Особливості застосування торфу як добрива

Все частіше городники віддають перевагу в якості підгодівлі використовувати органічні добрива (рос. органические удобрения). Одним з них є торф. Однак слід знати, що він підходить не для всіх грунтів. Та й застосовувати дане добриво необхідно з розумом, щоб не завдати шкоди ні рослинам, ні землі.

Про те, що таке торф, яким він буває і як його правильно застосовувати у вигляді добрива на присадибній ділянці і буде наша розповідь.

Як утворюється торф в природі, види торфу

Торф – це природна горюча корисна копалина рослинного походження. Являє собою щільну масу чорного чи темно-коричневого кольору, яка складається з частково розкладених в болотах залишків рослин, змішаних із землею.

Повного розпаду болотних рослин в даному випадку перешкоджає висока вологість і відсутність кисню. Існує думка, що торф є першою стадією утворення вугілля.

Залягає торф на поверхні грунту або на невеликій (до 10 м) глибині під шаром мінеральних відкладень. В залежності від умов зростання і накопичення рослин, які утворюють даний природний матеріал, торф ділять на три типи:

  • верховий;
  • низинний;
  • перехідний.

В принципі, назва типів торфу вказує на його положення в рельєфі. Коротко зупинимось на характеристиках кожного з них.

Про верховий торф наукові джерела кажуть, що це таке корисна копалина, яка на 95% складається із залишків рослин верхового типу, найчастіше сосен, модрин, пухівки, болотної осоки та ін. Він утворюється на підвищених ділянках – схилах, вододілах і т. п. Має кислу реакцію (рН = 3,5-4,5) і низьку ступінь розкладання. В сільському господарстві в основному застосовується для компостів, контейнерних сумішей, в якості мульчі, субстрату для теплиць.

Низинний торф складається з 95% не до кінця розкладання рослин низинного типу. В утворенні даного типу торіу найчастіше беруть участь ялина, вільха, береза, верба, папороть, очерет та ін Утворюється в ярах, заплавах річок. Торф низинний має нейтральною або слабокислу реакцією (рН = 5,5 — 7,0), завдяки чому знайшов застосування в зниженні кислотності ґрунтів. Він є найбільш цінним і багатих мінералами (містить до 3% азоту, до 1% фосфору). З усіх типів найбільш поживний і поширений у застосуванні.

Переходний тип має у складі 10-90% рослин верхового типу, залишок складають рослини низинного типу. Утворюється в проміжних формах рельєфу. Має слабокислу реакцію (рН = 4,5-5,5). Перехідної торф також, як і низинний, застосовують як добриво для городу, оскільки він приносить величезну користь для грунту.

Завдяки великому вмісту вуглецю середня теплота згорання торфу становить 21-25 МДж/кг, яка може збільшуватися по мірі розкладання і змісту органічних сполук – бітумів. Зовнішній вигляд, структура і властивості природного освіти змінюються по мірі зміни стадій розкладання. Так, колір змінюється від світло-жовтого до чорного. Різною від ступеня розкладання буде і структура – волокноподібна або аморфна, а також пористість.

Внесення торфу в грунт допомагає поліпшити її волого — і повітропроникність, пористість, мікробіологічний і поживний склад.

Крім того, торф здатний оздоровлювати грунт, зменшувати в ньому рівень нітратів, послаблювати дію пестицидів. Завдяки вмісту гумінових та амінокислот він покращує ріст і розвиток рослин. Саме ці властивості можуть пояснити, чим так корисний торф для городу.

Якість торфу оцінюються в залежності від рівня вмісту азоту, калію, фосфору. Також його оцінюють за такими критеріями, як зольність, вологість, теплота згоряння, ступінь розкладання.

Як використовують торф в якості добрива

Використання низинного і перехідного торфу на дачній ділянці в якості добрива дозволяє покращувати фізіологічні властивості грунту, робити його більш повітро — і вологопроникним. Також торф благотворно впливає на розвиток кореневої системи рослин.

Найкраще його застосовувати на піщаних і глинистих грунтах. Підгодовувати добривами на основі торфу родючу землю з рівнем гумусу 4-5% – нераціонально. А от чи варто його вносити в суглинки, питання відкрите, дискусії з цього приводу ще тривають.

Оскільки верховий торф може спровокувати закислення ґрунту, як добриво його не використовують, застосовують лише для мульчування грунту. Однак варто обмовитися, що є кілька рослин, яким при висадці потрібен саме кислий або слабокислий грунт. До них відносяться лохина, верес, рододендрон, гортензія. Такі рослини підживлюють і мульчують верховим типом торфу.

Застосування торфу на садовій ділянці можливо для:

  • внесення в грунт для поліпшення його складу;
  • приготування субстрату для посадки рослин;
  • в якості сировини для приготування добрив;
  • в якості мульчі для укриття рослин перед зимовим періодом;
  • для виготовлення торф’яних блоків для розсади, укріплення схилів, облаштування газонів.

Часто його використовують в суміші з перегноєм, дерновою землею, іншими компонентами.

Бабушкин сад has written 1695 articles