Як вибирати саджанці плодових і ягідних культур


При виборі рослин потрібно звертати увагу на їх зовнішній вигляд. Саджанці ягідних кущів із закритою кореневою системою (посаджені в контейнер) повинні бути не підв’ялими, без механічних пошкоджень, з вертикальним стволом і листям. Потрібно, щоб контейнер мав форму і розміри, що забезпечують нормальний розвиток коренів. А коренева система повинна бути мочкувата та заповнювати весь обсяг ємності.

Що стосується саджанців плодових культур та ягідних кущів, що реалізуються з відкритою кореневою системою, то краще, якщо вони будуть без листя. При цьому посадковий матеріал не повинен бути підсушений і мати механічних та інших пошкоджень. Важливо, щоб коренева система була вкрита зволоженим матеріалом.

Вибираючи визначені сорти, потрібно віддавати перевагу районованим, тобто допущеним до використання у вашому регіоні.

Щоб переконатися, що реалізуються саджанці відповідають культурам і сортам, зазначеним на етикетках, покупцям необхідно запитувати у продавців документи, що підтверджують сортові та посадочні якості. До таких документів належить сертифікат відповідності, в якому вказані:


  • номер документа і дата його видачі;
  • найменування виду посадкового матеріалу;
  • найменування культури;
  • найменування помологічного сорту;
  • найменування та адреса господарства (Постачальника);
  • категорія посадкового матеріалу і товарний сорт;
  • вік посадкового матеріалу;
  • номер партії;

  • число посадкового матеріалу в партії;
  • посадочні якості: довжина і кількість розгалужень кореневою системи, діаметр стовбура, стан надземної системи, стан кореневої системи, наявність шкідників, хвороб, карантинних об’єктів і наявність механічних пошкоджень.

Крім того, сертифікат відповідності підтверджує, що сорт включений до Державного реєстру суб’єктів насінництва та розсадництва, допущених до використання, і придатний для використання в конкретній природно-кліматичній зоні. Державний реєстр селекційних досягнень доступний кожному. Знайти його можна на сайті Інформаційно-аналітичного порталу АПК України agro.me.gov.ua.

Одна з найулюбленіших ягід дачників — суниця, яку прийнято називати полуницею. Від вдалого сорту, міцної і здорової розсади залежить врожай цієї популярної культури. Залежно від технології виробництва і зберігання розсаду суниці поділяють на розсаду Свіжовикопані, розсаду «Фріго» (пройшла тривале зберігання в контрольованих умовах холодильника) і розсаду із закритою кореневою системою (вирощену в торф’яному субстраті).

Відповідно до вимог ГОСТу Свіжовикопані розсада і розсада «фріго» повинні бути без механічних пошкоджень, не підв’ялою, з добре розвиненою брунькою, мочкуватою кореневою системою. Важливо, щоб рослини із закритою кореневою системою були з добре розвиненими листочками, верхівкової ниркою, мочкуватою кореневою системою, що освоїла весь обсяг контейнера.




Поділитись своєю думкою