Практичні поради при посіві огірків на розсаду

Глибина посіву насіння огірка на розсаду повинна становити 1,5-2 см. Насіння що проклюнулося краще класти в лунки плазом, зверху акуратно присипати грунтом і полити теплою водою.

Якщо температура грунту в ящику буде нижче 20 ° С, то сходи з’являться не раніше, ніж через 5-7 днів.

Якщо ви не впевнені у високій схожості насіння, то краще поміщати в лунку по 2 насінини. Згодом, якщо одна рослина стане зайвою, її не слід висмикувати (так як можна пошкодити коріння іншої), а краще зрізати у землі.

При проростанні насіння огірків іноді разом з сім’ядолями на поверхню землі виноситься і насіння. Не можна намагатися відірвати його від сім’ядолі до моменту природного відділення від рослини, так як це призводить до пошкодження листа.

Як тільки з’являться сходи, температуру необхідно підтримувати в сонячні дні 19-20 ° С, в похмурі дні 17-18 ° С, а вночі 13-14 ° С. Найлегше це зробити, створивши на підвіконні своєрідну привіконну теплицю і обладнати її лампою денного світла.

При вирощуванні розсади огірків в теплицях потрібно дотримуватися такого температурного режиму з появою сходів: вдень 20-22 ° С, вночі 16-17 ° С. Через 4-6 днів температуру знову підвищують: в сонячну погоду до 24-26 ° С, в похмуру до 20-22 ° С, а вночі підтримують 17-18 ° С. Температура води для поливу повинна бути не нижче 22-24 ° С.

Для загартовування і запобігання витягування «кімнатної» розсади в умовах низької освітленості на ніч її треба перенести в саме прохолодне місце квартири або будинку. У теплицях температуру повітря регулюють відкриттям кватирок.

Щоб збільшити вологість повітря біля розсади, вирощуваної в домашніх умовах, треба поставити біля неї дві-три банки з водою або покласти на батарею мокру ганчірку. У теплиці досить поставити ємності з водою.

Коли у рослин розгорнуться сім’ядольні листочки, розсаду починають поливати теплою водою так, щоб ґрунт не пересихав. Перші дні краще поливати з чайної ложечки, тому що сходи не закріпилися ще в грунті легко пошкоджуються струменем води. Через тиждень-півтори в воду для поливу можна додавати 1-2 кристала марганцівки. Розсаду огірків зазвичай вирощують без пікіровки, тому що пікіровку огірки переносять гірше, ніж томати та перці. Але якщо ви вирішили вирощувати розсаду огірків з пікіровкою, то пікіровку треба проводити, коли у рослин розвинуться два сім’ядольних листа. Для пікіровки беруть тільки ті сіянці, які мають темно-зелені сім’ядолі і хорошу мочку коренів. Такий відбір сіянців надалі гарантує інтенсивне зростання і розвиток рослин, підвищує їх життєздатність.

Перед пікіровкою сіянці рясно поливають теплою водою. Через півгодини їх обережно лопаткою виймають з ящика або паперового пакета з грудкою землі, так як це сприяє кращій приживлюваності. Деякі городники прищипують при цьому головний корінь на одну третину його довжини і відразу поливають теплим розчином марганцівки рожевого кольору.

При хорошому освітленні і оптимальній температурі на 5-6-й день у сіянців з’являється перший справжній листок, а ще через кілька днів — другий. Якщо грунт для розсади була добре підготовлений, в нього були внесені всі необхідні елементи живлення, то підгодовувати розсаду не слід. Якщо в грунті недостатньо живлення, то слід підгодувати сіянці пташиним послідом, розведеним водою у співвідношенні 1:20 або розчином коров’яку (1: 8). Можна застосовувати і розчини городньої суміші або повного мінерального добрива.

Першу підгодівлю краще робити через 2 тижні після появи сходів (утворення другого справжнього листка), витрачаючи стакан розчину на 6-8 рослин, другу — за 3-4 дні до висадки на постійне місце, витрачаючи стакан розчину на 2-3 рослини. При другій підгодівлі на відро розчину коров’яку додають 10 г сечовини, 15 г сірчанокислого калію і 40 г суперфосфату. Ці добрива можна замінити городньої сумішшю (85 г).

Після кожної підгодівлі необхідно полити рослини теплою водою, щоб змити добрива, що потрапили на стовбур рослини.

У міру зростання розсади підсипають землю. Причому шар який підсипають землі повинен бути не більше 2 см за один раз.

При вирощуванні розсади огірків в торфоперегнійних горщиках дрібні корінці можуть виходити назовні. Тому горщики треба періодично переставляти, щоб порушити контакт цих горщиків із землею поза горщика і змусити рослину використовувати землю всередині нього. В цей же час рослини треба поступово привчати до свіжого повітря і сонячних променів. Для цього, як тільки встановиться тепла погода, їх треба виносити на вулицю в півтінь на балкон або відкрити вікно. Але не забудьте при цьому закрити двері, так як огірки не люблять протягу. Огірки гартують, коли температура зовнішнього повітря піднімається в безвітряні дні до 12 ° С. Якщо у вас є сонячний парник, то ящики з розсадою можна винести в нього, але на ніч парник слід ретельно вкривати.

Готова до висадки розсада огірків повинна мати у віці 20-25 днів три справжніх листочки і вкорочене коліно. Можна висаджувати розсаду і з 4-5 листям у віці 30 днів.

Бабушкин сад has written 1694 articles

Leave a Reply