Хрін — бур’ян, якщо за ним не доглядати

Вже наближається пізня осінь. Негода, заморозки, холодний, пронизливий наскрізь вітер. Поступово зникають з грядок овочі, вирощені нами в благодатні дні.
Але що це? Тут і там на ділянці красуються зелені, потужні, як лопаті, листя одної з відомих нам рослин. Його ніхто і не збирається прибирати і заготовляти. Воно так і залишиться в зиму. Навесні знову почне рости в найнесподіваніших місцях без всякого нашого втручання та догляду. Ось ці-то листя ми використовуємо в якості приправи в маринадах і соліннях.
А ось коріння залишаються на місці. Вони залишаються в грунті на весь зимовий період, а з весни починають давати вже інші листя, а коріння з року в рік стають все товщі і товщі за обсягом і дерев’янистими по консистенції. Такі продають на ринку «спритні» і активні продавці, хоча напевно знають, що в їжу вони не годяться. Багато з нас про це не здогадуються і охоче купують.
Значить, старе невикопане коріння не годиться, а нове листя? Вони фітонцидні, відлякують шкідників рослин, хоча в окремих випадках і самі піддаються цій напасті, стаючи дірчастими і засихаючи.
Городники, які не вникають в суть справи, зазвичай вимовляють: «Це бур’ян! Набрид, заповнив весь город, ніяк з ним не впоратися, щоб вивести ». Так, вірно, хрін — бур’ян, якщо за ним не доглядати, а залишати в городі напризволяще. Що значить доглядати? Це означає, що якісний догляд дозволяє восени отримати хрін з корінням не більш як 2-сантиметрової товщини, з рівною світлою поверхнею і білою соковитою м’якоттю. Ось такі коріння найбільш придатні для харчових цілей.
Хрін сільський найбільш поширений на Північно-Заході Росії. Перелічимо основні сорти цієї рослини — Ростовський, Латвійський, Суздальський, Волковський, Атлант.

Що цікавого відбувається з корінням хрону? Від основного коренеплоду йдуть бічні корінці завдовжки 20-25 см і товщиною 1-2 см. Ось їх-то зберіть і зберігайте до весни, зв’язавши в пучки. «А може, нехай собі росте і навесні, і влітку. А взимку відпочиває, адже нікому не заважає. Зате фітонцидні листочки у вас будуть», — скаже «просунутий» садівник-городник. Ось в тому-то і справа, що якщо за хроном не доглядати, то він розростеться як бур’ян по всьому городу.
Свого часу я часто бував в Естонії і бачив в тих краях цілі плантації (акуратно оброблені і доглянуті) цієї культури. І не випадково, адже це корисна рослина, тільки у нас її недооцінюють. У поняття «корисності» я вкладаю у такому значенні: харчове (з пікантним смаком) і лікувальну (наприклад, компрес з тертого хрону, прикладений до верхньої частини грудей, допомагає позбутися від катару верхніх дихальних шляхів). У хроні міститься фермент лізоцин, що підвищує опірність організму до інфекційних захворювань. Своїми фітонцидами хрін допомагає і іншим рослинам, перешкоджаючи навалі шкідників.
Особливо наочно це можна бачити, скажімо, в пристовбурних колах молодої яблуні. Коріння хріну йдуть глибоко в грунт, коріння яблуні, які прагнуть до поверхневого шару грунту, особливої перешкоди не доставляють, навіть навпаки допомагають своїм природним розпушуванням, а фітонцидні листя відлякують, наприклад, листовійки. На моїх посадках яблунь завжди є 2-3 кущика сільського хрону, і листовійки майже не буває. І це з року в рік.
Хрін, посаджений уздовж малинників (в безпосередній близькості — до 20 см), не дає порослі поширюватися.
Мене дивує, що в садівництві, де знаходиться моя ділянка, хрін не вирощують, а вважають за краще купувати і коріння, і вже готові приправи з хрону на ринку.

Вирощувати, але як? Квітки хрону часто стерильні, насіння культури визрівають рідко. За 27 років городництва мені тільки один раз вдалося побачити квіточку хрону і то, як він з’явився під яблунею, мені до сих пір невідомо. А тому хрін висаджують за допомогою кореневищних живців. Вони бувають завдовжки до 30 см. Попередники для його посадки — майже будь-які, помилитися важко, хрін добре росте навіть після кропиви. Мабуть, це пов’язано з тим, що і сама кропива росте тільки на незасолених і позбавленою зайвої кислотності грунту, і також як хрін, любить органіку.
З початком осені доцільно оголити корені хрону, видалити бічні корінці, протерти основний корінь грубою тканиною (добре, якщо мішковиною). Потім коріння потрібно присипати грунтом. Такий корінь можна вважати якісним. Настала осінь, і ми повинні викопувати з грунту коріння. Чим викопувати? Ну, звичайно ж, вилами. Лопата не підійде — є ймовірність порізати коріння.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply