Готуємося до сівби озимих: вибираємо правильне осіннє добриво


Для багатьох районів нашої країни озимі зернові є основними культурами. Саме озима пшениця забезпечує основний урожай зерна і служить свого роду гарантом продовольчого благополуччя країни.

У найбільш несприятливі роки фермери роблять ставку на посіви озимих, коренева система яких, розвинена з осені, забезпечує їх велику стійкість до посухи та заморозків, що дозволяє господарствам гарантовано отримати урожай і, як мінімум, «вийти в нуль». Тепла, безсніжна зима, поворотні весняні заморозки і посуха призвели до того, що частина посівів озимини сильно постраждала, а частина і зовсім довелося прибрати на солому. Які виклики готує майбутній сезон — невідомо, але в наших силах подбати про своїх культурах і задуматися про вибір технологій, добрив і сортів.

Для того, щоб правильно підібрати основні мінеральні добрива, що можна зробити в Інтернет магазині https://agronizer.ua/mineralni-dobriva/, необхідно розуміти потреби озимих культур в осінній період. Істотна роль у створенні оптимальних умов належить наявності і правильному співвідношенню поживних речовин в грунті.

АЗОТ з пожнивних решток

Як вже було сказано вище, для внесення з посівом озимини краще віддавати перевагу фосфорним і комплексним добривам.
Однак після збирання попередника на полях залишаються пожнивні залишки, на кожну тонну зібраного зерна припадає близько 1,5 тонн соломи. У той же час, пожнивні залишки є прекрасним джерелом поживних речовин: 35-40% органічного вуглецю, 13 кг калію, 8,5 кг азоту, 4 кг фосфору, 200 г цинку, 150 г марганцю, 25 г бору, 15 г міді, 3 г сірки, 2 г молібдену. Внесення азоту під закладення соломи — відомий і ефективний прийом, який дозволяє повернути поживні речовини в грунт для майбутнього врожаю, підвищуючи швидкість розкладання пожнивних залишків. Але не всі джерела азоту однаково ефективні для цих цілей.


ОПТИМАЛЬНЕ РІШЕННЯ — обробити солому КАС-32

До складу продукту входять три форми азоту і практично відсутній вільний аміак. Це виключає втрати азоту при навантаженні, транспортуванні, зберіганні і внесенні до грунту. Рідка формула препарату дає унікальні можливості при різних технологіях використання — вносити можна звичайним обприскувачем, який є в будь-якому господарстві, або просто разом з поливною водою. КАС-32 значно прискорює переробку соломи в цінне живлення, сприяючи швидкому розкладанню рослинних залишків, готуючи грунт до нового врожаю, покращуючи його структуру.

КОМПЛЕКСНІ ДОБРИВА: ОГЛЯД НАЙБІЛЬШ ЕФЕКТИВНОГО ФОРМ

Амофос 12-52

Амофос — універсальне, високоефективне добриво, що має широку практику застосування практично на всіх типах грунтів у всіх кліматичних зонах країни. Воно є ідеальним джерелом фосфору і, крім того, містить також ряд мікроелементів, які беруть важливу участь в метаболізмі рослин — Mn, Fe, Zn, B, Si. Амофос володіє прекрасними фізико-хімічними властивостями, легко вноситься, сприяє формуванню потужної кореневої системи, підвищує стійкість рослин до посухи і хвороб.

Сульфоамофос 20-20 (13,5)

Володіючи всіма позитивними якостями амофосу, даний продукт є, крім того, прекрасним джерелом сірки, кальцію та магнію. Збалансований вміст азоту і фосфору забезпечує необхідне живлення, а вміст сірки робить це добриво унікальним. Сірка необхідна рослинам так само, як і азот, входячи до складу білкових з’єднань, вона бере участь в життєво важливих процесах обміну речовин.

Нітроамофоски NPK 14-14-23, 16-16-16, 10-26-26

Підходять для внесення на полях з мінімумом рослинних залишків від попередньої культури, після культур з великим виносом калію або на полях з дефіцитом калію в грунті. У цих добривах нітратна і амонійна форма містяться в рівній пропорції, завдяки чому створюються з одного боку оптимальні умови харчування, а з іншого — забезпечується зниження втрат азоту. Крім того, за рахунок природного складу сировинної породи, добриво містить сірку, кальцій і магній.

Користуйтеся перевіреними методами, але не забувайте, що в нестандартних умовах ефективно працюють неординарні заходи!

Основні добрива в регіонах з дефіцитом осінніх опадів можна вносити при підготовці грунту під озимий посів, тобто, завчасно. Існує практика внесення амофосу, сульфоамофос і NPK під найближчі очікувані опади за місяць-два до посівної — це дозволяє добрив розчинитися в грунті.




Поділитись своєю думкою