Як працює крапельний полив?


Про застосування крапельного поливу поки замислюється рідкісний дачник. Але ж це справжня палочка-виручалочка для отримання гарних врожаїв!

Головна ідея крапельного поливу – це рівномірна дозована подача води під всі рослини. Витрачати час на метушню з лійками і шлангами вам більше не доведеться!

З чого складається краплинна система:

Джерело води: водопровід, поливна система, свердловина, ємність (піднята над землею на 1,5 м або вище).

Фільтр. Вода, яка потече через вузькі отвори крапельниць, обов’язково повинна бути чистою, інакше вони швидко заб’ються. Фільтр обов’язковий, якщо використовується неочищена вода, і бажаний, якщо ви підключаєтеся до водопроводу міського типу.


Редуктор тиску потрібен у всіх випадках, крім тих, коли в якості джерела води використовується бочка. Знижує тиск води, що подається до робочого для краплинної стрічки (близько 1 атмосфери).

Матеріал для прокладання магістралей. Краще всього використовувати труби з поліетилену низького тиску (ПНД) діаметром не менше 32 мм. Їх розташовують у торцях грядок, а до них вже підключають окремі лінії.

З’єднувальні елементи: муфти, трійники, відводи, заглушки (їх кількість підбирається в залежності від конфігурації системи поливу), а також стартові фітинги (рос. фитинги), з’єднують магістральну трубу з краплинною стрічкою або трубкою. Останні бувають з краном (це зручно, коли необхідно перекрити подачу води на окремі ряди рослин) або без (дешевше). Корисно придбати ще кілька ремонтних сполук.

Краплинна лінія, по якій вода надходить до рослин. Найчастіше використовується крапельна стрічка – тонка пластикова трубка, в якій через рівні відстані розташовані крапельниці. Термін її служби – від одного до декількох сезонів (залежно від товщини). Інші варіанти – більш довговічна крапельна трубка з жорсткими, що тримають форму стінками або шланг з окремими дистанційними крапельницями під кожну рослину.

Контролер (якщо ви плануєте управління без участі людини). Полив може автоматично включатися по годинах, а також в залежності від часу доби, вологості ґрунту, освітленості і т. п. Деякі контролери здатні керувати кількома лініями поливу.

Особистий досвід. Кому підійде система крапельного поливу

Цієї весни ми проклали кілька крапельних стрічок на грядках і під кущами чорної смородини. Про город розповідати не буду – з ним і так все ясно. Від регулярного зволоження всі рослини просто піднялися, і врожай в цьому році помітно більше звичайного. А ми заощадили масу часу і сил, які раніше витрачали на біганину з лійками і шлангами.

Але крапельний полив мав і ще один ефект, причому такий, якого не очікував ніхто. Справа в тому, що мій чоловік і батько – завзяті рибалки. Що ні вихідний – вони перекопують компостну купу в пошуках черв’яків для наживки, а потім відправляються на водосховище ловити окунів та лящів. І, коли вони в черговий раз нарікали на те, що з-за сухої погоди в компості не залишилося нікого живого, я порадила їм пошукати серед кущів смородини, під краплинними стрічками. Подивилися і ахнули: дощові черв’яки прямо-таки кишіли вздовж всієї стрічки. Крім регулярного зволоження ґрунту, «райські умови» для цих корисних підземних жителів забезпечив ще і шар мульчі з скошеної газонної трави, якою я засипаю пристовбурні круги всіх ягідних чагарників, щоб мінімізувати турботи по їх прополці.

До речі кажучи, смородина теж дала хороший врожай. Вологий пухкий грунт і гумус, вироблений дощовими хробаками, припали їй вельми до смаку.

Ось так крапельний полив порадував всіх в нашій родині – і садівників‑городників, і фанатів рибалки. Може бути, наш досвід послужить додатковим аргументом для ваших чоловіків і вони з великим ентузіазмом візьмуться за пристрій поливних систем?




Поділитись своєю думкою