Чого не потрібно робити в саду навесні — 10 головних помилок початківців садівників


Наступ календарної весни пробуджує в садівників шалене бажання негайно бігти на ділянку і щось робити. Швидше, швидше, весняний день рік годує… Зупиніться на мить і подумайте — можливо, саме зараз ви шкодите своїм посадкам.

Садівництво — процес досить традиційний. У ньому рідко з’являються інноваційні рішення, і більшість процесів повторюються з року в рік. Ось тільки знань про них з роками стає більше, і вже можна зрозуміти, що здавалося безумовно корисним виявилося якраз-таки зайвим. Ось 10 занять, на які ви даремно витрачаєте дорогоцінний час і сили по весні.

Помилка 1. Утоптування снігу під деревами

Холодною весною в надії затримати пробудження дерева і захистити його коріння від морозів багато по-старому втоптують сніг в пристовбурних колах. Хтось також вважає, що це допомагає від мишей і щурів.

Чи потрібно втоптувати сніг навколо дерев — аргументи «за» і «проти»


Після кожного зимового снігопаду відправляєтеся на дачу трамбувати сніг під деревами? І дарма. У нас для вас гарні новини!
Насправді ж утрамбований сніг від весняних температурних перепадів перетворюється в щільну кірку, яка може не розтанути до самого травня. У той час як крона дерева вже прокинулася і починає розкривати бруньки, коріння ще сплять і не забезпечують харчуванням інші частини рослини. Це може привести до ослаблення і навіть загибелі молодих дерев, особливо кісточкових (вишень, черешень, абрикосів).

Помилка 2. Побілка дерев

Зустріти дачників, що білять стовбури і скелетні гілки дерев в кінці квітня можна у всіх кінцях країни. Навіщо, запитаєте ви? Аргументів буде два: для краси і від шкідників. На жаль, якщо спірна краса ще може спостерігатися, то ось комахам побілка точно не перешкода.

Побілка дерев: коли, як і чи треба взагалі?

Вважається, що осінь — найкраща пора для побілки дерев. Чи так це і чому?
Садовою фарбою або розведеною крейдою дерева покривають, щоб захистити кору від палючих сонячних променів, які відображаються в білизні снігу, і з’являються внаслідок цього опіків і морозобоін. Тому білити дерева потрібно пізньої осені або в кінці зими. Не встигли зробити цього до початку березня? Тоді не витрачайте свій час на весняну побілку — вона вже даремна.

Помилка 3. Раннє зняття укриттів

Весняне сонце оманливе, і, навіть якщо у вихідні на дачі щосили припікає і дзюрчать струмки, знімати укриття з троянд, клематисів, винограду та інших ніжних рослин може бути дуже рано. Морози часто повертаються куди більш суворими, ніж були взимку, а заморозки в середній смузі можливі до кінця травня. Щоб через необережність навесні не втратити рослини що вдало перезимували, дотримуйтесь терміни зняття укриттів і не довіряйте оманливому теплу.

Помилка 4. Рання обробка від комах-шкідників

Встигнути провести першу обробку саду від комах потрібно до того, як на деревах розпустяться бруньки. Але «до» — це досить широке поняття, і хтось примудряється обприскати дерева і кущі ще при мінусових температурах.

Користі від цієї процедури чекати не варто, а от нашкодити вона здатна. По-перше, комахи ще не прокинулися і спокійно зимують в грунті, під снігом, в рослинних рештках, а значить, обробка їх не торкнеться. По-друге, будь-який розчин для обробки робиться на основі води. Потрапляючи в тріщинки на корі, її краплі можуть розширюватися при нічних заморозках і порушувати цілісність стовбура і гілок, створюючи ворота для інфекцій.

Помилка 5. Розкидання органічних добрив по снігу

Існує думка, що удобрювати сад можна ще до того, як розтане сніг. Для цього досить розкидати в стратегічних місцях золу, торф або перегній і тоді ви отримаєте відразу два плюси — прискорене танення снігового покриву та підгодований грунт.

Насправді ж ця теорія помилкова, і в результаті все виявиться зовсім інакше. На снігу що тане вдень і замерзає вночі утворюється крижана кірка, яка буде сходити набагато довше, а з талими водами всі поживні речовини просто попливуть, і грунт так і залишиться не заправлений органікою.

Якщо хочете почати сезон з внесення добрив, робіть це не тільки своєчасно, але і правильними засобами.

Помилка 6. Грубе струшування снігу і льоду з дерев

Деяким не терпиться почати роботи в саду з початком календарної весни, і їх не бентежить той факт, що дерева ще закутані снігом або покриті крижаною кіркою. Вірячи в стару прикмету, вони б’ють палицями по гілках і стовбурах плодових, збиваючи з них зимові убори.

Доведено, що, всупереч народним віруванням, це призведе не до багатого врожаю, а до травмування дерев, їх довгому відновленню і ослабленню. Струшувати сніг з гілок потрібно лише в тому випадку, якщо він вологий, рясний і загрожує дереву розломами. Цю процедуру здійснюють акуратно, обмотавши палицю декількома шарами тканини.

Помилка 7. Спалювання трави

Незважаючи на те, що за розведення відкритого вогню на ділянці дачників чекають солідні штрафи, кількість тих, хто таким чином очищає свої території після зими, практично не зменшується. Рік від року можна почути в новинах, що черговий прихильник «вогняного землеробства» став причиною пожежі. Але навіть при кращому результаті одним лише штрафом і конфліктом з сусідами не обійтися — наслідки спалювання сухої трави набагато серйозніше.

Чи можна спалювати сміття на дачі і як правильно робити це, щоб не отримати штраф? Розбираємо закони і накази.
У вогні гине безліч комах, причому не тільки шкідливих, але і корисних, а від нагрівання верхнього шару грунту розкладаються гумінові речовини, і його родючість різко знижується. Далеко не всі овочі добре ростуть на згарищі, хіба що ви вирішите засадити весь город ріпою — вона вродить як в казці.

Помилка 8. Купівля саджанців що прокинулися

Самі підкуповують (і купуються) на ринку — саджанці, які вже випустили листочки, дали бутони або розкрили квітки. З одного боку — це явна ознака того, що рослина жива і активно розвивається. З іншого — при відкритій кореневій системі і початок процесу вегетації саджанець практично приречений на загибель.

Помилка 9. Нераціональний розподіл навантажень

При всьому різноманітті травневих свят на роботу в саду в самому «гарячому» місяці сумарно відводиться не більше 7-9 днів, а скільки всього за цей час потрібно встигнути! Дерева, гряди, клумби та доріжки так і ваблять господарів, які готові працювати від світанку до темряви. Ось тільки через пару днів ударних робіт виявляється, що поїздка до лікаря тепер актуальніше, і іншим рослинам доведеться почекати, адже м’язи зводить, спина зірвана, та й продуло заодно.

Як працювати в городі, щоб уникнути болю в спині і надмірного навантаження на хребет.
Щоб в розпал трудових звершень не вибути з ладу, не перестарайтеся — за зиму ваше тіло відвикло від фізичних навантажень, сонця і характерних для дачі поз. Нерозумно вважати, що за перші пару днів ви все маєте скопати, потім все посієте, а «на десерт» за день обробите сад. Намагайтеся урізноманітнити види навантажень і неодмінно знаходите час для відпочинку. Ні, лежати в гамаку під докірливими поглядами сусідів необов’язково, а ось неспішно прогулятися по околицях, випити чаю на вулиці або сходити в ліс помилуватися первоцвітами вельми корисно.

Помилка 10. Несвоєчасна висадка саджанців і розсади

У величезному потоці справ на дачі легко забути про привезені на ділянку саджанці або розсаду. Здається, що ви лише на хвилинку зайшли в сарай за лопатою, а схаменулися вже в другій половині дня на іншій частині ділянки з тачкою в руках. Для вас час пролетів непомітно, а ось для куплених по дорозі на дачу саджанців з відкритою кореневою системою або забутої на сонці розсади міг стати фатальним.

Пам’ятайте, що про зелених вихованців потрібно піклуватися в першу чергу і купувати саджанці лише тоді, коли для них уже підготовлена посадкова яма і грунт, а для розсади — укриття в тіні.




Один коментар до статті “Чого не потрібно робити в саду навесні — 10 головних помилок початківців садівників

Поділитись своєю думкою