Вирощування лохини – основи агротехніки


Ми вже писали про таку культуру, як лохина (рос. голубика), але читачі й далі цікавляться та задають багато питань з приводу особливостей вирощування та догляду за цією культурою. Тож вирішили ще раз повернутись до цієї теми та спробувати дати відповіді на питання, що не були розглянуті нами в попередніх статтях.

Лохина або синій виноград — це досить поширений чагарник на території помірного або прохолодного клімату. Створивши необхідні умови чагарник можна виростити практично в будь-якому місці. Однак це буде марною і витратною справою. Деякі люди можуть відчувати часті головні болі при активному вирощуванні синього винограду на своїй ділянці. Однак сама ягода несе в собі велику кількість вітамінів. В Україні не кожен садівник ризикне вирощувати на своїй ділянці цю ягоду.

Опис лохини

Синій виноград зараховують до роду, представниками якого є чорниця і журавлина. Коренева система мичкувата з відсутністю кореневих волосків. Зовні він являє чагарник з прямостоячими гілками, покритих корою темно-сірого кольору. У висоту він сягає приблизно два метри, і рідко зустрічаються представники метрової висоти. Листя має яскраво-зелене з глянсовим забарвленням. Утворюються на чагарнику маленькі білі квіточки. Красиві мініатюрні синюваті квіточки випускає незабудка — відмінне доповнення синюватого відтінку до голубиці і жимолості на вашій дачному ділянці.
Плоди овальної форму близько дванадцяти міліметрів в довжину з темно синьою шкіркою. Вага одного плоду не перевищує півтора грам. М’якоть пофарбована в зелений колір. З самого вдалого куща можна зібрати близько шести кілограм ягід.

Агротехніка лохини

Синій виноград можна висаджувати як навесні, так і восени. Однак фахівці рекомендують здійснювати цей процес саме у весняний період. За літо чагарник добре вкорінюється і стійко переносить заморозки.


Місце для посадки лохини

Перед посадкою вибирають саме освітлене місце. Місце повинно знаходитися під постійним впливом сонячних променів повністю, виключаючи появу тіні. При цьому вітер так само повинен обходити його стороною.

Грунт для посадки лохини

Грунт на обраній ділянці повинен бути насиченим поживними речовинами і досить кислим. Її не можна висаджувати на місце де раніше вирощувалися культури здатні висмоктати всі корисні речовини. В цілому всі необхідні компоненти купуються в спеціалізованому магазині, що дозволяє збільшити шанси на високу родючість.

Садова лохина - досить вимоглива культура, але з смачним урожаєм

Садова лохина — досить вимоглива культура, але з смачним урожаєм

Посадка саджанців лохини

Висаджують синій виноград до того як на ньому набрякли бруньки. Посадка саджанців це ідеальний варіант, оскільки збільшуються шанси вкорінення і надалі отримання врожаю. Якісні саджанці можна придбати в розплідниках або у висококваліфікованих фірм, які займаються постачанням в спеціальних контейнерах для збереження здоров’я кореневої системи. Відсутність, будь-якої тари тягне за собою не малі шанси того, що рослина не здатна буде повноцінно розвиватися. До посадки на садовій ділянці корінь поміщають в тару з водою приблизно на півгодини. Лунки для посадки мають глибину в п’ятдесят сантиметрів і розмірами шістдесят на шістдесят. При посадці кількох саджанців необхідно дотримуватися дистанції мінімум півметра. Високорослі сорти потребують збільшення дистанції до півтора метрів. Для швидкого розвитку в лунках створюють кислий субстрат. Потім в лунки опускають саджанці, при цьому гарненько розгладжують коріння. Далі гарненько присипають і рясно поливають.

Осіння посадка має певні особливості. Відразу після посадки необхідно обрізати слабкі гілочки. Решту ж гілок обрізають в половину для кращого розвитку в весняний період.

Догляд за кущами лохини

Раз на рік грунт біля чагарнику потребує розпушуванні на глибину близько восьми сантиметрів. Так само необхідно вчасно видаляти бур’яни. Полив здійснюють вранці і ввечері через кожні два дні. Крім поливу рекомендується влаштовувати теплий душ. Належний догляд подарує господарям здоровий кущ і хорошу родючість, і як результат відмінні за смаком та корисні для здоров’я ягоди.




Поділитись своєю думкою