Вибираємо мотокосу правильно! — поради

Кожен садівник або дачник рано чи пізно обов’язково зіткнеться з питанням покосу трави та боротьби з бур’янами. Косити траву «дідівським» способом — ручною косою — звичайно, здорово долучає до глибинних традицій, але зараз ми живемо так, що часу на покіс залишається все менше, але ж трава не чекає – росте гарно. Тому все більше дачників переходять на надійний сучасний механізований інструмент — бензиновий тріммер (мотокосу). Сьогодні ми з вами поговоримо про те, яку краще купити мотокосу для вашої дачі або ділянки.

Бензиновий тріммер, бензокоса або мотокоса — це різні назви одного садового інструменту, призначеного для покосу трави або дрібного чагарнику.

Для мотокоси, як і для бензопили, втім, рекомендується використовувати бензин марки А-92. Рекомендована марка бензину зазвичай вказана в інструкції. Є, звичайно, і електричні тримери, але їм для роботи потрібна електромережа, а це не дуже зручно і не завжди навіть можливо.

Коли вирішуєте, яку взяти мотокосу, слід спиратися на такі параметри:

Потужність
Вимірюється вона в кінських силах або Ватах. Їх співвідношення — 1 кВт: 1,36 к.с. Для невеликого газону з травою вам цілком вистачить 0,8-0,9 кВт потужності. Якщо ж ви збираєтеся косити ділянку з бур’янами, мінімальна потужність бензокоси повинна становити від 1,2 кВт. Ну, а яку взяти мотокосу для серйозних ділянок і густих бур’янів? Тут можна використовувати і професійний бензиновий тріммер з двигуном потужністю 3 і більше кВт.

Тип двигуна
Стандартно — двотактний. Сучасно — чотиритактний. Чотиритактний двигун дорожче коштує і більше важить, проте він надійніше в використанні і, що важливо, тихіше двотактного.

Тип ріжучої частини
Основні типи ріжучих елементів в бензинових тримерів — ножі і волосіні. Ліски використовуються при косовиці трави і можуть мати різний діаметр. Однак, стандартно це — 2-3 мм. Металеві або пластикові ножі для мотокос дозволяють косити жорстку траву, бур’яни, невеликі чагарники і навіть молоді деревця. Одягаючи ніж на мотокосу, звертайтеся з ним обережніше — якщо не помітите, можна скосити і молоді саджанці.
В сучасних мотокосах зазвичай є можливість ставити і ножі, і бабину з волосінню. Переконайтеся, коли вибираєте, яку купити мотокосу, що такий варіант присутній у вашому тримери. Це дуже зручно.

Вага бензокоси
Здавалося б, така другорядна характеристика, однак від ваги садового інструменту залежить те, скільки часу ви зможете працювати без перепочинку.

Середня вага бензокоси — 4-8 кг. Чим вона потужніша, тим важче. Для мотокоси середньої потужності нормальна вага — 6,5-7 кг. Простежте також, щоб при продажу бензокоса комплектувалася спеціальним ременем, який перерозподіляє вагу з рук на весь тулуб. Так вам буде набагато легше працювати.

Бензиновий тріммер, бензокоса або мотокоса

Ну, і наостанок. Про бренди і ціни, або якої фірми купити мотокосу?

Умовно виробників мотокос можна поділити на 3 групи:

  • якісний імпорт;
  • хороший Китай;
  • дешевий Китай.

До першої групи відносимо якісні і дорогі мотокоси Alpina, Oleo-MAC, Husqvarna (рос. мотокосы Husqvarna). Коли вирішуєте, яку краще купити мотокосу, майте на увазі, що у таких виробників інструменти хороші, але і ціни відповідні: моделі малої потужності обійдуться вам від 250 $, а середній потужності — 300-350 $. Такі агрегати будуть довго, надійно і добре працювати. І це не обговорюється.

Однак, якщо ви не хочете переплачувати за ім’я відомого бренду, можете пошукати мотокосу з підвиду «хороший китай»: Темп, Витязь тощо При виборі їх, звичайно, варто потримати в руках, і тоді із загального асортименту можна вибрати досить непогану мотокосу з нормальною якістю і збірки, і матеріалів. Коштувати такий пристрій буде 140-180 $.

Ну, і є ще так звана «лотерея». «Просто китай» або «китай звичайний» — це вже, як то кажуть, як пощастить. Такі бензокоси купити можна за 120 $ або навіть менше, але вони з тією ж імовірністю будуть працювати, як і ні. Яку краще купити мотокосу, якщо ви використовуєте її лише зрідка? Можете брати «китай звичайний» і сподіватися, що він трохи попрацює 🙂

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply