Маленька пташка перепілка може творити великі справи

Ці прудкі пташки забезпечують власника смачними та винятково корисними продуктами — яйцями і м’ясом. Перепелів можна утримувати у звичайній квартирі. Вони доволі швидко розмножуються, відносно невибагливі і їм потрібно небагато кормів. Перепілки несуться майже щодня протягом року, кожна з них дає до 300 яєць. А це найцінніший продукт. Про їхні лікувальні властивості ходять легенди.

Перепели стійкі до заражень, тому їх не потрібно вакцинувати, відтак їхня продукція екологічно чиста. Вітебські медики встановили, що перепелячі яйця допомагають поліпшувати стан здоров’я опромінених людей. Білоруські діти, які потерпіли від Чорнобильської аварії, за півтора місяця стали почуватися краще — у них припинилися носові кровотечі, перестала паморочитися голова, зникли болі в серці та животі. Збільшилася їхня вага, підвищився вміст гемоглобіну в крові.

Від курячих яєць у дітей іноді буває алергія. У цьому разі теж виручають перепелячі яйця — від них алергії бути не може. Люди похилого віку, які вживають перепелячі яйця, почуваються значно бадьоріше і здоровіше. А в Японії яйця перепелів — обов’язкова складова у харчуванні школярів: вони краще вчаться, легше витримують стреси.

Отже, якщо ви захотіли завести перепелів, треба знати деякі особливості їхнього утримання.

По-перше, вони не витримують протягів, простуджуються, хворіють, зменшуються їхня несучість. Температурний режим має бути постійним — плюс 18-22°С. Якщо температура нижча, то вони перестають нестися, якщо вища — випадає пір’я.
По-друге, перепели чутливі до зміни кормів. До будь-якого нового корму їх варто привчати поступово, інакше у них розладнується кишківник.

Якщо все-таки це трапилося, рекомендується додавати до питної води левоміцетин -0,5 г плюс трохи цукру на 10 голів. Воду з ліками випоюють протягом трьох днів.

Допомогти зміцнити здоров’я пташок може випоювання слабо-рожевого розчину марганцівки упродовж 3-5 днів. Для відновлення кишкової флори рекомендується також двічі на тиждень давати трохи кисляку (кефіру, біфівіту, ацидо-лакту). Занадто яскраве освітлення також не подобається перепелам — у них починається роздзьобування. Причиною роздзьобування та випадання пір’я може бути нестача білкових кормів та сірки — тут допоможе додавання до їжі капусти, а також вітамінів і білкових кормів. Не витримують вони і вологості.

Як утримувати перепілок? Найкраще розмістити їх сім’ями — 3 самочки і 1 самець — у спеціальних клітках розміром 30x20x20 см, із ґратчастою підлогою (вічка 10×10 мм) і піддоном для збирання посліду. Такі клітки не займають багато місця, їх можна ставити ярусами одна на одну. Можна пристосовувати й клітки від інших птахів або виготовити їх власноруч із підручного матеріалу. Якщо птахів більше, то і клітка потрібна просторіша.

Так, для 15 птахів рекомендують такі розміри клітки: 50x45x20. Клітка має бути зручною для догляду, з дверцятами з довгого боку. Годівниці і напувалки встановлюють поза кліткою. Відстань між прутиками в зоні годівниці — 25-30 мм. Підстилка в клітці — тирса, сінна потерть, пісок, якщо підлога сітчаста і є піддон для збирання посліду, на піддон можна стелити папір. Послід обов’язково збирати щодня.

Якщо не передбачаєте розводити перепелів, можна тримати одних самок.

Чим і як годувати? На кожного перепела за рік витрачається 8-9 кг кормів, на добу — в середньому 35 г. Основа — пташиний комбікорм або подрібнене зерно з можливо ширшого набору зернових (пшениця, овес, горох, ячмінь, гречка).

Усі корми мають бути подрібненими, їх згодовують як у сухому, так і у вологому (мішанки) вигляді. Дорослу птицю годують 2-3 рази на день. Вони одержують 15 г зернової суміші, 10 г білкового корму (сир, свіжа нежирна риба, м’ясний фарш, сухе молоко) і 10 г соковитих кормів (морква, гарбуз, турнепс, капуста, топінамбур). До корму необхідно додавати премікси за інструкцією («Рябушка» та ін.), а також тривітамін (А, 03, Е) по 1 краплі на кожного птаха двічі на тиждень.

Двічі на тиждень додають до корму і варену печінку або кров. Улітку досхочу дають різану зелень. В окремій годівниці постійно тримають великозернистий пісок.

Перепели багато п’ють, тому в напувалках постійно має бути свіжа вода. Якщо до води потрапив послід, її треба негайно замінити. І взагалі свіжу воду варто наливати 2-3 рази на добу (під час роздавання кормів).

Пам’ятайте й про те, що самочки несуться протягом 10-12 місяців, після чого несучість їхня різко знижується або припиняється. Поголів’я доводиться обновляти, тобто заводити молодих птахів, а старих забивати.

З лікувальною метою дітям рекомендують щодня з’їдати 4 сирі яйця, а дорослим — 6. Яєчня з перепелиних яєць надзвичайно смачна! А тушки птахів можна приготувати, обсмаживши їх у фрітюрі, запекти у фользі або протушкувати в молоці.

Бабушкин сад has written 1694 articles