Коли і як обробляти грунт навесні

Прийшла весна. Десь на ділянках ще лежить сніг, а десь грунт готовий до посіву ранніх культур. Але перш, ніж приступити до посіву, необхідно визначити готовність грунту до обробки і подальшого посіву. Робиться це просто: на глибині 10-12 см беремо грудку землі і стискаємо її. Потім піднімаємо її на висоту півтора метра і розжимаємо кисть. Ком подає, а ми за результатами визначаємо готовність грунту до обробки і посіву: якщо ком розсипався, то ми вже запізнилися, грунт пересох, якщо ком при падінні розвалився на шматки, можна приступати до роботи, якщо ком залишився грудкою, тільки трохи сплюснувся, необхідно відкласти обробку грунту і посів, грунт ще не достиг.

Це не відноситься до піщаних ґрунтів, пісок може розсипатися на стадії незрілості грунту.

Якщо восени, як це належить, внесені фосфорні, калійні і органічні добрива, грунт перекопаний на глибину 20-25 см, то навесні вносять азотні мінеральні добрива і розпушують або перекопують тільки верхній шар, не глибше 15 см. Це не відноситься до важких грунтів, які за зиму сильно ущільнюються. Їх перекопують на повний штик лопати.

Якщо грунт восени не оброблявся, то навесні його перекопують на штик лопати і вносять всі необхідні добрива. Коли добрива внесені, грунт прогрітий і готовий до обробки, приступають до обробітку грядок і до сівби ранніх холодостійких овочевих культур. Частою помилкою початківців городників є великий часовий розрив між обробітком ґрунту і посівом. Буває, що садівники готують грядки, а посів проводять тільки на наступному тижні. Це не правильно. Часовий розрив між обробітком ґрунту і посівом не повинен перевищувати декількох годин.

Бабушкин сад has written 1694 articles

Leave a Reply