Коли обрізати дерева весною і як правильно це зробити

Ранньою весною, починається пробудження дерев в саду від тривалого періоду спокою, в якому вони перебували взимку. Весняна обрізка, впливає на правильний і рівномірний розподіл поживних речовин у всьому дереві. Неправильна чи несвоєчасна обрізка ускладнює отримання хорошого врожаю. Для досягнення хорошого результату, необхідно досконально вивчити всі тонкощі і вимоги до цієї найважливішої процедури, рекомендованої провідними садівниками і перевіреної на практиці не один десяток років.

Коли краще обрізати дерева, восени або навесні

Існує два варіанти обрізки, в осінній період і навесні. Але, весняна обрізка дерев, на думку професіоналів, більш раціональна. Так як, тільки тоді можна побачити всі проблеми на деревах, що проявилися за зимовий період. Це, можуть бути засохлі, зламані гілки і інші механічні пошкодження. Все це, буде заважати росту і розвитку рослини, їх потрібно видалити.
Оптимальний час для проведення обрізки, кінець лютого — початок березня, коли мине можливість появи стійких морозів.

Переваги весняної обрізки і навіщо вона потрібна

Обрізка дерев навесні, повинна проводитися в обов’язковому порядку. Першими обрізають зерняткові дерева, потім кісточкові. У будь-якому випадку, процедуру обрізання, починають до початку активного сокоруху у дерев, тобто, до набрякання бруньок.
Її метою є проріджування крони дерева, зріз хворих і засохлих гілок, для поліпшення циркуляції повітря і підвищення освітленості рослини з усіх боків. Загущені крони дерев не тільки виглядають не доглянуто, але і сприяють зниженню росту, розвитку хвороб і погіршенню плодоношення.

Способи обрізки плодових дерев навесні

Весняна обрізка дерев проводиться різними способами, основними є:

Вирізка на кільце (проріджування) — такий спосіб застосовується, при наявності гілок зростаючих в неправильному напрямку. Вони не тільки заважають зростанню рослин, відбираючи поживні речовини, але, є абсолютно марними.

Цей спосіб має дивну назву, але, він гранично простий і зрозумілий. У кожної гілки, в основі, є наріст у формі кільця — це і є місце зрізу, обрізку проводять по його зовнішньому краю. Допускається відступ на 3-5 мм, якщо немає можливості зрізати точно по контуру (коли заважають інші гілки).

Якщо гілка росте під гострим кутом, напливу у неї не буває. Тому, що б визначити місце обрізки, умовно проводять дві лінії. Першу — уздовж стовбура дерева, другу перпендикулярно гілці, яку потрібно видалити. Спилюють гілку по уявній лінії, яка розділяє кут що утворився навпіл;

Зріз на бруньку (укорочення) — дозволяє змінити напрямок росту гілки в необхідну сторону. Цей метод можна застосовувати тільки для гілок минулого року. Потрібно вибрати бруньку, зростаючу в правильному напрямку, інші видалити.

Зріз робиться під ухилом. Починатися він повинен, біля основи бруньку, яку залишають, тобто, зростаючу в потрібну сторону і закінчуватися на 2-3 мм вище обраної бруньки. Не можна залишати пеньок після зрізання гілки.

Інструменти необхідні для обрізки дерев

Для проведення обрізки дерев, кожен садівник повинен мати необхідні інструменти, які знадобляться йому для роботи:

  • секатор — інструмент для обрізки будь-яких видів рослин. Для гілок товщиною понад 1 см, застосовується секатор з храповим механізмом або гілкоріз;
  • пила садова — двох розмірів, велика і мала, для обрізки гілок різного діаметру;
  • гілкоріз (бажано з телескопічними ручками) — застосовується для зрізання гілок, що ростуть на великій висоті;
  • ніж садовий — для зачистки зрізів, після обрізки;
  • додатково — рукавички садові і драбина. Садовий вар або його аналог, для забивання зрізів після обрізки.

У кожному саду, навіть у професіоналів, після зимового періоду, знайдеться хоч одна гілочка для обрізки. Гілки, які засохли, підмерзли або захворіли, видаляти необхідно в обов’язковому порядку. Ці не складні процедури, можна проводити самостійно, якщо правильно розібратися в способах і видах обрізки, застосовувати хороші інструменти і докласти необхідних зусиль.

Бабушкин сад has written 1694 articles

Leave a Reply