Цинія (майори або майорці): посадка і догляд

Той, хто одного разу вирішить посадити чарівну цинію на своїй клумбі, вже ніколи не відмовиться від її вирощування. Адже ця однорічна квітка підкорює не тільки своїми чудовими суцвіттями, які можуть бути пофарбовані в найрізноманітніші відтінки, але також неймовірною невибагливістю у догляді і надзвичайно тривалим періодом цвітіння.

В роду цинії існують близько 20 видів однорічних і багаторічних рослин, але кліматичні умови нашої зони дозволяють культивувати тільки однорічну цинію витончену і цинію вузьколисту. Ці два види дали життя величезній кількості сортів, що відрізняються один від одного висотою і забарвленням суцвіть. Всі ці рослини радують невибагливістю у догляді і безперервним цвітінням протягом декількох місяців, яке закінчується лише з приходом осінніх заморозків. Сортовий асортимент майорця вражає різноманітністю форм і забарвлень суцвіть, тому прикрасити сад можна за допомогою лише однієї цієї квітки, відмовившись від вирощування більш примхливих квіткових культур.

Розмноження цинії

Цей швидко зростаючий однорічник розмножується насінням, які можна висівати відразу у відкритий грунт з приходом стійкого потепління. Але так як зацвітає майорець тільки через 2,5 місяці після появи сходів, має сенс посіяти насіння на розсаду, до посадки якої приступають в квітні. Цинія — рослина теплолюбна, тому розсаду висаджують у відкритий грунт тільки, коли повністю мине загроза поворотних весняних заморозків. Виходячи з цього, кожен садівник повинен самостійно визначитися, коли він зможе висадити рослини на грядку — в залежності від погодних умов свого регіону проживання. Визначальним фактором стане вік розсади, готової до пересадки в грунт — це 30-40 днів з моменту появи сходів.
Занадто рання сівба небажана — це призведе до сильного витягування сіянців, які виявляться нездатні порадувати вас гідним цвітінням.
Насіння краще відразу висаджувати в окремі стаканчики, щоб в подальшому рослини могли уникнути пошкоджень кореневої системи — при такому підході вони порадують вас більш активними темпами росту. Посівний матеріал краще використовувати свіжозібраний — такі насіння наклюнуться вже через 2-3 дні. Через 3-4 роки після збору вони втрачають свою схожість – старе насіння може проростати до 10 днів.

Розмноження цинії

Розмноження цинії

Щоб виключити випад рослин при посадці в окрему тару, має сенс намочити насіння до накльовування у вологу тканину і залишити в теплому місці при температурі + 22-25 ° С. З появою зачатків корінців насіння негайно висаджують в підготовлену тару, яку попередньо заповнюють пухким родючим грунтовим субстратом і проливають водою. При посадці насіння заглиблюють в грунт на 1 см.

Вирощування цинії

З появою на поверхні петельок сходів склянки необхідно переставити на саме світле підвіконня. У похмуру погоду сіянці зажадають обов’язкового досвічування фітолампами, світлодіодними або люмінесцентними світильниками — це запобіжить їх витягуванню. Тому заздалегідь подбайте про наявність додаткового підсвічування в місці, де буде стояти розсада. Якщо ж сіянці все-таки витягнулися, засипте легким ґрунтом вільний простір в стаканах, заглибивши рослини, або ж пересадити їх із заглибленням в глибшу тару.

Розсаду поливають своєчасно відстояною водою кімнатної температури і, якщо сіянці ростуть повільно, проводять підгодівлю комплексним препаратом за інструкцією. Важливим моментом є загартовування рослин. Його починають проводити, виносячи рослини на лоджію, як мінімум за 10 днів до передбачуваної дати висадки рослин в грунт.

Вирощування цинії

Вирощування цинії

Загартовані рослини висаджують в грунт на заздалегідь підготовлену грядку, розташовану на відкритому сонячному місці. Розсаду садять з інтервалом 30-35 см, акуратно перевалюючи її разом із земляною грудкою в лунки. Запорукою пишного цвітіння цієї культури стане наявність достатньої кількості поживних речовин в грунті, тому заради цього буйства фарб варто завчасно заправити грунт добривами. Для цього під перекопування на кожен м2 грядки вносять по 2/3 відра перегною або компосту і по 2 ст.л. нітрофоски. Якщо грунт на ділянці кислий, ще з осені буде потрібно провести вапнування — майорець набагато краще розвивається на грунті з нейтральною або слаболужною реакцією. Якщо цього зроблено не було, додайте під весняну перекопування на кожен м2 по 200-400 г деревної золи або доломітове борошно за інструкцією.

Цинія посухостійка, але все ж не варто забувати регулярно поливати рослини. Крім цього знадобитися рихлити міжряддя на грядці і виполювати бур’яни. Через 10-14 днів після висадки в грунт рослини підживлюють розчином коров’яку (1:10) або сечовини (1 ст.л. на 10 л води), а в період цвітіння проводять ще 2 підгодівлі будь-яким повним мінеральним препаратом за інструкцією.

Для отримання більш пишних кущиків потрібно періодично прищипувати верхівки пагонів майорця: при такому підході рослина випускає численні пасинки і формує набагато більше суцвіть.

Бабушкин сад has written 1694 articles

Leave a Reply