Виноград: як правильно укрити на зиму та коли укривати

Багато рослин погано переносять суворі зими, тому їх ретельно вкривають, присипають снігом до настання сильних морозів. Виноград — одна з теплолюбних культур, що не терпить холодів.

Вкривати виноград необхідно в регіонах, де температура в зимові періоди опускається нижче -15 градусів. Для культури температура -20 градусів вже може виявитися згубною. Якщо підмерзає надземна частина, а коренева система залишається життєздатною, то відновити кущ можна без особливих труднощів. Але якщо вимерзають і коріння, то рослина доведеться видалити.

Коли укривати виноград

Як визначити, що настав час проводити роботи з укриття винограду:

  • Дерева і чагарники скинули листя.
  • Температура опустилася нижче 0 градусів.
  • Обрізка і профілактична обробка від хвороб, шкідників були проведені.

Молоді і дорослі рослини укривають по-різному. Молоді ще недостатньо зміцніли, а може, не встигли адаптуватися, тому їх вкривають повністю. Доросла рослина легше переносить несприятливі умови. Перед укриттям виноград слід обробити залізним або мідним купоросом.
Оптимальні терміни укриття визначаються температурою повітря — коли середня досягає нуля градусів. Випріває тільки незріла лоза, якщо вона не підготувалася до зими, — пояснює експерт.
При мінусових температурах вкривати виноград вже не дуже добре, краще, якщо лозу пришпилити заздалегідь. В лозі тоді утворюються кристалики льоду і вони можуть почати пошкоджувати її, якщо спізнитися з укриттям. Хоча, як кажуть, краще пізно, ніж ніколи, все одно вкривайте!

Однак експерти не рекомендують занадто раннє укриття винограду, особливо з огляду на незвичне для нашого регіону минуле літо. Мій батько, наприклад, думає в цю зиму взагалі не вкривати виноград. Планує укласти на землю, пришпилити і все. Що лежить на землі виноград переносить набагато нижчі температури. Тим самим він хоче, щоб вимерзли і загинули грибки оїдіуму і мілдью, які в цьому році дуже сильно розплодилися.
Але тут треба врахувати такий нюанс — батько живе в приватному секторі, навколо нього сусіди з високими парканами, він в затишшя. Тому дана порада не всім підходить. І потім він завжди може швидко зорієнтуватися і при необхідності укрити виноград протягом короткого проміжку часу.
Це тільки підтверджує аксіому, що будь-який виноград, навіть якщо він з Середньої Азії, витримує морози до -20. А вже лежачи на землі і якщо засипало снігом, це взагалі для нього сприятливо.

Листям в цьому році засипати не варто — вона хворе, застосувати в винограднику краще гній, щоб грибки, які там живуть, пригнічували оідіум і мілдью. Це вже не раз підтверджено практикою. Засипка під коріння винограду в зиму гноєм — це профілактика проти грибкових захворювань.

Як накрити молодий виноград на зиму:

1. Пагони зняти з опори, пригнути до землі. Поверх насипати грунт гіркою, щоб її висота склала приблизно 25 см. Брати грунт слід подалі від посадок, щоб не оголити кореневу систему.
2. Якщо пагони зовсім маленькі — близько 20 см, можна надіти на них пластикові пляшки ємністю 1,5-2 л з-під будь-яких напоїв. При цьому верхню частину пляшки попередньо зрізають. А коли всередині розташовуються пагони, насипають землю. Важливо, щоб пагони розташовувалися по центру, а в бічних частинах — грунт.
3. Пригнути до землі, зверху гіркою насипати лапник, солому або інший органічний матеріал, прикрити плівкою, а з боків, щоб плівка не полетіла під час сильного вітру, придавити камінням.

Укриття старого винограду дещо проблематично, так як лоза з роками дерев’яніє, пригнути її, не зламавши, неможливо. Тому в даному випадку утеплювати доводиться тільки кореневу систему або накидати поверх куща утеплює.

Як укрити старий виноград на зиму:

1. Накидати грунт поверх кореневої системи, щоб вийшла гірка, накинути поліетилен або інший непромокаючий матеріал, притиснути його з боків камінням. Коли випаде сніг, зробити замет.
2. Щоб разом з лозою утеплити, слід великий шматок спанбонду згорнути вдвічі, обернути їм лозу, зафіксувати мотузкою або дротом. Знизу накидати лапник, сухе листя дерев або солому, помістивши під спанбонд.
Займатися укривними роботами не можна, якщо стоїть волога погода, тепло періодично повертається, інакше рослина почне пріти, в результаті загине не від морозів, а просто згниє під укриттям.

А ще є думка що виноград не обов’язково укривати на зиму. Весь виноград, навіть з південних країн, витримують морози мінімум до -20 градусів, — пояснив досвідчений фахівець у галузі виноградарства Олексій Веремеєнко. — А якщо це зимостійкий виноград, мороз в -5 …- 8 градусів буде тільки сприяти його загартуванню.
Також серед садівників поширена думка, що винограду потрібно дати підмерзнути, перш ніж вкривати його на зиму.
— Я, правда, вважаю, що він пройде загартування і під укриттям. Не треба думати, що виноград південна рослина, — зазначив Олексій Веремеєнко. — У тропіках і субтропіках, наприклад в Сочі, він якраз не росте. Виноград — рослина помірного клімату.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply