Як вибрати та посадити саджанці троянд

Теплі промені весняного сонця зігрівають землю, а добродій вітер по-господарськи її підсушує. Для садівників, городників та квітникарів настала пора початку робіт у саду та на присадибних ділянках.

Прикрасою кожної оселі, безумовно, є троянди. Завдяки створеним селекціонерами садовим групам від чайногібридних до витких та штамбових, гамі кольорів, на ділянці можна створити чудовий трояндовий рай, що буде милувати своїм цвітінням до глибокої осені.
Але перед садінням троянд у кожного квітникаря виникає багато запитань: які саджанці троянд вибрати на ринку, де і як їх висадити, як доглянути? Про це хочу розповісти в даній статті.

Вибір місця для троянд

Перед тим, як садити троянди, необхідно добре продумати і створити певний план розміщення цих прекрасних рослин на ділянці. При цьому необхідно врахувати, що троянда багаторічна рослина, яка буде рости на одному місці 10-15 і навіть більше років. Ця рослина також світло- і теплолюбна та вибаглива до родючості ґрунтів.

Троянди добре ростуть на легких, пухких, повітроємких ґрунтах і при цьому добре забезпечених вологою.

Найпридатніші для троянд ґрунти з слабокислою або нейтральною реакцією ґрунтового розчину. Для них придатні нейтральні суглинки чи небагаті на гумус чорноземи. Важкі глинисті, перезволожені болотні ґрунти, а також піщані не придатні для вирощування троянд. Перед садінням троянд такі ґрунти необхідно додатково підготувати, внести на глинистих ґрунтах пісок, а на піщаних глину. Покращує фізичні властивості ґрунтів також торф, який можна вносити у пропорції 1 до 3.

Ділянка для вирощування троянд повинна бути рівною або з невеликим нахилом на південь. Якщо схил більше 10°, на ділянці будують тераси.

Не слід висаджувати троянди під кронами дерев, близько біля будівель, де вони будуть потерпати від нестачі світла та перезволоження водою, що стікає з даху будівель. За таких умов троянди набагато пізніше зацвітають, а за сильного затінення зовсім не цвітуть, уражуються хворобами, особливо на місцевостях з підвищеною вологістю ґрунту.

Підготовка ґрунту для садіння троянд

Після того як ділянка підготовлена, необхідно підготувати посадкові ями. Тут необхідно враховувати, що троянди утворюють розвинуту кореневу систему, її корені проникають глибоко в ґрунт, тому яму копають в глибину і в ширину на 40-50 см. Верхній родючий шар ґрунту кладуть по один бік ями, а нижній, менш родючий, по інший. Під час садіння троянд верхній родючий шар ґрунту кладуть на дно ями та присипають ним кореневу систему, а менш родючим шаром засипають зверху.

Ширина міжрядь за садіння чайногібридних, флорибунда, ґрунтопокривних троянд становить 60-70 см. Такі міжряддя необхідні для розпушування ґрунту і боротьби з бур’янами в період вегетації, а також для укриття троянд ґрунтом перед зимівлею.

Паркові, виткі, штамбові троянди висаджують на відстані від 70 до 200 см відповідно до умов, що склалися на ділянці.

Строки садіння троянд

Строки садіння можуть бути різні, залежно від кліматичної зони, а також від погодних умов року. Троянди з закритою кореневою системою в контейнерах (контейнер — пластиковий горщик або поліетиленовий пакет) можна висаджувати впродовж всього вегетаційного періоду, з ранньої весни до пізньої осені.
Троянди з відкритою кореневою системою краще садити навесні, коли ґрунт прогріється до температури +8-10°С. За таких умов відбувається активний ріст кореневої системи і до настання вищих температур (20°С і більше), троянди уже формують кореневу систему, здатну забезпечити ріст молодих пагонів вологою та поживними речовинами.

Пізніші строки садіння троянд за температури 20°С і більше призводять до негативних наслідків. Рослини ще не вкорінилися, страждають від нестачі вологи і навіть можуть загинути. За таких умов їх необхідно притінити і достатньо забезпечити вологою.

Як вибрати саджанці троянд?

Натепер ринок троянд дає змогу задовольнити потреби найвибагливішого покупця, але необхідно правильно підійти до вибору садивного матеріалу, щоб придбані троянди принесли радість, а не стали розчаруванням.

У продаж надходять саджанці, щеплені на шипшині і кореневласні. На своїх коренях добре ростуть мініатюрні, полі-антові, виткі та ґрунтопокривні троянди.

Такий садивний матеріал повинен надходити в продаж 2-3-річного віку, мати сформовану кореневу систему та 2-3 здорові пагони. Собівартість кореневласних саджанців набагато нижча, ніж щеплених на шипшині, але, на превеликий жаль, у морозні зими такі саджанці — перші кандидати на вимерзання.

Тому в північних, східних та центральних регіонах України перевагу слід віддавати саджанцям, щепленим на шипшині, коренева система якої стійка до вимерзання. Також слід відзначити, що у шипшини дуже багато видів і не всі вони придатні для щеплення троянд. Кращою вважається Роза Каніна, Роза Каніна інерміс, Роза мультіфлора.

Якість підщепи характеризується не тільки зимостійкістю, а й добрим зрощенням прищепи з підщепою, та здатністю не утворювати кореневу поросль. Деякі приватні продавці з гордістю розповідають, що їхні троянди щеплені на дикій шипшині, накопаній в лісосмузі, що насторожує, бо невідомо, що то за шипшина була і скільки дикої порослі вона даватиме, і скільки часу необхідно буде затрачувати на її видалення.

Останні роки хитрі «підприємці», як дрібні, так і відомі тепличні квітникарські господарства дуже дешево реалізовують кущі троянд із своїх теплиць. Раніше їх просто викидали на смітник, але з впровадженням технології вигонки троянд у контейнерах їх після 3-5 років інтенсивного вирощування на зріз реалізовують. З цих кущів, можна сказати, «вижали всі соки», тому такі саджанці необхідно обходити десятою дорогою.

Найякісніший і надійний садивний матеріал — саджанці з закритою кореневою системою. Такі саджанці, безперечно, дорожчі, але тут стовідсоткова гарантія: рослини не потерпають під час пересаджування і їх можна висаджувати впродовж всього вегетаційного періоду.

Якщо ж ви вирішили придбати саджанці з відкритою кореневою системою, то вони повинні бути одно- або дворічні, з добре розвинутою кореневою системою.
Саджанці першої категорії повинні мати не менше 3-4 пагонів, другої — 2 пагони. Іноді реалізовують саджанці з одним пагоном. Такі рослини належать до нестандартних, але якщо такий саджанець має на пагоні достатньо ростових бруньок і добру кореневу систему, його можна також купувати, але, відповідно, дешевше.

Купуючи саджанці, необхідно пильно оглянути пагони: вони мають бути зеленими, гладенькими, без механічних пошкоджень. Зморщені пагони вказують на те, що вони пересушені. Корені також мають бути добре розвинуті, а головне — не підсушені. Для перевірки корінь надрізують секатором, якщо свіжий зріз білого кольору — саджанець добрий.

Вдома підріжте корені секатором і поставте в воду годин на 3-5, а потім висаджуйте на постійне місце. Якщо цього зробити не можна, обмотайте корені вологою тканиною, а зверху поліетиленовою плівкою. Такі саджанці в прохолодному приміщенні можна зберігати 2-3 дні.

Навесні в продажу є також однорічні саджанці, так звані окулянти зимового щеплення, їхній вік 3-4 місяці, коренева система їх розміщена в маленьких поліетиленових пакетах.

Звичайно, це нестандартний матеріал, але якщо саджанець здоровий, а сорт досить цікавий, такий саджанець можна придбати. Під час садіння точку росту необхідно прищипнути і за належного догляду до осені ви отримаєте стандартний кущ.

На ринок України багато садивного матеріалу завозиться з-за кордону, зазвичай з Польщі. На превеликий жаль, фірми, що завозять до нас садивний матеріал, керуються не інтересами покупців, а комерційною вигодою. Як правило, партії таких троянд завозять ще в лютому — березні і до реалізації зберігають у холодильних камерах. Купуючи такі саджанці, треба бути дуже пильним.

Садіння троянд

Перед садінням корені троянд вкорочують до 15 см, вирізують або вкорочують пошкоджені корені.

На кущі достатньо залишити 3 найсильніших пагони, решту видаляють, при цьому їх укорочують, залишаючи на кожному по 2-3 бруньки. Зрізи замащують садовим варом.

Трояндовий кущ правильно висаджений, коли місце щеплення розташоване глибше рівня поверхні ґрунту на 2-3 см. Якщо садіння заглиблене, троянди будуть погано приживлюватися, якщо завищене, то нижче місця щеплення постійно буде відростати дика поросль шипшини, яку весь час треба видаляти.

Садити краще вдвох. Один тримає саджанець, розправляючи корені та ґрунт, інший засипає ямку. Перед тим, як повністю засипати яму, висаджену рослину поливають.

Вода ущільнює ґрунт навколо коренів і завдяки поливу між ґрунтом та коренями не залишається повітряних просторів, що сприяє активному відростанню кореневої системи.

Ґрунт після поливу має зволожитися на всю глибину ями і добре ущільнитися, тільки після цього яму засипають повністю, зверху мульчують.

В. П. Цукур, вчений агроном

Бабушкин сад has written 1695 articles