Земля для розсади: Чому свій ґрунт краще покупного?

У колишні часи всі любителі працювати на землі запасали землю для розсади самостійно. Просто тому що інших варіантів не було. Зараз ґрунт продається у всіх садових центрах і навіть супермаркетах. Але чи то добре для рослин та саджанців?

Останнім часом городники все частіше скаржаться: ґрунт в пакетах огидний! Чому? В основі всіх цих сумішей — торф. Він дуже швидко пересихає, перетворюється в щільний ком, який непросто розмочити. Для розсади це згубно. Крім того, в покупних субстратах є волокна, які, розкладаючись, виділяють речовини, що уповільнюють схожість насіння.
А ще виробники часто фасують по пакетах ґрунт з теплиць. Відпрацьований, який потрібно викинути. В цьому ґрунті повно патогенів та шкідників. Так що саме час повернутися до витоків і приготувати землю для розсади самостійно.

Як приготувати землю для розсади своїми руками

Де набрати ґрунт?

У складі правильних ґрунтових сумішей для розсади зазвичай присутні три компоненти: дернова земля, листова земля і пісок.

Дернова земля. Якщо все робити за правилами, то де-небудь на лузі потрібно нарізати пласти дерну (шар грунту з травою і корінням), скласти їх травою вниз в штабелі і залишити дозрівати на 1 — 2 роки. Але хто цим буде займатися?
Тому можна зробити простіше: викопати пласт дерну і обтрясти з нього землю — вона пухка, легко обсипається. Інший варіант — набрати її з кротячих куп. Вона дуже схожа за складом з дерновою. Якщо немає і такої можливості, згодиться звичайна земля з вашого городу. Вона бідніша за складом, але в поєднанні з іншими компонентами цілком зійде за основу. Копати її краще там, де влітку росли бобові культури — горох або квасоля. Вони збагачують ґрунт азотом.

Листова земля. По-хорошому, її теж треба готувати — зібрати восени листя, скласти його в купи, і через два роки вийде поживний грунт. Але і тут можна спростити завдання — просто набрати землі в лісі. Там листя перегниває щорічно, і верхній шар буквально насичений поживними гумусом. Але пам’ятайте: не можна збирати землю під соснами і ялинами (вона кисла), під дубами і вербами (вона низької якості).

Пісок. Як компонент суміші для розсади найкраще використовувати річковий пісок.

Готуємо ґрунт

Немає сенсу морочитися, тому що на перших порах практично у будь-який розсади однакові потреби.
Найпростіший рецепт — змішати три компонента в рівних пропорціях: дернова земля (городня), листова (з лісу) і пісок (1: 1: 1). У цю суміш корисно додати попіл — 1 стакан на відро — це хороша підгодівля для розсади, до того ж попіл частково знезаражує ґрунт, оберігає рослини від хвороб.

Позбавляємося від шкідників

В землі для розсади, зібраної на городі, на лузі і в лісі, завжди є шкідники і збудники хвороб. Якщо від них не позбутися, вони зашкодять розсаді. Тому землю треба знезаразити.

Є кілька способів.

1. Проморозити. Взимку, при температурі -15 — 20 ° С, мішок з землею виносять на балкон на кілька днів. Більшість шкідників і збудників хвороб за цей час загинуть. Але не всі. Тому мішок треба буде занести на тиждень в будинок — в теплі прокинуться шкідники що вижили і насіння бур’янів. А потім ґрунт потрібно знову винести на мороз. І так 2 — 3 рази.

2. Прожарити в духовці. У цьому випадку ґрунт висипають на деко шаром до 5 см, злегка зволожують і поміщають на 30 хвилин в прогріту до 70 — 90 ° С духовку.

3. Пропарити. Дуже дієвий спосіб, який до того ж насичує ґрунт вологою. Землю насипають в друшляк і, постійно помішуючи, протягом 7 — 8 хвилин тримають над каструлею з киплячою водою. Але цей спосіб краще використовувати безпосередньо перед посівом насіння на розсаду.

Ще радять пролити грунт марганцівкою, але вона позбавить тільки від патогенів. Шкідників і насіння бур’янів вона не вб’є.

Всі способи знезараження ґрунту дають хороші результати, але є проблема: разом з патогенами гинуть корисні мікроорганізми. Тому після того як з’являться сходи розсади, такий ґрунт треба збагатити. У цьому допоможуть препарати, що містять живі бактерії, наприклад, «Байкал», «Відродження», «ЕМ-1», а також органічні добрива марки «Екостайл», що містять грунтову мікрофлору.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply