Як прискорити цвітіння орхідеї у відкритомугрунті?

Кожному любителю детективного жанру добре знайомі захоплюючі романи Рекса Стаута і вже, звичайно ж, відомий йому головний герой цих романів — колоритний Ніро Вульф — похмурий інтелектуал, геніальний сищик, гурман і … пристрасний любитель орхідей. Ці екзотичні рослини — неодмінний і найяскравіший атрибут тропічної флори; науці відомі тисячі видів орхідей. Чудова асиметрична форма їх квіток приваблює безліч шанувальників у всьому світі. Вони можуть мати саме незвичайне забарвлення і розміри, а аромат орхідей став давно легендою. Цікаво, наприклад, що ванілін, широко використовуваний в кондитерській справі, є не що інше, як висушені і перемелені плоди однієї з тропічних ліанообразних орхідей.

Орхідеї на садових ділянках

У наших північних широтах лісові орхідеїзустрічаються вкрай рідко, їх видовий склад тут вкрай нечисленний, всі вони єзникаючими рослинами і занесені в Червону книгу. Однак все більше з’являєтьсялюбителів культурного розведення лісових орхідей на садових ділянках. Звичайно,це важка і копітка праця, яка забирає багато часу і сил, вимагає певнихматеріальних витрат. Але все-таки не настільки великих, щоб їх міг дозволитисобі лише успішний нью-йоркський детектив. Так що не слід думати, що розведенняорхідей — доля забезпечених громадян, у яких сила-силенна вільного часу.Вирощують їх і ті, для кого садова ділянка — в основному засіб поповненнясімейного бюджету. Адже мало того, що Ви отримуєте величезне моральнезадоволення від усвідомлення того, що внесли свій вклад в справу порятункурідкісних, зникаючих видів рослин, Ви отримуєте можливість милуватися їхформою, кольором і вдихати казковий аромат. Знаходиться чимало бажаючихпридбати ці екзотичні квіти: поцікавтеся на дозвіллі, скільки коштує вквітковому магазині навіть самий пересічний примірник!

Орхідеї в саду

Виростити на ділянці лісові орхідеї під силу будь-якому садівникові. Серед знайомих автора цього матеріалу є одна сімейна пара, яка, крім традиційних городніх овочів і садових квітів, вже більше десяти років вирощує на своїй ділянці в нашій області лісові орхідеї. Звичайно, спочатку вирощені квіти тішили лише їхній власний погляд, а також підносили в подарунок друзям і знайомим. Тепер орхідеї стали для терплячих садівників важливою статтею доходів.

Вирощування лісових орхідей

У вирощуванні лісових орхідей є свої складності. Ось деякі з них. Всі орхідеї ростуть на багатому гумусом грунті, не переносять яскравого світла, люблять тінь. Але що найважливіше — в грунті повинні бути спеціальні мікроскопічні грибки, які допомагають росту і розвитку цих дивовижних квітів.

Для початку необхідно створити на ділянці природну тінь: на те місце, де будуть рости орхідеї, зазвичай садять лісові папороті, щітовнік, орляк, страусник, на видозмінених кореневищах яких і поселяються мікроскопічні грибки, необхідні орхідей. Восени в основу шийки папороті висіваються насіння Орхідей, вони проростають на наступний рік, навесні. Папороті, як правило, починають рости раніше і до моменту вегетації орхідей вже встигають утворити природну затінення.

Самим малопривабливим з життя лісових орхідей як садових рослин є те, що в природі орхідеї дарують нам квітконоси тільки на дванадцятий — вісімнадцятий рік свого життя! Можна прискорити ріст сіянців, для чого достатньо змішати насіння з лісовим грунтом в співвідношенні 1: 1 або обробити їх гібберрелліном. Але навіть в такому випадку вдається отримати квітучі екземпляри лише на п’ятий-сьомий рік. Погодьтеся, що це досить великий термін, і мало хто зможе запастися достатнім терпінням, адже за цей час навіть велике естетичне почуття може згаснути. Та й для тих, хто має намір вирощувати орхідеї на продаж, це досить довгостроковий проект.

Як прискорити появу квітів орхідей

А ось уже згаданим вище садівникам з нашої області вдалося, образно висловлюючись, «обдурити природу». У них всі лісові орхідеї, вирощені з насіння, зацвітають на третій-п’ятий рік, а деякі поодинокі екземпляри — навіть на другий! Як же вони цього домагаються?

Виявляється, для цього потрібно восени зібрати насіння і висіяти їх у чашки, заповнені річковим піском, сапропелем і верховим торфом в рівних пропорціях. Зверху чашки накриваються невеликою кількістю лісового грунту і розміщують в прохолодному місці (температура повинна становити кілька градусів нижче нуля за Цельсієм). Так орхідеям належить пережити зиму.

Навесні, після сходу снігу, ця суміш, попередньо витягнута з чашок, закладається в шийки папоротей. І, якщо дозволить погода, і сніг не випаде вдруге (що досить часто трапляється в наших краях), вже через тиждень ви побачите перші тонкі сходи. А через місяць, коли сіянці зміцніють, необхідно провести кальцієву підгодівлю — в грунт вносять крейду або кісткове борошно з розрахунку близько 10 грам на квадратний метр. До осені багато рослин встигають сформуватися. А ще через рік-два ви будете мати всі шанси помилуватися їх чудовими квітками.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply