Основні правила при покупці насіння соняшника для посіву


Не секрет, що хороший урожай залежить від поєднання багатьох чинників. Потрібно, щоб земля містила всі необхідні для рослини поживні речовини і на ній не росли бур’яни. Також потрібно правильно і вчасно доглядати за майбутнім урожаєм — підгодовувати його добривами, стежити за грунтом і забезпечувати досить зволоження грунту. Але найважливішим при вирощуванні врожаю такої культури, як соняшник, є вибір насіння. Саме від його якості буде залежати отриманий результат. Тому варто відповідально підходити до питань як вибрати та де купити насіння соняшника. В Україні ця культура є основною, і багато господарств в нашій країні займаються вирощуванням саме соняшників.

Які є насіння соняшнику на посадку?

Сьогодні в магазинах багато різного посівного матеріалу соняшнику. Регулярно з’являються нові сорти соняшнику, які отримують шляхом вирощування нового сорту або схрещування різних видів. Соняшник, який був вирощений з таких культур, виходить стійким до різних захворювання, і дає хороші врожаї, навіть якщо зростає в поганих умовах. Наприклад, можна вирощувати гібрид Ясон — він не обсипається, не лягає, і стійкий до різних хвороб. В цілому, існує два види цієї культури. Перший — масляний соняшник використовується для того, щоб потім з нього вийшло масло. Цей вид ділиться на такі підвиди:

  • поліненасичений. Це так звані звичайний соняшник, з якого роблять масло з вмістом 25% олії, 60% лінолевої кислоти, і 10% насичених кислот.
  • мононенасичених. В ньому міститься 82% олеїнової кислоти, і його можна використовувати для смаження у фритюрі, тому що воно не горить.
  • среднеолеіновий. Цей сорт з вмістом 60% олеина розробляють, і готують до випуску на ринок.

Також буває кондитерський вид соняшнику. Він має велике насіння, яке можна використовувати разом з лушпинням. Часто зерна використовують в салатах. Такий соняшник дає невисокі врожаї, але зате його можна дорожче продати.

Як вибрати насіння соняшнику на посадку?

Соняшник насіння також класифікується за термінами дозрівання. Для промислового вирощування зазвичай беруть гібриди. Вони однорідні по висоті і розмірам і дозрівають одночасно. Так, виділяються ранньостиглий, середньостиглий і середньопізні види гібридного соняшнику. Можна вирощувати відразу кілька видів, щоб можна було збирати врожай рівномірно. Щоб вибрати насіння, потрібно враховувати такі фактори, як:


  • Відсоток схожості насіння
  • Чистота по сорту — вона повинна бути не менше 98%
  • Вологість матеріалу повинна становити максимум 10%
  • В упаковці має бути не більше 3% очищених насіння.

За місяць перед тим, як почнеться посів, насіння потрібно протравити. Це зменшить ймовірність того, що в насінні будуть розвиватися грибкові захворювання або з’являться шкідники. Перед вибором сорту важливо знати, в якому грунті він буде розвиватися, чи є в ньому добрива, як він оброблений, і як на ньому росли інші культури. Якщо грунт не дуже хороший, то краще взяти трилінійні гібриди. Хороший і стабільний урожай буде більш ймовірним, якщо для посіву вибирати вже відомі насіння, а не ті гібриди, які були створені недавно. При цьому можна купити вітчизняне насіння, або насіння іноземного виробництва. Їх врожайність знаходиться на одному рівні, але ось за іноземні аналоги доведеться переплатити. До того ж, це насіння можуть бути не підготовлені до наших умов — і швидко підхопити хворобу, і загинути. Перед тим, як вибрати гібрид, краще детально ознайомитися з відгуками про нього. Можна розпитати людей, які давно вирощують його, щоб взнати про переваги чи недоліки певного сорту.

Залежно від типу грунту, кількості опадів, поширених захворювань і паразитів в конкретному регіоні залежить скільки врожаю отримає фермер з конкретного гібрида. На сьогоднішній день, купити насіння соняшника можна під різні умови вирощування і для будь-яких областей. Залежно від бюджету можна вибрати насіння від світових виробників або українських компаній.




Поділитись своєю думкою