Місячний посівний календар на 2017 рік садівника і городника


За допомогою місячного календаря багато садівників та городників орієнтуються на терміни і конкретні дні посіву насіння тих чи інших культур.

Клімат навесні в умовах України, що потрібно виділити відразу ж, не завжди дружелюбний для садових та городніх рослин. Проте досвідчені дачники та городники пристосувалися вирощувати хороший врожай навіть у таких непередбачуваних умовах. І для цього приходять на допомогу садівникові астрологи, поради яких ми зібрали в місячному календарі.

Слід внести ясність, що місячний місяць коротший сонячного і триває всього 29 днів. Супутник Землі за цей період встигає побувати в чотирьох фазах — дві фази зростаючого Місяця і дві фази спадаючі маленької планети.

Так вже виходить, що місячним впливу піддаються всі рослини і культури. Кожна з її фаз має той чи інший вплив на рослини. Наприклад, повнолуння і новолуння накладають повну заборону на посівні роботи. У свою чергу зростаючий місяць — ідеальний період для активізації роботи над розсадою. А ось в ті моменти, коли небесне світило перебуває у спадаючій фази, слід зайнятися пікіруванням.


З місячного календаря випливає, що лютий та березень місяці, під час яких висаджуються рослини з їстівними листям, а також наземними плодами. Це характерно для перцю, помідорів, огірків і баклажанів з кабачками.

У квітні настає пора коренеплодів — цибулі, буряків і моркви. Разом з цим у другий місяць весни прийнято висаджувати горох, боби і квасолю (простіше кажучи — бобові рослини).

Посівний календар на перший квартал 2017 року

для таких овочевих культур: помідори, огірки, зелена цибуля, петрушка, кріп, салат

Місячний псівний календар на перший квартал 2017 року

Посівний календар на перший квартал 2017 року

для таких овочевих культур: редис, редька, дайкон, морква, буряк, картопля, топінамбур, однорічні та багаторічні квіти з насіння

Місячний псівний календар на перший квартал 2017 року

Посівний календар на перший квартал 2017 року

для таких овочевих культур: цибуля ріпчаста, цибуля-батун, часник ярий та озимий, капуста білоголова та цвітна, петрушка коренева

Місячний псівний календар на перший квартал 2017 року

Багаторічні спостереження дозволяють зробити висновок, що схожість і врожайність безпосередньо пов’язані з датою посадки рослин тому, на думку багатьох досвідчених городників так важливо обираючи дату висіву насіння тих чи інших овочевих культур враховувати поради місячного календаря, де зазначені сприятливі та несприятливі дати.

Сприятливі дати посадки залежать від фаз Місяця і її активності.

На підставі цієї інформації кожен рік складається так званий посівний календар (його іноді називають місячний (лунный) посівний календар), в якому зазначено сприятливий час для посадки тих чи інших видів рослин.

Варто нагадати що крім рекомендацій стосовно вибору дати за місячним посівним календарем і інші деякі особливості посіву насіння для отримання гарної товарної продукції овочів:

(рекомендації щодо посіву насіння овочевих, квіткових і лікарських культур, або маленькі хитрощі, які повинен знати кожен городник)

Терміни проростання насіння різних культур варіюють від 4 – 5 діб (редис, редька, ріпа, огірок, кабачок, гарбуз) до 15 – 25 діб (цибуля, морква, петрушка, селера, кріп) і навіть до 30 – 40 діб (деякі багаторічні квіткові культури, такі як лаванда, ехінацея та інші).

Навіть у межах однієї культури різні сорти і гібриди сходять в різні терміни. Так, наприклад, кілька довше сходить дражоване насіння перцю, томату, огірка та інших культур.

Пам’ятайте, що оптимальна температура проростання: теплолюбних культур (баклажани, перець, томати та ін.) – 25 – 30°С, холодостійких культур (капусти, редиски, редьки, ріпи, моркви, цибулі та ін) – 20 – 25°С, салату – 17-18 °С. І така температура повинна триматися цілодобово, а не 1 – 2 години в період найбільшої сонячної активності.

У деяких культур (картопля) свіже насіння має дуже низьку схожість від 10% до 20%, але до кінця першого на другий і наступні роки вона вже становить 85 – 95 %. Це ж стосується багатьох квіткових культур, наприклад, лаванди, у якій схожість підвищується на 3 – 5 рік.

Інкрустоване, дражоване насіння огірка, перцю, томату та інших культур ні в якому разі не можна замочувати, оскільки в період замочуванні з них змивається інкрустація разом з пестицидами, та після висіву вони залишаються практично беззахисними перед збудниками різних захворювань і шкідниками. Такі насіння слід висівати сухими.

При замочуванні насіння у воді, міняйте воду через кожні 5 – 6 годин і не тримайте насіння у воді більше 24 годин. При замочуванні насіння в марлі, на фільтрувальному папері постійно стежте за зволоженням цих матеріалів, адже навіть короткочасне та незначне підсушування приведе до загибелі насіння, і частіше промивайте у воді, щоб уникнути зброджування виділення і пліснявіння самих насіння.

Наша порада:
Не експериментуйте з насінням. Адже кожен експеримент вимагає ретельно вивірених дій. Насіння — це живий організм, і вимагає особливої уваги і відношення.

Для чого замочують насіння? – Для прискорення проростання насіння! Але якщо Ви все робите вчасно, навіщо прискорювати проростання насіння?

Для чого прогрівають насіння? – Для знищення фітопатогенної мікрофлори і вірусів? У побутових умовах це практично неможливо, тому прогріванням Ви просто знизите життєздатність (схожість) насіння.

Заморожування? Практично нічого не дає, а дає змогу лише виявити найбільш життєздатні насіння. Тому, якщо після заморожування насіння, у Вас з десяти насіння зійде два, то це буде дуже добре.

Перша і найважливіша помилка багатьох городників, занадто ранній (січень – лютий) посів перців, баклажанів та помідорів на розсаду. У цей період відчувається недолік сонячного світла і тепла. І навіть при повній герметизації вікна, повітря, охолоджуючись від скла, осідає вниз, і на підвіконні утворюється подушка холодного повітря. При такій температурі баклажани, помідори і перці не зійдуть, а якщо зійдуть, то через 30 – 40 днів. При недоліку сонячного освітлення пізніше закладаються квіткові бруньки, а значить пізніше настане цвітіння, і відповідно плодоутворення. Адже перші квіткові бруньки закладаються вже на 20-25 день з початку проростання насіння, або на 10-15 день після сходів. Виходить, що за всіма строками вже пора збирати врожай, а рослини навіть не думають цвісти. Для порівняння, ранньостиглим сортам і гібридам перцю, таким як Червоний бік, F 1 Адмірал, Помаранчевий бик від сходів до дозрівання плодів достатньо 90 – 110 днів, а раннім томатам Червоний півень, Першокласник, Велика матуся, Голіцин, Рожева мрія – ще менше, 85-95 днів. Баклажанам Чорномор, Ікорний, Йога до плодоношення в нашій зоні потрібно більше часу, приблизно до 120 днів. При посіві на розсаду перців, баклажанів, високих томатів потрібно 50-60 днів, тому посів оптимально проводити в початку-середині березня. Низькорослих томатів потрібно 30-40 днів, тому сіяти треба не раніше кінця березня.

Перець віддає перевагу супесчаним родючим ґрунтам, багатим гумусом і органічними речовинами, з гарною пористістю і здатністю утримувати вологу. Ні в якому разі не можна брати стару городню землю, яка насичена збудниками хвороб, а також чистий торф або перегній, т. к. торф володіє високою вологоємністю (до 1000%) та високою кислотністю. Насіння в насиченому водою торфі лежать як у воді і не в змозі прорости без доступу повітря. Найбільш ефективним буде посів сухим насінням у ґрунт, зволожений розчином будь-якого гумінових добрив — 20 мл на 1л води.

Не забувайте постійно стежити за зволоженням ґрунтосуміші. Перепади вологості приводять до загибелі проростків в період проростання. Тому полив необхідно проводити систематично і маленькими порціями, злегка зволожуючи грунт в горщиках. Грунтосуміш на вигляд і на дотик повинна бути вологою. Через півгодини після поливу, при натисканні пальцями на ґрунт, не повинна виступати вода.

Наша порада: Висівати на розсаду баклажан, томат і перець слід не раніше початку березня, в залежності від сорту. Інкрустоване насіння висівати тільки сухими. Глибина загортання насіння при посіві овочевих культур на розсаду 0,5-1,0 см.

Насіння таких культур, як суниця, картопля, агератум, бегонія, брахікома, материнка, м’ята, наперстянка, петунія, піретрум, портулак, естрагон і інші, практично не закладаються, а розсіюються по поверхні і злегка притискаються до почвогрунту, потім прикривають склом або п/е плівкою.

Для насіння лаванди необхідна стратифікація при температурі 3 – 5 °С протягом 35 – 45 днів, для дельфініума – 15 – 20 днів, молочаю – 20 – 30 днів, лохини – 25 – 30 днів, адоніса, армерії і прострілу – 25 – 45 днів. І тільки старі 5 – 6 — річні насіння лаванди сходять без стратифікації.

Чи варто враховувати поради посівного календаря

Хто б міг подумати, що у 21 столітті люди вважають доречним при посіві насіння орієнтуватись на вплив місячних фаз. Але вже протягом декількох століть місячний календар є не замінимим помічником для садівника і городника у виборі термінів проведення робіт з посіву насіння на розсаду та у відкритий грунт.

Чи варто враховувати поради посівного календаря

Чи варто враховувати поради посівного календаря

Посівний календар 2017 року садівника і городника розкаже що садити в лютому і березні. Завдяки йому ви будете мати більше шансів отримати хороший урожай. Про що і свідчить посівний календар 2017 року. Кожна з чотирьох фаз Місяця відкладає відбиток на ріст рослин. Будь-яка сільськогосподарська культура до цього схильна, тому більшість професійних городників вважає за доцільне дотримуватись порад посівного календаря.