Що посадити на розсаду в січні?

Буквально місяць тому я закрила черговий дачний сезон і нарешті спокійно зітхнула – попереду маса часу, щоб відпочити від садово-городніх робіт. Але позаймавшись домашніми справами протягом грудня, вже до новорічних свят мене нестримно потягнуло в садівничий магазин. Згадалося, як в минулому травні лаяла себе, що знову насаджала величезну кількість розсади, для якої не знаходилося місця на моїх грядках. Тоді я клятвено обіцяла собі, що вже в наступному році обов’язково досконально розпланую посадки і посію тільки найнеобхідніше в строго обмеженій кількості, щоб вивільнити час для відпочинку на дачі.

І ось я йду в магазин зі списком, в якому чорним по білому написано, скільки пачок насіння моркви, капусти, огірків, томатів і ще деяких особливо важливих овочів мені необхідно купити. Не тут-то було! Як тільки я підійшла до стелажа, увішаному барвистими пакетиками, список дивним чином загубився в моїй кишені. І мене осінило, що на дворі вже січень і в цьому місяці мені життєво необхідно встигнути висадити на розсаду масу рослин. І ось я, надзвичайно натхненна, повертаюся додому з важкою пачкою насіння, а в голові вимальовуються картинки одна краще іншої – то з незрівнянними овочами, які неодмінно повинні вирости з цього насіння, то з чудовими квітами на моїй клумбі, точнісінько такими ж, як на пакетиках з магазину.
І не важливо, що до весни мені доведеться практично цілими днями досвічувати сіянці. Адже чого варта одна тільки цибуля-порей! Її товсті м’ясисті стебла надзвичайно смачні в літніх салатах, тому цій культурі в січні я обов’язково виділю місце на своєму підвіконні, і посію насіння в окремий розсадний ящик.

Прикупила я і пару пачок селери. І як я могла про неї забути і не внести її в список? Одна листова селера, інша – коренева, і обидві – джерело вітамінів. Тільки період вегетації цих рослин досить тривалий, тому вже в січні можна починати сіяти їх на розсаду. Проростають насіння селери дуже повільно і сіянці не поспішають рости, тому, щоб отримати урожай раніше вирішила приступити до посадки вже зараз.

Вдалий досвід вирощування картоплі з насіння спонукав мене купити пачку нового голландського сорти цієї культури. Вирощування картоплі з насіння – захоплююче заняття. Дивно, що вирощений через розсаду урожай цього овочу виходить відмінної якості, а на бульбах не буває жодної вади. Ось і в цьому році я знову вирішила продовжити свій експеримент: адже ті сорти, що продаються насінням, мені ніде раніше не зустрічалися у вигляді насіннєвих бульб. А щоб експеримент вдався, картопляне насіння можна починати висівати на розсаду у другому зимовому місяці.

Не змогла встояти і купила пачку насіння садової суниці з неймовірно красивими ягодами на картинці, а заодно і торф’яні таблетки, щоб посіяти насіння прямо зараз. Три роки тому я точно так само випадково купила прекрасний сорт суниці і, посіявши насіння в січні на розсаду, в тому ж році змогла покуштувати перші дивовижні на смак ягідки. Ось і в цьому році прийшов час оновити сортове розмаїття моєї суничної плантації.

І вже ніяк не змогла пройти повз гвоздики Шабо – моєї улюблениці. Придбала відразу чотири різновиди цієї квітки, яку сіяти на розсаду необхідно вже після новорічних свят. Ця культура в зрізі, на мій погляд, менш красива, ніж на клумбі, адже за сезон на одному кущі гвоздики Шабо утворюється близько 40 дивовижних суцвіть і в період масового цвітіння вони виглядають просто чарівно. Шкода тільки, що до моменту цвітіння потрібно чекати близько півроку, тому і посадка розсади проводиться в такі ранні терміни.

А щоб вже в цьому році була можливість помилуватися першим цвітінням таких прекрасних багаторічників, як турецька гвоздика і геленіум, вирішила посадити їх раніше. При додатковому освітленні в похмурі дні, а також вранці і ввечері до травня я отримаю гарну розсаду, яка буквально через місяць після висадки в грунт порадує мене красивими суцвіттями. А заодно посію примулу і карпатський дзвіночок для одержання ультраранніх суцвіть у весняні місяці. Я вже й місце намітила для цих дивовижних рослин в своєму квітнику. Уявляю, як моя дачна ділянка буде разюче відрізнятися від сусідських, потопаючи в кольорах. Заради цього варто посадити вже зараз вербену гібридну, петунію, лобелію і левовий зів. В даному випадку ці незрівнянні однорічники не тільки зацвітуть в найбільш ранні терміни, але і будуть привертати загальну увагу протягом усього літа.

А для тих садівників, хто днями збирається написати свій список і відвідати садівничий магазин, неодмінно раджу додати до нього багатоквітковий молочай, меконопсис Шелдона, кальцеолярію, дельфініум, пеларгонію і цинерарію. Ці квіти в минулому січні я посіяла на розсаду і в найбільш ранні терміни змогла прикрасити свій дачну ділянку яскравими фарбами.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply