Капуста савойська


Латинська назва савойської капусти Brassica sadauda. Родом вона з Середземномор’я. В городах цей вид капусти вирощують дуже обмежено.
Для савойської капусти придатні грунти з підвищеною родючістю, суглинистого складу, вільні від бур’янів, які не кислі і не перезволожені.
Цей вид капусти за температурними, світловими і водно-повітряними умовами вирощування близький до капусти червонокачанної і білокачанної. Від останньої савойська капуста відрізняється більшою стійкістю до заморозків.
За біологічними особливостями савойська капуста через скоростиглість потребує значних кількостей органічних і мінеральних добрив в короткий вегетаційний період.
Гній або компост вносять з осені від 3 до 6 кг / м² в залежності від ступеня родючості грунтів і запасу в них поживних елементів, що залишилися від попередніх внесень під інші культури.

Мінеральні добрива рекомендується застосовувати в наступних кількостях (максимально): на мінеральних грунтах — азотні — 30 г / м², фосфорні — 12 г / м², калійні — 20 г / м²; на заплавних грунтах — азотні — 30 г / м², фосфорні — 10 г / м², калійні — 45 г / м²; на торф’яних ґрунтах — азотні — 20 г / м², фосфорні — 25 г / м², калійні — 45 г / м².

Для скоростиглих сортів бажано частину азоту вносити навесні у вигляді кальцієвої і натрієвої селітри. У підгодівлю потрібно дати 7-8 г / м² азотних і стільки ж калійних добрив. На грунтах легкого механічного складу капусті потрібен магній, за кількістю приблизно рівний азоту. На 1 кг врожаю капусті необхідно 7 г азоту, 2,5 г фосфору, 8 г калію, 6 г кальцію. Кислотність грунту доводять внесенням вапняних матеріалів (вапно, крейда, доломітове борошно) до показника рН не нижче 6,0.
Вирощують савойську капусту за допомогою розсади. Застосовують пікіровку сіянців. Терміни посіву з середини березня до кінця травня, з відповідними строками висаджування. Розсада при висадці повинна мати 5-6 справжніх листків. Можливе розміщення савойської капусти повторною культурою на ділянці після ранніх зеленних або культур що висіваються під зиму. Розміщують рослини з частотою подібно капусті червонокачанній.
Попередніми культурами для савойської капусти можуть бути томат, огірок, цибуля, картопля, буряк, бобові.

За своєю будовою, скоростиглістю і великій потребі в азоті савойська капуста може накопичувати нітратів більше, ніж інші кочанні капусти.
Особливостями савойської капусти є: гофрована (пухирчаста) будова листя зовнішніх і складових качан, слабка щільність качана і його здатність до розтріскування. Крім кочанної вона має і листову форму. Форма качана може бути округло-плоскою, округлою, конусоподібною, овальною.
Савойська капуста не має стійкості до хвороб і шкідників.


Якість савойської капусти визначається її цінним біохімічним складом і ніжністю листя. Своєчасне вибіркове прибирання, до розтріскування качана, також забезпечує кращу якість продукції.

За ступенем збережених савойська капуста поступається іншим видам, але при суворому дотриманні умов зберігання (відсутність забруднення листя, механічних пошкоджень, зачистка качанів до двох криючих листків, температура близько 2 ° С, вологість вище 90%, вентиляція) її можна споживати в свіжому вигляді до весни.

Отримання насіння савойської капусти ускладнюється збереженням маточників до висадки. Сама агротехніка насінництва схожа з капустою червонокачанною і не представляє особливих труднощів. З одного насіннєвого рослини отримують до 60 г насіння. Маса 1000 шт. насіння становить 2,5-3,0 г, схожість — 90%, збереження для посіву — 3-4 роки.

Савойська капуста містить сухі речовини (7,0-14,1%), цукру (1,3-6,2%), білки (1,9-3,3%), жири (0,3%), клітковину ( 1,2%), мінеральні солі, амінокислоти, фітонциди; накопичує вітаміни С (20,9-77,4 мг%), А (1,4 мг%), В2 (6,0 мг%), РР (10,7 мг%).
Капуста особливо корисна людям похилого віку та дітям. За калорійністю савойська капуста знаходиться на другому місці серед капусти після брюссельської. Калорійність її близько 43 ккал / 100 г. У їжу капуста йде в свіжому і обжареному вигляді, в салатах і гарнірах. Для квашення вона непридатна.




Поділитись своєю думкою