Секрети отримання врожаїв персиків


Персики люблять всі, а ось вирощувати їх ризикують не всі. Аж надто примхливі і теплолюбні. Однак покупні персики з супермаркетів нагадують гумові м’ячики за смаком і по консистенції. Не зайве пам’ятати, що персик вважається самим «брудним» фруктом, тому що його при вирощуванні близько 20 разів обробляють препаратами від хвороб і шкідників! Тому персики доводиться вирощувати самим. Нічого архіскладного тут немає, головне — дотримати особливості агротехніки.

Правильний вибір сорту

Персик або, як його раніше називали, перська слива — дуже теплолюбний фрукт, але сучасні сорти, такі, як Соковитий, Пам’яті Мічуріна і інші, здатні витримати морози до -30 ° С. Імпортні сорти, особливо американські, навіть морозостійкі, типу Фроста, призначені для вирощування в зоні, де середньодобова температура взимку не нижче -18 ° С.

Не саджайте на ділянці тільки один сорт! Персикам запилювачі не потрібні. Але зимові морози і весняна негода діє не на всі сорти однаково. Не буде плодів на одному сорті — виручать інші. Так що саджайте два-три сорти — і будете завжди з персиками.

Ну, і, звичайно, садіть, в основному, районовані або перспективні сорти. Вони більш пристосовані до місцевого клімату. Якщо гине культурний персик — саджайте кісточки. Вони зазвичай не підводять. Взагалі, на кожен культурний сорт бажано мати одне дерево дички.


Місце для посадки

Дуже важливо підібрати для персика підходяще місце. Де я їх тільки не садив: і у лісосмузі, і на ділянці біля берега водосховища, і у південної стіни будівель, і в тихому сонячному закутку саду. Виявляється, краще росте біля південної стіни, де персик ще і захищений від вітру з боків іншими деревами. На другому місці — місце біля водойми. У будь-якому випадку містечко має бути сонячним і добре захищеним від вітру.

Підготовка ґрунту

Садити персики треба акуратно, тому на дно ями вносимо тільки склянку суперфосфату. Також вносимо компост, а ось гній, навіть перепрілий, краще залишити на потім, на внесення під перекопування, так як він може просто спалити коріння. Калій залишаємо для підгодівлі, так як він легко розчинний у воді і вільно надходить з поливною водою до самого коріння.

Особливості посадки

Висаджують персики тільки навесні, до розпускання бруньок. До весни саджанці зберігають в підвалі або в зимовому прикопі. Заглиблювати саджанці не можна — запріє кора, загинуть саджанці. Загинати коріння теж не можна — вони не загинуть, але саджанці рости не будуть. Тому перед посадкою коріння просто підрізають, щоб вони увійшли в посадкову яму.

Обрізка

Персик — дуже плодоносна культура, він утворює величезну кількість квіток і плодів. Якщо їх не нормувати, то дерево надірветься і взимку обов’язково підмерзне. Найпростіше нормування провести обрізанням. Для цього вирізають всі гілочки тонше олівця. Правда, до обрізування приступають під час або після цвітіння, коли буде видно, що підмерзло, а що — ні.

Плодові дерева в серпні прищипують, щоб стимулювати закладку плодових бруньок і на майбутній рік. Нижні гілки зазвичай вкорочують слабше, а верхні сильніше.

Просто додай води

Персик — великий любитель води. Щоб значно підняти врожайність, досить поливати його раз на два тижні, в посуху — ще частіше. Втім, якщо на гілках з’явилася камедь, то поливи треба проводити рідше.

Від кількості води залежать розміри плодів і їх смакові якості. Так що тут треба постаратися, а в ідеалі взагалі зробити крапельне зрошення персиків. При кожному поливі рослини підживлюють мінеральними добривами. В першу чергу, сірчанокислим калієм, а через раз — нітрофоскою, невеликими дозами, по 1 ч. ложці на відро води.

Корисна хімія

Як не намагайтеся, а без обробок персиків фунгіцидами урожай не отримати. Але, на відміну від закордонних плодів, нам досить обприскати дерева не 20 разів, а всього три-чотири. І якщо витримувати терміни очікування до збирання врожаю (20-30 днів), то це абсолютно безпечно для здоров’я.

Першою з’являється курчавість листя. Якщо від неї не захищатися, то опадуть все зав’язі і навіть листя. Листя потім відросте, але плодів вже не буде, і дерево піде в зиму ослабленим. Тому по бруньках дерево обприскують 3% бордоською, перед цвітінням Оксіхомом (20 г на 10 л води) або Ордань (50-60 г).

Якщо весна буде дощовою, то обов’язково з’явиться борошниста роса. Тому після цвітіння рослини обприскують Топазом (2 мл), або Тілт (2-4 мл), або фундазолом (10 г на відро).

Влітку доводиться іноді обприскувати дерева від коккомікозу, клястероспорозу препаратом Строб (5 г на 10 л води) або Ридомил Голд (25 г на 10 л води).




Поділитись своєю думкою