3 головні проблеми винограду навесні

Час коли варто починати працювати на винограднику залежить від клімату місцевості де знаходиться ваш виноград, але порядок дій зазвичай однаковий. Операції навесні у винограднику вирішують основні проблеми рослин і поступово готують їх до активного періоду росту і плодоношення, і від їх своєчасності та правильності в великий мірі залежить врожай, тому так важливо зосередитись на їх дотриманні.

Зняття укриття винограду на зиму

У регіонах з помірним кліматом, де виноград зазвичай вирощують з укриттям на зиму, роботи починаються з поступового зняття укривного матеріалу. Цю операцію краще проводити, коли середньодобова температура повітря встановиться близько 10 °. В кожному регіоні і навіть в кожному окремому саду слід враховувати місцевий мікроклімат і особливості погоди. У центральних регіонах України цей період настає в середині — кінці квітня. Важливо не упустити момент, так як при теплій погоді під укриттям можуть підіпріти пагони і бруньки. Процес розкриття лози необхідно розтягнути в часі, щоб рослини поступово звикли до зміни навколишнього середовища. Спочатку роблять отвори для вентиляції. При каркасному укритті матеріал укриття відкривають з торців, а якщо лоза покладена на зиму в траншеї, попередньо трохи відсувають щити. Потім з інтервалом в 2-3 дня збільшують ступінь відкриття рослин. При встановленні стабільної теплої погоди укриття прибирають повністю. Деякі виноградарі залишають часткове укриття до того часу, поки не мине загроза поворотних заморозків, це допомагає в разі небезпеки швидко захистити лозу що прокинулась й пішла в ріст.

Огляд і профілактична обробка

Після зняття укриття дуже важливо уважно оглянути лозу, видалити підіпрівші пагони, які мають темну і вологу поверхню. Потім проводять профілактичну обробку від грибних захворювань. Це зручно зробити, поки лоза ще зв’язана. Для обприскування використовують 3% -ний розчин мідного купоросу. Слід мати на увазі, що така обробка може гальмувати процес розпускання бруньок. Іноді це буває корисно, так як допомагає уникнути пізніх заморозків, але в регіонах з коротким літнім періодом відсуває період плодоношення і терміни дозрівання врожаю. На ділянках, де виноград страждав від шкідників, до розпускання бруньок бажано обробити лозу любим препаратом проти зимуючих стадій кліщів, попелиць і червців. Через 1-2 дні після обробки лозу можна підв’язати до шпалери. Всі обробки повинні бути закінчені до розпускання бруньок.

Підживлення й полив

Зберегти вологу в ґрунті допоможе розпушування верхнього шару, мульчування перегноєм, компостом і іншими підручними матеріалами.
На винограднику першого року при достатній заправці посадкової ями підгодівлі зазвичай не потрібні. Надалі для весняного підживлення зручно використовувати готові розчинні комплексні мінеральні добрива (близько 50-60 г на 10 л води). Можна скласти суміш з 40 г суперфосфату, 15 г аміачної селітри, 10 г сульфату калію і розчинити в 10 л води. Добрива вносять в отвори завглибшки близько 20-25 см, їх роблять будь-яким гострим предметом (ломом, держаком лопати) навколо куща. Під молоді кущі (2-3 роки) виливають 10 л розчину, намагаючись зробити отвори на відстані 30-40 см від штамба. Для дорослих кущів використовують 20-30 л розчину, який вносять на відстані близько 80 см від штамба.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply