Полуниця садова: як уберегти її від захворювань

Полуниця садова успішно культивується в багатьох країнах, в тому числі й в Україні й доволі успішно, адже неможливо не любити соковиті яскраві ягоди з апетитним ароматом і особливим смаком. Але, на жаль, полуниця (в народі називають клубніка), а точніше садова суниця, має властивість хворіти, пошкоджуватись шкідниками. Одні з найпоширеніших захворювань полуниці — це біла і сіра гниль, борошниста роса, чорна, бура або біла плямистість, в’янення.

Що стосується шкідників, то садову полуницю часто вражають нематоди, павутинні кліщі, слимаки, мурашки, тля і довгоносики, однак більших збитків все ж наносять захворювання.

Як уберегти полуницю від хвороб

Як уберегти полуницю від захворювань:

  • 1. Купувати розсаду виключно в розплідниках, де посадковий матеріал гарантовано здоровий.
  • 2. Оглядати кожну рослину перед покупкою на наявність плям, потемніння, скрученого листя, зіпсованого коріння.
  • 3. Під час підготовки грядок проливати грунт знезаражувальним препаратом, а перед посадкою вимочувати розсаду.
  • 4. Не висаджувати на одну і ту же ділянку полуницю з року в рік. Небажано, щоб культура росла поспіль більше 4 років на одній ділянці.
  • 5. Садову суницю переважно висаджувати після цибулі, моркви, часнику, гороху, квасолі. А ось після томатів, малини, картоплі або капусти не рекомендується, так як рослина буде уражуватись шкідниками і хворобами, які атакували попередню культуру.
  • 6. Земля повинна бути родючою, інакше ягоди будуть дрібними, урожай незначним.
  • 7. Грядки слід очищати від бур’янів, періодично рихлити ґрунт.
  • 8. Густі посадки призводять до того, що повітря погано циркулює серед зростаючих кущиків, а це одна з причин появи хвороб, якщо збудник уже є в землі або на самій рослині.
  • 9. Перед цвітінням необхідно проводити обробку від хвороб і шкідників для профілактики, а також після збору врожаю. Це дозволить зберегти культуру до наступного сезону.
  • 10. Підживлення садової суниці мінеральними добривами 3 рази в рік допоможе зміцнити імунітет посадок, завдяки чому вони стануть менш схильними до хвороб.

Найбільші небезпеки полуниці

Найбільша небезпека для рослин полуниці — це затяжні дощі. Саме при підвищеній вологості всілякі захворювання починають проявлятися. Але варто пам’ятати, що обробляти хімічними препаратами полуницю суницю можна до цвітіння і після плодоношення.

Якщо болячки з’являються під час плодоношення, боротися з ними бажано народними способами: обприскувати йодом, мильним розчином, часниковим настоєм, марганцівкою, настоєм деревної золи.

Бабушкин сад has written 1694 articles

Leave a Reply