Чим і як годувати кролів

Підготовка кормів. Для того щоб корми належно використовувалися, їх потрібно правильно підготувати. Так, зерно для приготування мішанок подрібнюють, тоді воно краще перетравлюється. Подрібнене зерно зволожують водою, щоб пилові частинки не подразнювали слизову. Кукурудзу, боби замочують на 8-24 години.

Для збагачення вітамінами В, С, Е зерно вівса, пшениці та ячменю пророщують. Спочатку його замочують протягом доби за температури 15-18°С, потім насипають на деко шаром 6-8 см, прикривають вологою мішковиною і ставлять до теплого місця на 2-3 дні до появи білих проростків. Пророщене та збагачене вітамінами зерно стає м’яким, і кролі його охоче поїдають.

Коренебульбоплоди перед згодовуванням ретельно миють, видаляють гнилизну або плісняву. Згодовують їх переважно сирими, присмачуючи висівками. Щоб уникнути псування коренебульбоплодів, їх можна заквасити або засолити. Перед заготівлею їх промивають, зачищають та подрібнюють.

Перед тим, як солити моркву її заливають 4-5%-ним розчином кухонної солі, щільно укладають до дерев’яної бочки і зверху кладуть кружок. Ставлять до холодного місця. Навіть якщо взимку вона трохи промерзне — не біда: потрібно за 10-12 годин до годування занести потрібну порцію до теплого приміщення.

Останнім часом на присадибних ділянках активно вирощується топінамбур. Для кролівників він помічний тим, що викопується навесні, коли закінчуються зимові запаси. Кролі поїдають його охоче, до того ж він багатий на поживні речовини.

Для повноцінного годування вухастих потрібно давати грубі корми, оскільки в них міститься клітковина, яка впливає на повне засвоєння зерна й соковитих кормів. До грубих кормів належить сіно, солома, трав’яне борошно, гіллячковий корм.

Сіно — основний грубий корм для кролів з вересня по травень. З розрахунку на одну самку заготовляють приблизно 40 кг сіна. Один з кращих способів заготівлі сіна — сінаж. У ньому не відбувається гнильного розпаду білка та бродіння, і, що дуже цінно — зберігається цілими листя і суцвіття — найцінніші частини рослин.

Скошену траву потрібно підв’ялити до 60% вологості. Як визначити? Узяти в руку пров’ялену траву і стиснути. Якщо після цього грудка розсиплеться, значить, вологість близько 50%. Пров’ялену траву подрібнюють і складають до бетонованих або цегляних траншей. Головне — стіни повинні бути повітронепроникними. Можна використовувати й поліетиленову плівку, укривши суцільним полотнищем добре утрамбований сінаж (краї плівки притиснути землею). Грубе сіно краще запарити і згодовувати в суміші з висівками, макухою.

Введення до раціону гіллячкового корму значно економить сіно, а, крім того, сприяє засвоєнню кормів, загальному росту та розвитку тварин. Заготовлювати гіллячковий корм потрібно з 15 червня по 15 липня. У цей час листя найсоковитіше. Зрізуючи гострим ножем гілки (їхня товщина приблизно 1 см) потрібно розібрати по породах і зв’язати в пучки завтовшки 10-12 см. Гілки слід сушити не на сонці, а під навісом або на горищі.

Для гіллячкового корму використовують такі види дерев, як липа, осика, береза, клен, ясен, в’яз, верба. Охоче поїдають кролі листя і гілки акації, груші, яблуні. Не рекомендується згодовувати гілля жостеру, бузини, багна звичайного, черемхи, вовчих ягід, а також кісточкових порід, що містять шкідливі речовини (абрикос, вишня, черешня, персик, слива). Гілки дуба й вільхи краще давати кролям у невеликій кількості і за необхідності — за наявності ознак розладу шлунково-кишкового тракту.

Листя берези, осики, горобини за своєю поживністю не поступається поживним лучним травам. Листя, що пересохло, зберігати важко. Щоб його не втратити, можна приготувати борошно. Так само можна використовувати висушену кропиву, конюшину.

Поживним вітамінним кормом для кролів є ягоди горобини, жолуді. Висушені та подрібнені жолуді рекомендується змішувати з картоплею, висівками. Не відмовляються кролі й від каштанів.

Можна підгодовувати цих домашніх тварин і столовими відходами: залишками каші, хлібом, макаронами, супом. Хліб можна давати черствий або підсушений, до супів та рідких каш додавати висівки або комбікорм. Для приготування мішанок використовувати маслянку.

Корми, які використовують для годування кролів, можна розділити на декілька основних груп: зелені, соковиті, грубі, концентровані, корми тваринного походження, комбікорми, мінеральні й вітамінні добавки.

Білки, вітаміни й інші. Кролів не випускають на пасовища, де б вони самі підбирали собі їжу, значить, господарям потрібно складати корми так, щоб у них містилися усі необхідні поживні речовини.

Білки стоять на першому місці — це головна складова всіх органів і тканин. Клітини у тканинах постійно обновляються, значить, білки організму завжди потрібні.

Багаті на повноцінні білки — макуха й зерно бобів, молоко, рибне та м’ясокісткове борошно, свіжа зелень, трава, особливо бобів, правильно висушене сіно.

Жири — головні теплові ресурси тварин, джерело енергії в організмі. Не буде в годуванні кроликів достатньої кількості жирів, потьмяніє їхня вовна, вона втратить блиск та еластичність.

Жири кролям надходять із насінням льону та конопель, зерна соняшнику, кукурудзи, вівса, пшениці, з макухою. Багаті на жири трави бобів, хвойне гілля, капуста.

Вуглеводи також відповідальні за теплові ресурси. Всі рослинні корми багаті на вуглеводи, але одні з них містять багато цукру: морква, цукрові буряки, гарбузи;^ інших — більше крохмалю: всілякі бульби, насіння, плоди; в третіх — в основному клітковина: солома, полова, стебла, що огрубіли. Якщо в їжі кролів клітковини більше 20% — корм важко перетравлюється, якщо менше 9% — порушується процес травлення.

Вода в напувалках повинна бути постійно. Помиляються ті, хто стверджує: кролі й так одержують багато води разом з травою і соковитими кормами. Якщо в господарстві кролів небагато, можна обійтися і мискою для води, яку потрібно своєчасно мити і наповнювати чистою водою.

Вітаміни входять до складу ферментів, що відповідальні за всі життєві процеси. Не вистачає вітаміну D — і в крільчат розвивається рахіт, а у дорослих може початися розм’якшення кісток. Відповідає він і за мінеральний обмін речовин в організмі. Звичайно, цей вітамін утворюється у тварин під дією ультрафіолетового пром -іня, тому дуже важливо, щоб сонце більше заглядало до клітки вухастих. Міститься вітамін D в сіні, висушеному на сонці, особливо в сіні люцерни та вики. Дуже багатий на вітамін й риб’ячий жир.

Коли в раціоні кролиць не вистачає вітаміну С, крільчата народжуються слабкими, а то й мертвими. Вітамін С міститься в усіх зелених рослинах і коренеплодах. Особливо багаті на вітамін С пророщений овес, листя капусти, горобина, силос, соснове гілля.

Група вітамінів В необхідна для нормальної діяльності нервової системи, регуляції білкового та вуглеводного обміну. Вітаміни цієї групи містяться у дріжджах, висівках, молоці, картоплі. капусті, моркві, горосі, свіжій траві. Зокрема, вітаміну В-|2 багато в рибному та мясокістковому борошні.

Але найголовніший для кроликів — вітамін А. Не вистачає його в кормах — знижується стійкість кроликів до різних захворювань, самки стають менш плодовиті, а крільчата погано ростуть. Взимку тваринам потрібно обов’язково давати моркву, капустяне листя, зерно кукурудзи, силос з трав бобів та кукурудзи або з моркви в суміші з кормовою капустою, а також пророщений овес і вчасно скошене і правильно висушене сіно (якщо скошену траву надовго залишають у покосах, у ній майже повністю руйнується каротин).

Організм краще засвоює вітамін А, якщо в кормах є ще і вітамін Е, що міститься у проростках зерен, особливо пшеничних та ячмінних, люцерні, свіжій кормовій капусті, пивних дріжджах, пшеничних висівках.

Вітаміни, звичайно, дуже могутні, але є ще всесильні кормові добавки — мінеральні речовини. Якщо в раціоні кролів не вистачатиме кальцію та фосфору, то навіть вітамін 0 не убереже крільчат від рахіту. Якнайбільше ці елементи потрібні крільчатам, сукрільним, і самкам, котрі годують.

Фосфору багато в зернових відходах, м’ясокістковому і рибному борошні, траві, сіні. На кальцій багаті листя і стебла бобів (конюшини, люцерни, вики), бадилля моркви, стебла топінамбура.

Для того щоб в організмі кроля усі процеси відбувалися нормально, необхідні — магній, натрій, калій, хлор, цинк, залізо, марганець, кобальт, мідь. Натрій до кролів надходить у вигляді кухонної солі. Без неї організм менше виробляє травних соків, порушується робота кровотворення та обмін речовин.

Залізо, якого багато в кров’яному та рибному борошні, кропиві, салаті і в молодому листі, в невеликій кількості абсолютно необхідні дорослим кролям, а молодняку особливо, оскільки воно входить до складу гемоглобіну крові. Щоб густіше й краще було хутро у кролів, не можна забувати про корми, що містять сірку: редька, кормова капуста.

Пуховим кролям корисно вводити до раціону корми, у яких є кобальт, а це — листя верби та осики, конюшина, вика, люцерна, коренеплоди. Він впливає на ріст і якість пуху, поліпшує травлення.

Трави для кролів

З ранньої весни й до пізньої осені в кролячих годівницях, безумовно, удосталь зеленого корму. Дикорослі лучні трави — поживний корм для тварин, але потрібно знати, що деякі рослини можуть принести біду тваринам. І ще одне правило: повний набір необхідних елементів надходить до тварин тільки з різноманітними рослинами, які доповнюють одна одну.

Трави, корисні для кроликів

Кропива. Кожний знає, як вона «уміє» відважно обпалити, але не всі знають про її корисність. У молодому листі кропиви майже стільки ж каротину, скільки в моркві, а молоді пагінці за поживністю не поступаються бобам. Кропиву потрібно давати й до цвітіння, й у вигляді сіна. Її подрібнюють, кладуть до каструлі і заливають окропом. Після того, як кропива обм’якне, до неї додають небагато висівок або комбікорми. Нарізану кропиву можна змішати з розім’ятою вареною картоплею і запарити. Охолоджену мішанку посипати висівками. Від цього корму молодняк швидко росте, у кролиць збільшується кількість молока.

На зиму кропиву сушать у затінку, під навісом, зв’язану в пучки. Таку кропиву використовують після запарювання. Зберігати потрібно в мішках, ящиках, оскільки вона легко кришиться і може втратитися найцінніша частина — листочки. Білка і вітамінів у ній міститься більше, ніж у конюшині та люцерні.

Свиріпа. її яскраві жовті квіточки з медовим запахом уже в травні розсипані всюди. Це поживний вітамінний корм, і давати його потрібно з ранньої весни.

Подорожник. Чудовий корм для дорослих кролів і для молодняку. Рослина багата на білки, вуглеводи, мінеральні речовини. Клітковини в ньому мало.

Деревій. Одна з улюблених рослин цих тварин. Деревій стимулює апетит, поліпшує травлення. Росте на лісових узліссях, пустирях, уздовж доріг. Кролівники повинні пам’ятати, що деревій, зібраний поблизу магістралей, необхідно промивати «до чистої води» і лише — потім згодовувати.

Кульбаба. Наскільки гарна, настільки й корисна. Це один з найпоживніших і добре засвоюваних кормів. Варто додати, якщо в кормі є листочки кульбаби, то кролик з’їдає його без залишку. В рослині багато білка. А ось молодняку його потрібно давати небагато (в раціоні не більше 30%) — бо надмірна його кількість може загальмувати ріст.

Полин. Існує чимало видів полину, але найкориснішіий у кормовому відношенні білий, розлогий, чорний. Рослина містить багато каротину, особливо у фазі бутонізації, ефірні олії та невелика кількість вітаміну С. Ефірні олії зумовлюють у кролів апетит і благотворно впливають на травлення. Не зважаючи на всю корисність полину, великими порціями згодовувати не слід, оскільки це може призвести до перезбуджен-ня нервової системи.

Окрім названих трав, на корм кролям використовують дикорослу конюшину, пирій, мишачий горошок, шавлію, дику капусту, грицики звичайні, верес, материнку, іван-чай та інші корисні трави.

Отруйні рослини

Не всяка трава їстівна. Це знає кожний. Кролівнику-любителю потрібно добре вивчити трави, що ростуть поблизу, аби, заготовляючи сіно на зиму, чогось не прогавити. Необхідно врахувати, що ступінь отруйності рослин у різний час неоднаковий. Так, жовтець, паслін, собача петрушка після сушіння стають нешкідливими. Кролі інстинктивно відчувають отруйні рослини, але ранньої весни, зголоднівши за зеленими кормами, можуть схопити і зайве.

Цикута отруйна. Найчастіше зустрічається на перезволожених місцях. Містить у своєму складі дуже отруйну речовину цикутотоксин. Впливає на серцево-судинну систему. У тварини частішають пульс і дихання, спостерігаються здуття живота, рясне слиновиділення. Смерть настає у момент судом від паралічу дихальних шляхів.

Це могутня багаторічна рослина з родини зонтичних з товстим порожнистим стеблом, що зростає до півтора метра у висоту. Кореневище найотруйніше. На свіжому зрізі на білому кореневищі виділяються крапельки яскраво-жовтого
смолянистого соку, який темніє на повітрі. За запахом нагадує відомі супові приправи — петрушку та селеру.

Болиголов. Рослина теж із родини зонтичних. Нагадує їстівний і корисний борщівник. Основна особливість — якщо зламати або розтерти квітки, то з’являється неприємний мишачий запах. Ще одна особлива риса болиголову — сиз*й наліт на стеблі, зокрема в нижній частині, і червонувато-бурі плями (його називають плямистим).

У висушеній й засилосованій рослині отруйні властивості трави зберігаються. У тварин від отруєння з’являються судоми, знижується температура тіла, настає параліч задніх кінцівок.

Блекота. Цю рослину легко розпізнати по своєрідних брудно-жовтих квітках з сіточкою темно-фіолетових прожилків та по коробочках плодів, схожих на глечики. Листя вкрите липкими волосками. У свіжому вигляді має різкий дурманний запах, у сушеному вигляді він зникає.

Дурман. Рослина трапляється на смітниках, випасах, у невгідцях. Стебло високе (до 1 м), порожнисте всередині. Прожилки на листі білі, сильно виступають знизу. В розвилках стебла сидять великі білі квітки. Плід усіяний численними шпильками. Всі частини рослини, особливо плоди, небезпечні для тварин. Вони уражують нервову систему, викликаючи розлад серцевої діяльності та параліч.

Звичайно, на цьому список отруйних рослин не закінчується. Отруйні для кролів і яскраво-жовтий жовтець, і жий^кіст (рогаті волошки), що зустрічаються повсюдно в посівах озимих, і добре відомий усім чистотіл, і редька польова, і собача петрушка, і навіть чарівна травнева конвалія, Тож заготовляючи трави для годування кролів господареві потрібно пам’ятати, що отруйні рослини все ж таки частіше трапляються на смітниках, сирих, тінистих місцях.

А що робити, якщо кролі все ж таки отруїлися? Перш за все — не годувати тою травою або сіном, у яких була отруйна рослина. Дати тваринам 1-2 чайні ложки 1%-ного розчину таніну, протягом трьох днів поїти молоком (краще свіжим). Необхідно очистити шлунок, а для цього дати чайну ложку касторової олії. Перед цим згодувати активоване вугілля, перед тим розтовкти його — воно добре поглинає отрути. Для пом’якшення запалення слизової оболонки шлунка корисно дати яєчний білок або білкову воду (розмішати білок у склянці води). Добре допомагає слизовий відвар насіння льону.

Але найперше, що повинен зробити кролівник — викликати ветеринара.

Бабушкин сад has written 1695 articles

Leave a Reply