільки покриті жовтим мереживом невеликих сильно ароматних квіточок, а й постійно «дзижчать».

Урожайність золотистої смородини нижче, ніж у чорної і червоної, ягоди в кисті дозрівають неодночасно, так що її краще общипувати на їжу протягом трьох тижнів поступового дозрівання. Тим більше, що свіжої вона, однозначно, корисніше, ніж у вигляді заготовок. Хоча варення з золотистої смородини дивовижне!

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply