Нарости на лапах або кнемідокоптоз (короста, вапняні ноги) курей — лікування і профілактика


Лускаті нарости на неопереній частини лап у курей свідчать про зараження птиці коростяними кліщами. Цей ектопаразит попадає під шкіру птиці і починає розмножуватися, викликаючи захворювання під назвою кнемідокоптоз. Якщо вчасно не почати лікування, коростяний кліщ пошириться в курнику і вразить усіх його мешканців.

Опис хвороби кнемідокоптоз (короста, вапняні ноги)

Кнемідокоптоз (або ножна короста) у курей викликається інвазією під шкіру лап кліща сімейства Sarcoptidae, роду Knemidocoptes. Ці кліщі паразитують під роговими щитками неопереної частини ніг птиці, безпосередньо в шкірному епідермісі. Кліщ Knemidocoptes mutans має округлу форму і сіро-жовтий колір. Використовуючи ротовий апарат підковоподібної форми, він проникає під лусочки лап птиці і починає харчуватися епідермісом. Розвиток кліща проходить в три стадії: протонімфа, телеонімфа, імаго. У теплу пору року дозрівання личинок в тілі птаха проходить за період від 21 до 30 днів, а взимку може сповільнитися до декількох місяців. У народі склалася думка, що кнемідокоптоз вражає виключно дорослу птицю. Але фахівці довели, що кліщ може вразити птицю в будь-якому віці. На початковому періоді проникнення його в шкіру патологічні зміни не розвиваються, тому зовнішні ознаки захворювання проявляються лише через 4-6 місяців. У 70-80 роках минулого століття кнемідокоптоз реєструвався в птахівничих господарствах досить часто. В даний час коростяний кліщ в основному реєструється у курей, вирощуваних на невеликих фермах і в приватних присадибних господарствах.

Причини кнемідокоптозу і стадії його розвитку

Личинка кліща і дорослі особини потрапляють на лапи курей від хворих курей, через інвентар і підстилку приміщення. Поширенню захворювання сприяє сира і брудна підстилка в курнику, погана вентиляція. Зараженню всього поголів’я сприяють півні, які кнемідокоптозом хворіють частіше і інтенсивніше, ніж кури. Кліщі здатні жити поза організмом птиці протягом 3-4 діб, тому з успіхом зберігаються на всіх поверхнях, до яких торкалася заражена курка. Джерелом зараження може стати навіть господар птахів, оскільки кліщ може жити на його тілі та одязі. Швидше за все коростяний кліщ розвивається при високих температурах повітря. У холодний період личинки знаходяться в анабіозі. І хвора курка може стати джерелом зараження навіть при відсутності зовнішніх ознак хвороби. Потрапляючи в сприятливі умови кліщ активізується і починає активне поширення в епідермісі зараженої птиці.

Симптоми кнемідокптоза залежать від стадії розвитку захворювання:

Без симптомів. Тривалість цієї стадії в залежності від супутніх умов від 4-х місяців до півроку. Кліщ проникає в нижню частину ноги курки, нижче скакального суглоба.


Папульозна. Тривалість від одного до двох років. Усередині лусочок лап курки з’являються дрібні білувато-сірі вузлики, скоринки і лусочки. Поверхня лап стає горбистою, за рахунок потовщення рогового шару шкіри. Лапи курей покриваються сірим нальотом, що має назву в народі «вапняна нога». На цій стадії у птиці з’являються больові відчуття. Вона стискає і розтискає лапи, часто стоїть на одній нозі. Кульгає при ходьбі.

Рустозна. Потовщення на лапах стають все більш вираженими. Відбувається деформація лап. Луска починають відпадати, а під ними з’являються тріщини, з яких виділяється серозно-кров’яна рідина. Виділення підсихають на поверхні лап і надають їм коричневий колір. У курки починається сильне запалення суглобів, аж до втрати фаланг ніг.

Лікування кнемідокптозу: методика і ефективні препарати

Позбутися від хвороби без застосування спеціальних препаратів практично неможливо. Вбити кліща можна тільки при правильній обробці лап, дотриманні інтервалів між обробками. Успіх лікування захворювання залежить від своєчасності вжитих заходів та ефективності засобів. Препарати наносяться безпосередньо на лапи хворої птиці протягом декількох днів. Для повного позбавлення від паразита необхідно провести повторне лікування, через 5-8 днів. Якщо захворювання запущене, вилікувати його практично не вдається. Таку курку пускають на забій, щоб вона не ставала джерелом зараження всього поголів’я.

Загальні правила застосування препаратів наступні:

  • Розчин попередньо нагрівають до 40 градусів і наливають в ємність, наприклад, в таз. Курку тримають за тулуб і занурюють в розчин до скакального суглоба.
  • У розчині ноги птиці витримують не менше 1 хвилини.
  • Через рекомендований час (5-7 днів) процедуру повторюють.

Найбільш ефективні в боротьбі з хворобою наступні засоби:
Ектомін. Препарат випускається у формі емульсії, в основі якої — синтетичний піретроїди. Для обробки готують розчин в концентрації 1 мл на 1 літр води.
Трихлорметафос. Інсектицид системно-контактної дії. Вбиває дорослих особин і личинок. Застосовується у вигляді одновідсоткового розчину.
Бутокс. Препарат на основі дельтаметріна. 1 ампула розчиняється в 1,3 літрах води. Повторне застосування — через десять днів.
Мара-сад. Масляний АСД-3 розчин. Препарат надає акарицидну, знезаражувальну і регенеруючу дію. Шкірні покриви лап після його застосування відновлюються швидше. Розчином ноги курей обробляють три рази з інтервалом в 7 днів.
Акарін. Гель для змазування поверхні лап.
Фронтлайн. Препарат у формі спрею, яким рівномірно збризкують ноги птиці.

Нарости на лапах або кнемідокоптоз курей

Нарости на лапах або кнемідокоптоз курей

Як вилікувати коросту лап курей народними засобами?

Основна речовина, що використовувалося для лікування кнемідокоптозу з давніх часів — березовий дьоготь. Деякі сучасні препарати також засновані на його інсектицидній дії. Березовий дьоготь для лікування коростяний кліщ застосовується наступним чином: Ноги хворої птиці опускають на 15 хвилин в розчин господарського мила. Лапи до скакального суглоба рясно змащуються дьогтем. Процедуру повторюють 3 рази через 6-7 днів. Луска з лап курки починають відділятися вже після першої процедури. Після другої обробки лапи практично повністю звільняються від наростів. Незважаючи на зовнішнє очищення, третю обробку потрібно провести обов’язково.
Добре зарекомендував себе в лікувальних цілях солідол, змішаний з підігрітою соняшниковою олією (1 ст. ложка на 150 мл). Сумішшю необхідно двічі в день протягом 10-15 днів змащувати лапи курей. Ноги курей можна обробити 1%-им розчинами карбофосу, хлорофосу. Ефективний також розчин Нікохлорана і мила до в концентрації 6%.

Наслідки і профілактика хвороби

Кнемідокоптоз викликає важкі наслідки для організму птиці. Проникаючи в шкіру, кліщ розмножується, отруюючи організм курей продуктами своєї життєдіяльності. Але процес не обмежується розвитком в шкірі. Поступово уражаються суглоби птиці, які опухають і деформуються. Потім відбувається втрата фаланг пальців лап. Після лікування курей необхідно провести обробку всіх поверхонь пташника і дезінфекцію курника. Підстилка в курнику повністю очищається і спалюється. Стіни та підлога необхідно побілити вапном або п’ятипроцентним розчином креоліну. Досвідчені птахівники рекомендують замінити або пропалити паяльною лампою все дерев’яні поверхні всередині пташника, оскільки в мікротріщинах зберігаються личинки кліща. При своєчасному початку лікування позбутися від коростяного кліщу на ногах у курей в домашніх умовах цілком можливо. Якщо серед поголів’я птахів кнемідокоптозом заражено понад 10% особин, фахівці радять повну заміну стада, оскільки ризик повторного зараження в цьому випадку практично гарантований.




Один коментар до статті “Нарости на лапах або кнемідокоптоз (короста, вапняні ноги) курей — лікування і профілактика

  1. Вадим висловив (-ла) думку:

    Масло (отработка машинна), просто рослинне масло, вазелін, все жирне що не дасть кліщу дихати і він задихнеться.
    Була у мене така біда, отримав в подарунок з красивими курочками.
    Позбутися від цієї зарази дуже важко, мочили лапи в теплому мильному розчині, мазали лапи вазеліном — пофіг, трохи менше потім знову. У підсумку вирішив проблему забоєм зараженого поголів’я і дезінфекцією хлорним вапном всього де знаходиться курка особливо — подряпати і продезінфікувати жердочки де сплять кури.
    Молода курка цим не хворіє, тільки старше півроку, і по-селам цієї зарази повно, бабусі навіть не знають що у них кури хворі, всі думають від старості.
    До речі цікавий факт, леггорни цю заразу не підчепили, всі інші породи хворіли а вони ні, в результаті залишив тільки їх.

Поділитись своєю думкою