Надійні способи укриття винограду для різних регіонів


Отримавши в своє розпорядження сорти винограду, які успішно плодоносять в північних регіонах, ​​садівники-любителі з особливою ретельністю взялися їх вирощувати. Мати в своєму саду солодкі, ароматні золотисті або фіолетово-сині грона південної рослини — хто ж не захоче! Однак зворотний бік цього задоволення — досить висока вимогливість до технології вирощування навіть стійких районованих сортів. В північних областях винограду доводиться проводити в укритті до півроку!

Як уберегти виноград від вимерзання?

На жаль, багатьом початківцям виноградарям не завжди вдається правильно вибрати спосіб збереження лоз в холодний період. Микола Курдюмов в книзі «Новітня енциклопедія вирощування винограду» ділиться перевіреними способами укриття винограду на зиму: які матеріали варто використовувати для цієї мети, від чого потрібно відмовитися і як інші садівники зберігають своїх теплолюбних зелених вихованців.

Чи можна вкривати землею?


Більшість майстрів з різних регіонів нашої країни сходяться на тому, що вкривати виноград землею найгірше:

  • в землі частіше випрівають бруньки, лози пліснявіють, хворіють плямистим некрозом;
  • важливе не тільки укриття, скільки розкриття — часто лози доводиться обмивати і обробляти купоросом.

Там, де зими передбачувані, а грунт пухкий, укриття землею виправдано. Годиться застосування укриття і в випадках незручності інших способів — наприклад, в інтенсивній культурі, як у А. Л. Дмитрієва. Але на важких грунтах, особливо в районах з нестійкою, мокрою взимку, вкривати кущі землею небезпечно — вони можуть вимокнути, випріти в відлиги. Небезпечні земляні укриття і в північних районах з довгим сніговим покривом — адже кущі проводять під захистом мінімум півроку.

Більшість майстрів і півночі, і півдня вкривають виноград сухим способом. Це означає, що лози лежать сухими в повітряному просторі, не мокнуть, не пріють і не хворіють плямистим некрозом. Влаштувати це неважко, і способи вигадує кожен свої — по звичкам і можливостям. Розглянемо варіанти для різних кліматичних умов.

Укриття для півдня

На півдні досить покласти кущ на землю і вільно прикрити зверху подвійною старою плівкою, руберойдом або клейонкою так, щоб і вітер не зірвав, і вентиляція була хорошою. Невеликі форми навіть не обов’язково зв’язувати в фашини (пучки лоз, щільно ув’язані для укриття).

Легкого укриття безліч. Можна вкривати звичайною пароізоляцією або схожими тканинами для покрівельних робіт.

За відгуком киянина А. П. Боровика, надійніше інших — «Євробарьер». Завдяки світловідбиваючій поверхні навесні укриття не стане парником, довше збереже прохолоду. Укритий грунт зберігає тепло і в разі різких морозів захистить лози, чого не відбувається, якщо їх обмотати папером прямо на шпалері. Під лози бажано підкласти гілки або бруски, але не солому і не сіно — миші заведуться. Краї плівки можна притиснути камінням або брилами ґрунту, але не дуже герметично — «парничок» повинен провітрюватися від вогкості. Навесні, коли починає пригрівати сонце, торці укриття відкривають, щоб не прогрівати лози завчасно. В. Н. Крайнов (Новочеркаськ) використовував для укриття тонку склотканина. Її плюси:

вона досить герметична, але дихає;

зручна в роботі і міцна;

навесні відображає світло і зберігає в укритті прохолоду.

Склотканина теж підходить для пристрою укриття

В. В. Корчагін (селище Ільський, Кубань) поділився мрією: якби хтось взявся випускати сегменти-півциліндри з армованого пінопласту — це було б ідеальне укриття. Сегменти повинні щільно зістиковуватися між собою, щоб можна було вкривати цілий ряд. Знизу — отвори для прішпілювання сегментів до грунту. Можу тільки додати: на нашому хитрому півдні щорічно гине і маса декоративних багаторічних рослин — одні вимокають, інші висушуються вітром, третє вбиває морозом, якщо вони прокинулися в відлигу. Пінопластові «ящики» змінюваного розміру були б відмінним укриттям і для теплолюбних квітів. Я б першим купив два десятка! Нагадую: неукривні кущі обрізають тільки навесні! Необрізана альтанка затримує вітер, маса деревини більше. В результаті зимостійкість вище. Та й при частковій втраті бруньок завжди буде, що вибрати.




Поділитись своєю думкою