Переваги вирощування журавлини в саду

Більшість ягідних культур не переносять високу кислотність і близького залягання грунтових вод, але для журавлини сильнокислі торфові грунти — найкраще середовище для росту.

Поселяючи на ділянці журавлину болотну, потрібно пам’ятати, що в природі вона селиться на купині — на піднесених і не самих вологих місцях. На ділянці її також не треба заливати. Журавлина готова рости на грунтах з високим стоянням грунтових вод (30-50 см від поверхні) і при більш глибокому заляганні грунтових вод, але за умови частих поливів в посушливу погоду.

Інша хибне уявлення про журавлину полягає в тому, що це болотяна рослина віддає перевагу місті у тіні. Насправді освітлене місце для журавлини підходить більше, ніж темний куток.

Виростити безцінні ягоди не складе особливих труднощів. Якщо грунт на ділянці торф’яний, то його досить глибоко перекопати і ретельно видалити кореневища бур’янів. Хороший ефект дає внесення добре перепрілого перегною або компосту. На інших видах грунтів під журавлину викопують траншею глибиною на багнет лопати, шириною 60-90 см.

По стінах укладають руберойд, шифер, подвійний шар плівки або іншого матеріалу, що захищає культурні посадки від навали кореневищних бур’янів. Далі траншею заповнюють верховим або перехідним торфом з додаванням перепрілого гною або компосту. У підготовлені траншеї висаджують саджанці (25х25 см). Журавлина – перехреснозапильна рослина, тому на ділянці потрібно висадити 2-3 сорти цієї культури.

Спочатку (2-3 роки після посадки) грунт навколо рослин журавлини ретельно висапують від бур’янів і поливають в посушливу погоду. За 3-4 роки журавлина встигає створити гарний зелений килим, який починає плодоносити. У зв’язку з цим змінюється і догляд.

Бур’яни не висапують, проти них використовують мульчування, яке проводять восени після збору врожаю. Навесні грунт під рослинами можна вкрити верховим торфом. Шар мульчі не більше 2-3 см підсипають щорічно.

Одночасно з мульчуванням в грунт вносять фосфорно-калійні добрива: 15 г подвійного суперфосфату і 10 г сірчанокислого калію на 1 кв. м. У травні — червні в 2-3 прийоми грунт поливають розчином сечовини (10 г на 10 л води), на 1 кв. м досить внести 6 л рідини.

Розмножувати журавлину болотну можна тільки відводками і здеревілими живцями. Залежно від сорту, освітленості і кількості літнього тепла ягоди достигають з середини вересня до середини жовтня.

Бабушкин сад has written 1694 articles

Leave a Reply